W swojej najnowszej książce Joanna Żytkowska, zapalona ogrodniczka, autorka bloga i profilu instagramowego @poprostuposadz przekonuje, że nie ma przestrzeni zbyt małej do uprawy roślin. Parapet to świetne miejsce do hodowania ziół, szczypiorku, mikrolistków, czy kiełków. Balkon, nawet mały, umożliwia uprawę wielu warzyw, ziół i kwiatów. Taras pozwala na rozstawienie większych skrzynek, w których warzywom i ziołom będzie rosło się lepiej, a także donic z kwiatami i drzewkami, które uzupełnią nasz mały ogródek. Autorka dzieli się swoimi doświadczeniami podpowiadając, jak optymalnie wykorzystać każde dostępne miejsce i dobrać takie rośliny, którym w danej przestrzeni będzie najlepiej, zdradza kreatywne metody uprawy i sposoby na radzenie sobie z najtrudniejszymi wyzwaniami, jakie stawia przed nami uprawa roślin na małej powierzchni.
Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2024-03-27
Kategoria: Hobby
,,Ogród na balkonie" to ciekawy poradnik dla tych którzy kochają rośliny. Znajdziemy tutaj zarówno kwiaty, jak również warzywa i owoce, które można uprawiać w skrzyniach na balkonie, tarasie czy w ogrodzie.
Z książki dowiemy się:
? Jakie wyzwania czekają nas podczas uprawy na małej przestrzeni,
? W czym uprawiać i jakie wybrać podłoże,
? Jak pielęgnować nasze uprawy,
? Jakie szkodniki atakują rośliny,
? Jak chronić nasze rośliny przed upałami.
Bardzo ciekawym rozdziałem jest rozdział ,,Kalendarz miejskiego ogrodnika". Znajdziemy w nim wiele porad jak planować nasze ogródki, balkony i tarasy.
Książka posiada twardą oprawą i piękną szatę graficzną. Na każdej stronie znajduje się wiele ilustracji roślin. Autorka książki prowadzi profil na Instagramie i jest zapaloną ogrodniczką, która w bardzo przystępny sposób wyjaśnia początkującemu jak również bardziej zaawansowanemu ogrodnikowi jak uprawiać nie tylko kwiaty, ale również warzywa i owoce.
Jeśli planujcie uprawiać coś na niewielkiej powierzchni, to bardzo polecam ,,Ogród na balkonie".
Praktyczny poradnik dla tych, którzy chcieliby zacząć hodować swoje własne warzywa. Jak się okazuje nie potrzeba do tego wielkich połaci ziemi - wystarczy...
Przeczytane:2024-03-31,
Jestem szczęśliwą posiadaczką balkonu, tarasu i małego ogrodu. Niestety są to miejsca trochę zaniedbane. Zawsze uważałam, że "grzebanie w ziemi" jest nie dla mnie. Jednak w zeszłym roku postanowiłam to zmienić. Posadziłam pierwsze kwiaty i pomidory.
W tym roku postanowiłam poszerzyć swoją wiedzę na temat ogrodnictwa. Dlatego bardzo się ucieszyłam, gdy w moje ręce trafiła książka Joanny Żytkowskiej "Ogród na balkonie. W doniczce i wszędzie, gdzie chcesz". Autorka jest zapaloną ogrodniczką. Prowadzi bloga Poprostuposadz.pl oraz Instagrama.
Książka zachwyciła mnie swoim dopracowanym wyglądem i świetnej jakości zdjęciami. Jest pełna dobrych porad, wskazówek, interesujących spostrzeżeń.
Autorka prowadzi nas krok po kroku. Zaczyna od podstaw. Pisze o rodzajach pojemników, podłożu, przydatnych sprzętach. Opowiada nam o pieleniu, podlewaniu i nawożeniu, a także o chorobach, które mogą nieco ukrócić nasz zapał ogrodniczy.
Jeden z bardzo ciekawych rozdziałów w książce to kalendarium miejskiego ogrodnika.
Nasz balkon, taras lub mini ogródek może wypełnić się warzywami, ziołami, miniaturowymi drzewkami owocowymi lub wszystkim po trochu.
Uprawa roślin uspokaja, wycisza i dobrze wpływa na nasze zdrowie, a własne plony są powodem do dumy.
Ogrodnictwo to wielka, wspaniała przygoda dla każdego.
Przekonajcie się sami.