Opowiedzieć ciszę

Cisza jest błogosławieństwem lub przekleństwem. Jest luksusem lub rozdzierającą pustką w głowie i krzykiem rozpaczy. Każda historia, każdy człowiek ma w sobie inną ciszę, bo każdemu kojarzy się w zupełnie inny sposób. Polecam tę niezwykłą podróż – Opowiedzieć ciszę – tym, którzy chcieliby na chwilę wejść do świata ludzi niesłyszących. Świata, którego nikt sobie dobrowolnie nie wybrał i który tylko nieliczni będą mieli szansę opuścić... Serdecznie polecam.

Olga Bończyk – aktorka teatralna, filmowa i wokalistka

***

Gdy patrzę na rysunki Karoliny, niemal słyszę ciszę, o której opowiada. Subtelne, niezwykle sugestywne, wysmakowane ilustracje dopełnia oszczędny, poetycki tekst. To historia, po którą można sięgnąć wiele razy i za każdym razem odnaleźć w niej coś, czego wcześniej nie dostrzegaliśmy.

Edyta Bystroń – autorka komiksów niezależnych

Informacje dodatkowe o Opowiedzieć ciszę:

Data wydania: 2022 (data przybliżona)
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: Opowiedzieć ciszę
Ilustracje:Karolina Jeske

Tagi: osoba niesłysząca; Głucha; Kultura Głuchych; utrata słuchu; dziecko traci słuch; nauka języka migowego; język migowy; PJM

Kup książkę Opowiedzieć ciszę

Opowiedzieć ciszę - opinie o książce

Avatar użytkownika - AleksandraO
AleksandraO
Przeczytane:2023-04-19, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2023,

Piękna książka z niesamowitymi ilustracjami. Pomaga zrozumieć drogę dziecka, które utraciło słuch. Oszczędność w narracji pozwala poczuć emocje głównej bohaterki. Książka może być wykorzystywana w bajkoterapii, jako pomoc w rozpoczęciu rozmowy z dzieckiem w podobnej sytyacji/ rodzeństwem.

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;