Opowiem Wam o Marku

Zyta Kwiecińska barwnie i z pasją przedstawia środowisko rodzinne i losy swego ciotecznego brata - Marka Hłaski, z którym spędziła dzieciństwo i lata wczesnej młodości. Autorka stara się wyjaśnić wiele nieporozumień związanych z jego burzliwym życiem, a szczególnie z nagłą śmiercią, zachowując obiektywizm sądu.

W książce publikujemy liczne listy pisane do początkującego literata przez znanych pisarzy oraz jego korespondencję z matką. Nie drukowany dotąd w całości pamiętnik jedenastoletniego Marka zawiera opis wielu jego przygód, wnikliwe charakterystyki ludzi, wczesne próby literackie i reportażowe. W dołączonym albumie znajduje się kilkadziesiąt zdjęć, w większości nie znanych Czytelnikom.

Książka przeznaczona jest dla młodzieży, ale na pewno zainteresuje każdego, komu bliski jest Marek Hłasko i jego twórczość.

Informacje dodatkowe o Opowiem Wam o Marku:

Opowiem Wam o Marku - opinie o książce

Avatar użytkownika - Koralia
Koralia
Przeczytane:2013-01-12, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2013,
Hłasko to moja studencka fascynacja. Pisarza odkrywałam punktowo, tak jak i Wrocław. Hłasko stał zawsze u mnie na półce obok Bukowksiego. Ci dwaj literaccy buntownicy urzekali mnie do granic możliwości, szowinizm wybaczałam im od razu. "Opowiem Wam o Marku" jest fantastycznym uzupełnieniem dla pasjonatów twórczości Hłaski. Zyta Kwicińska rezygnuje bowiem z dogłębnych analiz dzieł swojego ciotecznego brata (słusznie oddając pałeczkę wybitnym literaturoznawcom) na rzecz osobistych wspomnień rodzinnych, nawet tych bolesnych. Pierwszy raz Marek Hłasko nie jest przedstawiany, jako butny, wiecznie poszukujący nowych wrażeń młodzieniec, ale jako człowiek głęboko zraniony i nieszczęśliwy. Odczucie to pogłębiają listy i fotografie, które dotąd nigdy nie były publikowane.