Ona i jej kot

Cztery kobiety, cztery koty, cztery przeplatające się ze sobą historie.

Miyu czuje, że jest inna niż wszyscy, i dlatego żyje samotnie. Pewnego deszczowego wiosennego dnia w kartonowym pudle znajduje kota i zabiera go do domu.

Reina, tak samo niezależna jak jej kotka Mimi, wkracza w dorosły, nie zawsze przyjazny świat.

Aoi to młoda kobieta, której życie naznaczyła śmierć najlepszej przyjaciółki.

Staruszka Shino i jej kot wspierają bratanka, który szuka swojego miejsca w życiu.

Życiowym zmaganiom bohaterek dyskretnie przyglądają się koty, a z tej czułej obserwacji rodzi się szczególna, głęboka więź. Bo przecież świat koci niewiele się różni od ludzkiego, a wsparcie, jakie zapewnia druga istota, pozwala zmagać się z małymi i wielkimi problemami.

Ona i jej kot to cztery pełne uroku i zachwytu nad życiem opowieści, które powstały dzięki kotom zabranym z ulicy. To także nowa odsłona jednej z pierwszych prac znanego japońskiego reżysera filmów animowanych Makoto Shinkaia.

,,Ciepła, mocna wizualnie i klimatyczna książka, która odpędza nawet najbardziej dogłębne poczucie samotności. Tutaj koty ratują ludzi i wyjaśniają, co się naprawdę w życiu liczy".

Anette König, SRF

,,Czysta prostota. Kilka stron tej powieści dostarcza tylu wrażeń, co całe tomy innych".

MyanimeList.net

,,Poruszająca opowieść o więzi, jaką tworzymy z naszymi zwierzętami".

AniList

,,Krzepiąca kocia historia Shinkaia i Nagakawy to jednocześnie podnoszący na duchu emocjonalny przekaz skierowany do dwunożnych przyjaciół".

Lisette Gebhardt, Literaturkritik

Makoto Shinkai - japoński filmowiec, animator, autor i artysta mangi. Początkowo pracował jako grafik komputerowy. W 1999 roku zadebiutował pięciominutowym filmem animowanym pt. Ona i jej kot, w którym użył własnych, ręcznie rysowanych ilustracji, a sceny 3D wykonał głównie za pomocą Adobe After Effects. Film został entuzjastycznie przyjęty i był wielokrotnie nagradzany. Po tym sukcesie Shinkai porzucił pracę grafika i zajął się produkcją filmową.

Naruki Nagakawa - japoński scenarzysta i autor mang, twórca adaptacji na powieść filmu Shinkaia Ona i jej kot.

Informacje dodatkowe o Ona i jej kot:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2022-02-17
Tytuł oryginału: Kanojo to kanojo no neko

Tagi: bóg

Kup książkę Ona i jej kot

Ona i jej kot - opinie o książce

Avatar użytkownika - Czytajka93
Czytajka93
Przeczytane:2022-05-04, Przeczytałam,

KOCHACIE KOTY? "Ona i jej kot" to lektura dla Was, jeśli nie przepadacie za kotami to może zmienicie zdanie za sprawą japońskiego duetu Makato Shinkai & Naruki Nagakawa.

Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Bo.wiem

Ciepła opowieść o samotności, potrzebie akceptacji bycia razem, tworzeniu wspólnej więzi, dzięki, której życie nabiera sensu i radości.

Pewnego dnia na drodze życia samotnej Miyu pojawia się bezpański kot Chobi, od tej chwili wszystko się zmienia. Podobnie dzieje się u pozostałych bohaterów, którzy przygarniają koty. Cztery koty, cztery kobiety, opowieść o współczesnym świecie opisanym przez osoby z Kraju Kwitnącej Wiśni. Z kraju, ludzi cierpiących na samotność jak mało gdzie na świecie.

Czy łatwej tworzyć więź ze zwierzęciem niż z drugim człowiekiem? Czy koty mogą zastąpić nam miłość?

Książka dla osób wrażliwych, ceniących prostotę i minimalizm. Polecam gorąco.

P. S.

Szczególne podziękowania za tłumaczenie dla Pana Dariusza Latosia. Często zapominamy jak dużo zawdzięczamy pracy tłumacza, dzięki ich wysiłkowi poznajemy literaturę dla nas niedostępną.

Avatar użytkownika - Justyna641
Justyna641
Przeczytane:2024-10-19, Ocena: 5, Przeczytałam, 68, 52 książki 2024,

Cudowna książka o ludziach i kotach. Powieść pełna ciepła, otulająca i wzruszająca. Opowieść o samotności, depresji i o tym jak koty mogą uratować ludzi, a ludzie koty. Fantastyczny pomysł na przedstawienie akcji zarówno z ludzkiej, jak i z kociej perspektywy i te rozmowy kotów... Mistrzostwo.

"Ona i jej kot" to moja trzecia japońska książka. Wszystkie mi się bardzo podobały, choć chyba najbardziej "Ukochane równie profesora". Na pewno jeszcze sięgnę wiele razy po serię z Żurawiem.

Polecam "Ona i jej kot" i nie tylko wielbicielom kotów.

Avatar użytkownika - magdalenakardasz
magdalenakardasz
Przeczytane:2023-08-21, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2023,

Ciepła i miła. Tak określiłabym tą książkę. Czytanie jej sprawiło mi naprawdę wiele radości. Chociaż momentami smutna to cała jej treść jako całość miała wydźwięk pozytywny. Polecam ją wszystkim miłośnikom kotów i nie tylko :)

Avatar użytkownika - AnnaBook
AnnaBook
Przeczytane:2023-03-31, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2023,

Krótka, ale bardzo treściwa i ciepła opowieść o czterech kobietach, kotach i psie - filozofie. Autor przekonał, że można pisać książki mądre i z przesłaniem bez zbędnego wodolejstwa.

Uwielbiam literaturę japońską. Nie przeszkadza mi to, że jest modna, bo wpasowuje się idealnie w moje nastroje. Bez względu na modę. "Ona i jej kot" idealnie odzwierciedla to, co mam na myśli pisząc o literaturze kraju kwitnącej wiśni. Sposób oddania rzeczywistości jest wysublimowany, a jednak przekazuje nawet najbardziej dotkliwe odczucia, emocje, stany. Pokazuje losy bohaterów tak spokojnie, ale pod spodem wyczuwa się wszystko, co nimi targa. Książka jest króciutka, dobrze napisana i ma piękną okładkę. Koi i niepokoi zarazem. Tak lubię.

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2022-05-04, Ocena: 4, Przeczytałem,

ONE I KOTY

Naruki Nagakawa nie jest pierwszą osobą, która podjęła się adaptacji debiutanckiego, krótkometrażowego filmu Makoto Shinkaia. Ale na pewno jest autorem, który najmocniej rozbudował oryginalną miniaturkę. Jednocześnie zrobiła to z szacunkiem i wręcz poetycką czułością, zapewniając dobrą lekturę zarówno miłośnikom twórczości Shinkaia, jak i nowym odbiorcom.

Cztery kobiety. Ich życie. Codzienność. I relacje z kotami. Kotami, które przyglądają się ich życiom, troskom, problemom, radościom...

Twoje imię #1
Makoto Shinkai0
Okładka ksiązki - Twoje imię #1

Mitsuha mieszka w malutkim miasteczku, marząc o tym, aby kiedyś rozpocząć studia w stolicy. Taki mieszka i uczy się w Tokio. Pewnego razu, na wskutek przedziwnego...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;