Pewnego dnia w prowincjonalnym Wisconsin zmarli wracają do życia. Detektyw Dana Cypress musi się zmierzyć z natrętnymi mediami, religijnymi fanatykami i rządową kwarantanną. Tymczasem śledztwo w sprawie tajemniczego zabójstwa jej odrodzonej siostry zatacza coraz szersze kręgi, trop prowadzi aż do Nowego Jorku. Kontynuacja przebojowej serii autorstwa goszczącego wielokrotnie na liście bestsellerów „New York Timesa” Tima Seeleya oraz nagrodzonego Eisnerem rysownika Mike’a Nortona, uzupełniona o materiał dodatkowy.
Zawiera zeszyty #18-23 oraz „Chew/Odrodzenie” #1.
Data wydania: 2019-01-23
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Revival Vol. 4: Escape To Wisconsin
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Bartosz Musiał
Ilustracje:Tim Seeley, Mike Norton
Przeczytane:2019-02-02, Ocena: 4, Przeczytałem,
NAPIĘCIE NARASTA
Wraz z tym tomem dobrnęliśmy do połowy opowieści o zmartwychwstałych mieszkańcach pewnej mieściny. Zaczęło się tajemnicami i świetnym klimatem i choć to już czwarty tom, a co za tym idzie za nami już 23 zeszyty, nic się na tym polu nie zmieniło. Stagnacja? Monotonia? Nic bardziej mylnego. „Odrodzenie” tym właśnie stało od pierwszych stron i za to najbardziej je cenię, a fakt, że autorzy niespiesznie snują swoją opowieść, rozbudowując zarówno postacie, relacje między nimi, jak i świat, tylko świadczy na korzyść ich samych i ich serii.
Witajcie w Wisconsin. Prowincja, jak prowincja, tu – zdawałoby się – nie może się wydarzyć nic niezwykłego, a jednak. Kiedy pewnego dnia zmarli zaczęli wracać do życia, cały świat skupił swą uwagę na tym miejscu, a niepewne sytuacji władze kraju odizolowały je od reszty. Od tej chwili zamknięci w swoim gronie ludzie, muszą zmagać się z problemami, jakich nastręcza obecny kryzys. A napięcie narasta, problemów przybywa, odpowiedzi na pytania jak zwykle nie ma, a policja zajmująca się nie tylko zwykłymi sprawami, ale też i zmartwychwstałymi, nie ma chwili spokoju. Jakby tego było mało, w lasach czają się tajemnicze świetliste widma, które są coraz bardziej obecne na scenie…
Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2019/02/odrodzenie-4-ucieczka-do-wisconsin-tim.html