Ophelia mimo wszystko

Najważniejsze, żeby zawsze być sobą. Mimo wszystko.

Ophelia Rojas doskonale wie, co lubi najbardziej na świecie: swoich przyjaciół, kubańskie jedzenie, róże. I... chłopców. Bliscy żartują z jej romantycznej duszy i kolejnych zauroczeń, ale Ophelia nie mogłaby tego zmienić, nawet gdyby chciała.

Jednak kiedy zauważa, że częściej myśli o uroczej, cichej Talii Sanchez niż o chłopaku, który z nią zerwał, jej wizja dotycząca tego, kim jest, zaczyna pękać. Kłótnie z bliskimi, koniec liceum i nowe uczucia sprawiają, że ma wrażenie, jakby traciła to, co było dla niej pewne.

I będzie musiała dokonać wyboru - trzymać się wymyślonej wersji siebie, którą zawsze miała w głowie, czy odrzucić oczekiwania innych osób, by odkryć, kim naprawdę jest.

Informacje dodatkowe o Ophelia mimo wszystko:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2023-04-26
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Ophelia After All

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży

Kup książkę Ophelia mimo wszystko

Ophelia mimo wszystko - opinie o książce

Avatar użytkownika - dajnurawksiazki
dajnurawksiazki
Przeczytane:2023-05-10, Ocena: 4, Przeczytałem,

??

,,Czekamy na miłość, czekamy, aż ludzie, których kochamy, ujrzą nas takimi, jakimi my widzimy ich".

(fragment książki)

°

Ophelia słynie z żarliwej miłości do róż, kubańskich przysmaków i... chłopców. Liczne zauroczenia stały się obiektem niewinnych żartów wśród bliskich dziewczyny i swego rodzaju jej znakiem rozpoznawczym.

Gdy w pewnym momencie Ophelia odrywa, że kolejnym obiektem jej westchnień jest nie kolejny chłopak, a piękna Talia Sanchez, uświadamia sobie, że będzie musiała na nowo odkryć, kim naprawdę jest.

???

,,Ophelia mimo wszystko" to niezwykle ciepła młodzieżówka, pełna rozważań na temat ponownego odkrywania siebie i własnej seksualności w obliczu oczekiwań innych.

Tłem do rozmyślań głównej bohaterki są często obecne w literaturze wydarzenia licealne, takie jak bal szkolny czy rozdanie dyplomów. Oprócz głównej bohaterki mamy w tej historii wiele ciekawych postaci pobocznych oraz szeroką reprezentację LGBTQ+.

Przemyślenia Ophelii były naprawdę interesujące i wierzę, że wiele osób odnajdzie w nich cząstkę siebie. I choć dla mnie ta historia była przyjemna, nie wyróżniała się też niczym szczególnym. Zabrakło mi w niej bardziej wnikliwego przedstawienia niektórych postaci i przyznaję, że chyba liczyłam też na odrobinę ciekawszą fabułę.

Mimo tych kilku zastrzeżeń nie żałuję czasu spędzonego z lekturą i myślę, że wielu z Was może się ona spodobać ?

??

Z pamiętnika jeża Emeryka