Bardzo praktyczne opracowanie o pladze naszych czasów - zespole jelita drażliwego (IBS, ang. Irritable Bowel Syndrome). Pozwala poznać, zrozumieć i przezwyciężyć jedno z najczęstszych zaburzeń jelitowych.
Książka autorstwa lekarki praktyka, specjalistki chorób układu pokarmowego, napisana przystępnym i zrozumiałym dla każdego językiem.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-04-12
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Przeczytane:2023-04-26, Ocena: 5, Przeczytałem, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023,
Raczej nie sięgam po poradniki, jedynym wyjątkiem są te, które dotyczą zdrowia. Ostatnio przeczytałam "Odzyskaj kontrolę nad jelitami", której autorką jest dr n. med. Karolina Radwan.
Autorka opowiada o IBS czyli zespole jelita drażliwego. Dr Karolina Radwan w bardzo przystępny sposób opowiada nam wszystko co powinniśmy wiedzieć o jelitach, przyczynach IBS, opiece nad osobami z tą przypadłością, nadwrażliwości trzewnej, diecie i najważniejszym czyli do jakiego lekarza się udać, żeby zostać prawidłowo zdiagnozowanym. Mamy też rozdział o leczeniu jelita drażliwego. Rozdziały są przeplatane krótkimi historiami osób z IBS.
Podsumowując, z książki "Odzyskaj kontrolę nad jelitami" dowiemy się wszystkiego co powinniśmy wiedzieć o jelitach i IBS. Wszystko jest bardzo jasno opisane prostym (nie medycznym) językiem.