Jeden list, który wywraca życie do góry nogami!
Jagoda, zwana Jeżyną, przez całe życie robiła to, co robią grzeczne dziewczynki. Nie wspinała się na drzewa, unikała kłótni i spełniała oczekiwania innych. Teraz, mając prawie 30 lat pracuje w biurze rachunkowym, ma jedną parę butów na wysokim obcasie i szafę pełną klasycznych ubrań, które upina pod samą szyję. Nie potrafi zerwać z łatką „grzecznej dziewczynki”.
Wszystko zmienia list od Gabi, jej zmarłej babci, znaleziony w albumie z rodzinnymi zdjęciami. Od tej pory życiem Jeżyny zaczyna rządzić totalny… chaos! Zalanie mieszkania sąsiadki to dopiero początek. Nieoczekiwanie do codzienności Jeżyny wkrada się nowo poznany mężczyzna (a nawet dwóch!) i wielki, kudłaty pies, który ma słabość do jej ciemnozielonej kanapy. Czy z tego może wyniknąć coś dobrego?
„Odważ się być NIEgrzeczną!” to książka o odwadze oraz sile, które drzemią w każdym z nas i pozwalają zmienić życie na lepsze. Jest tu humor, namiętność i nieoczekiwane zwroty akcji, czyli wszystko, co sprawia, że z każdą stroną ma się ochotę na więcej!
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-12-04
Przeczytane:2024-12-18, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2024,
Trudno dociec, kto ukrywa się pod kapeluszem i pseudonimem Wilcza Córa. Bardzo to tajemnicza autorka. ,,Odważ się być NIEgrzeczną!" to debiut literacki młodej autorki. Bardzo udany debiut. Ciężko było mi się oderwać od tej książki i położyć się spać.
To książka o drzemiącej w każdej osobie sile i odwadze, która zmienia wszystko. Nie zawsze dobrze być tylko grzeczną i poukładaną.
Główną bohaterką jest niespełna trzydziestoletnia Jagoda, zwaną Jeżynką. Poznajemy ją w momencie, kiedy umiera jej ukochana babcia, a dotychczasowy chłopak Marek, porzuca ją dla innej. Praca w biurze rachunkowym, przyjaciółka Kalina, ukochany brat Filip wydawałoby się, że wystarcza, aby być szczęśliwą. Wszystko zmienia list babci, znaleziony po jej śmierci. W liście babcia radzi jej, aby odważyła się być niegrzeczną. Ukochana babcia czuwa nad Jeżynką również po śmierci. Wreszcie Jagoda otwiera się na innych, zaprzyjaźnia się z sąsiadami i poznaje dwu kandydatów do jej serca.
To książka pełna humoru, namiętności i nieoczekiwanych zwrotów akcji. Napisana prostym, lekkim i pięknym językiem. Tylko korekta trochę szwankuje, bo zauważyłam trochę błędów.
Powieść pełna mądrości, które warto znać i się do nich stosować w swoim życiu.
,,Są rzeczy, które przychodzą, choć na nie nie czekamy. I są te, które nie chcą przyjść, choć je wypatrujemy."
,,Kobieta zawsze powinna wyglądać tak, jakby szła na imprezę, a nie jakby z niej wracała." ,,Żyj pełnią życia."
To książka dla kobiet i mężczyzn w każdym wieku, Każdy znajdzie coś dla siebie, tym bardziej, że bohaterkami są też emerytki, które prowadzą aktywne życie i są otwarte na nowe znajomości i doznania. Doskonały odpoczynek po ciężkim dniu i wyśmienita uczta dla duszy. Dodaje pozytywnej energii ze szczęśliwym zakończeniem, wzrusza i bawi. Prawie czułam zapach imbiru, cynamonu i wanilii, kiedy czytałam. Nabrałam ochoty na wodę z cytryną i imbirem.
Mam nadzieję, że autorka nie poprzestanie tylko na tej jednej powieści. Czekam na następne, równie dobre jak ta.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl