Ogród w skrzynkach. Uprawa roślin przyprawowych i leczniczych

Wszyscy się zgodzą, że przydomowy ogród z roślinami leczniczymi i przyprawowymi to znakomite rozwiązanie. W latach osiemdziesiątych XX w. pojawił się pomysł, żeby uprawiać rośliny w kwadratowych skrzynkach, podzielonych na mniejsze kwatery. Zalet takiej uprawy jest wiele, na przykład łatwiej jest dzięki temu zapewnić ziołom odpowiednie podłoże i drenaż, a rolę dekoracyjną poza roślinami pełnią także same skrzynki. Poza tym skrzynki można ustawić wszędzie, także na tarasach i balkonach. Warto mieć w zasięgu ręki tymianek, żeby móc szybko zerwać kilka łodyżek i nadać wyjątkowy aromat daniom z grilla, czy na przykład melisę i ze świeżych listków przygotować sobie herbatkę ziołową.

Odbiorcy

- wszyscy, którym marzy się wyjątkowy ogródek z pięknymi i zdrowymi roślinami

- osoby, które lubią mieć w pobliżu kuchni świeży zapas ziół i przypraw

Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę

- autor podaje w niej dokładne wskazówki dotyczące wszystkich etapów założenia pięknego i praktycznego ogrodu w skrzynkach

- tłumaczy krok po kroku, jak i z czego zrobić skrzynki, gdzie je ustawić oraz jak uniknąć typowych błędów przy planowaniu wymarzonego ogródka

- wyjaśnia, jak wysiewać nasiona lub sadzić rozsady, jak nawozić, podlewać i przycinać poszczególne rośliny, a także jak je zbierać i przechowywać w zimie

- podpowiada, jak dobierać rośliny, by uzyskać w skrzynkach optymalne połączenia

- podaje również zastosowania kulinarne poszczególnych roślin oraz podsuwa ciekawe przepisy na herbatki, konfitury, masło, pesto czy nawet mydło

- warto poznać tajniki uprawy i właściwości lecznicze takich roślin jak koper, anyż, ogórecznik, melisa, kolendra, hyzop, mięta, rozmaryn, rukola, cząber, szałwia, tymianek, werbena i wielu innych

Informacje dodatkowe o Ogród w skrzynkach. Uprawa roślin przyprawowych i leczniczych:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2018-12-03
Kategoria: Poradniki
ISBN: 978-83-7971-590-9

Kup książkę Ogród w skrzynkach. Uprawa roślin przyprawowych i leczniczych

Ogród w skrzynkach. Uprawa roślin przyprawowych i leczniczych - opinie o książce

Mięta. Dla zdrowia i urody. Dobre rady naszych babć
Laurent Bourgeois0
Okładka ksiązki - Mięta. Dla zdrowia i urody. Dobre rady naszych babć

Mięta uwodzi świeżością i aromatem – szkoda tego nie wykorzystać, a możliwości jest wiele. Potrafi skutecznie wspierać nasze zdrowie, a do sztuki...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk