Odwrócony horyzont

Poruszająca, nastrojowa, ale też pełna humoru... ponadczasowa historia miłosna. Powieść o życiu, miłości i śmierci... bo potem nic nie jest takie samo.

Gdzie znajduje się nasza świadomość? Czy można ją przenieść i zapisać?

Hope, Josh i Luke, studenci neurobiologii, tworzą nierozłączne trio, które spaja bezwarunkowa przyjaźń i pewna genialna idea. Kiedy Hope staje w obliczu nieuchronnie zbliżającej się śmierci, przyjaciele decydują się na zbadanie niemożliwego i na wprowadzenie w życie niewiarygodnego planu - postanawiają zabawić się w alchemików życia...

To najbardziej wzruszająca historia Marca Levy'ego; współczesna wersja Śpiącej królewny. Autor wywrócił swój horyzont do góry nogami, a ja to samo zrobiłem ze swoim sercem. Cudowna lektura. L'Univers Détente

Niezwykła historia miłości, poruszająca i pełna humoru, godna Juliusza Verne'a. France Info

Innowacyjna powieść, szalenie oryginalna. - Le Monde de Noa

Informacje dodatkowe o Odwrócony horyzont:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2022-09-14
Tytuł oryginału: L

Tagi: Beletrystyka - problematyka życia wewnętrznego

Kup książkę Odwrócony horyzont

Odwrócony horyzont - opinie o książce

Bardzo piękna i wzruszająca opowieść o miłości Hope i Josha oraz o ich przyjaźni z Lukem. Są oni studentami nurobiologii, a ponadto prowadzą badania naukowe w tajnym instytucie badawczym, który opłaca studia dla Luke i Josha. Pewnego dnia Hope odkrywa, że jest poważnie chora.

Avatar użytkownika - allison
allison
Przeczytane:2022-10-15, Ocena: 5, Przeczytałam,

Książka ukazała się 14 września nakładem Wydawnictwa Sonia Draga.

Marc Levy należy do najbardziej poczytnych współczesnych pisarzy francuskich. Jego proza wzrusza i porusza, ale też bawi oraz skłania do refleksji. I wciąga jak wir! Tak właśnie było, gdy czytałam ,,Odwrócony horyzont".

Hope i Josh stają się parą na studiach. Zakochują się w sobie, chociaż początkowo bronią się przed tym uczuciem. Uważają się za dobrych znajomych, może przyjaciół...

Szybko jednak okazuje się, że to miłość, co komplikuje relacje z ,,tym trzecim". Luke od dzieciństwa przyjaźni się w Joshem, a tu nagle na horyzoncie pojawia się rywalka.
Jest jednak coś, co łączy tę trójkę - pasja do nauki. Neurobiologia otwiera przed studentami wiele możliwości, zwłaszcza gdy okazuje się, że mogą pracować w pewnym laboratorium nad własnymi wynalazkami.

W tym świecie nic jednak nie dzieje się bez przyczyny i bezinteresownie. Za wszystko trzeba płacić, chociaż różną walutą.
Przełomowym wydarzeniem okazuje się śmiertelna choroba Hope. Josh i Luke postanawiają zaryzykować i wypróbować autorską metodę, która ma ratować życie.

Jednak jakim kosztem?
To pytanie długo towarzyszy czytelnikom, a intryguje jeszcze bardziej, gdy akcja przenosi się kilkadziesiąt lat w przyszłość i pojawiają się nowe postacie oraz wątki...

,,Odwrócony horyzont" bardzo wciąga. To nie tylko opowieść o miłości i przyjaźni. To także proza, która każe zastanowić się nad tym, jak daleko może posunąć się nauka; kiedy zostają przekroczone granice przyzwoitości, uczciwości i niezależności; czym tak naprawdę jest sztuczna inteligencja.

Przyznam, że temat neurobiologii jest mi obcy i na pewno nie przeczytałabym żadnego podręcznika na ten temat.
W powieści Marca Levy'ego ta problematyka jest jednak przedstawiona w sposób przystępny, a nawet fascynujący.
Dużo jest w tej książce dialogów i są one bardzo naturalne, przekonujące; nieraz obfitują w zabawne frazy.

Całość czyta się szybko i lekko, mimo wzruszających fragmentów i tematu śmierci.
A zakończenie okazuje się przysłowiową wisienką na torcie - takiego rozwiązania w ogóle się nie spodziewałam. I to bardzo mnie ucieszyło.
Polecam z czystym sumieniem

BEATA IGIELSKA

Avatar użytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2022-09-26, Przeczytałem,

Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga

Czy chcielibyście żyć w świecie, w którym na dobre zagościła sztuczna inteligencja?

,,Odwrócony horyzont" to książka, której okładka i jej opis przyciągały moje oko. Powieść już wcześniej ukazała się, ale pod tytułem ,,Niepamięć", której nie miałam okazji czytać, dlatego sięgnęłam po jej nową odsłonę.

Poznajmy Hope, Josha i Luke, trzech przyjaciół i studentów neurobiologii. Chcą oni stworzyć projekt sztucznej inteligencji. Zapisywać swoje wspomnienia w innym organizmie. Chcą stać się alchemikami i bogami nieśmiertelności. Czy im się to uda?

Pomiędzy Hope i Joshem nawiązuje się romans, który staje się coraz silniejszym uczuciem. Niestety dziewczyna jest poważnie chora. Ma złośliwy nowotwór mózgu i zostaje jej zaledwie parę miesięcy życia. W jaki sposób zakochanych będzie próbowało sprawić by ich miłość przetrwała? Przyjaciele wspólnie spróbują zrobić coś niemożliwego. Czy im się to uda? I kim jest Melody i jaką odegra rolę w tej historii? Przekonacie się sami. Książka należy do tych co nie da się za dużo napisać o fabule, bo zdradzi się ją. Dlatego więcej nie napiszę. Musicie przeczytać sami i dowiedzieć się jak dalej potoczyły się losy głównych bohaterów.

To co bardzo spodobało mi się w tej książce to pomysł na akcje, której miłość młodych ludzi, została osadzona w świecie nauki. Nigdy nie sądziłam, że taki duet może być świetnym w odbiorze romansem. Autor bardzo dobrze wykreował bohaterów, zwłaszcza polubiłam Hope, która ma niezwykłą osobowość. Dialogi są proste i czasami mogą drażnić, ale nie przeszkadzało mi to aż tak. Za to poczucie humoru pary zakochanych sprawiało, że nie raz wybuchałam śmiechem.

W książce znajduje się mało opisów. Przewaga jest dialogów, poprzez które poznajemy trójkę przyjaciół. I jeśli chodzi o powieści z gatunku ,,na luzie" to właśnie taką formę lubię. Czyta się przez to szybko i przyjemnie.

,,Odwrócony horyzont" należy do książek, które chce się przeczytać jak najszybciej by dowiedzieć się jakie jest zakończone. I musze przyznać, zaskoczyło mnie.

Jest to również powieść, która może skłonić do refleksji nad tym czy chcielibyśmy przechytrzyć śmierć i żyć wiecznie. Czy potrafilibyśmy wtedy uszanować swoje zdrowie i życie? Na pewno temat ten fascynuje i będzie fascynował, ale nie wiem czy bym chciała żyć w takim świecie.

W następnym życiu
Marc Levy0
Okładka ksiązki - W następnym życiu

W roku 2004, w Bostonie najbardziej angielskim ze wszystkich miast USA, zaczyna się wielka przygoda dwóch przyjaciół. Znanego w świecie historyka sztuki...

9 (#1). Zdarzyło się nocą
Marc Levy0
Okładka ksiązki - 9 (#1). Zdarzyło się nocą

Zajmują się tropieniem przekrętów i bezprawnych działań bogaczy i elit rządzących. Mistrzowsko łącząc swoje niezwykłe umiejętności, włamują się na urządzenia...

Raj utracony
John Milton