Odnaleźć ślad

Niezwykłe opowieści o tym, co zawsze chcielibyście wiedzieć o Żydach, ale nigdy o to nie spytaliście.

Inspiracją do napisania książki był Szewach Weiss - izraelski mąż stanu, profesor nauk politycznych, ambasador Izraela w Polsce w latach 2001-2003. Rozmowy autorki z profesorem Weissem są osią przewodnią opowieści. Joanna Krygier w Żydach, Polakach i Niemcach szuka źródeł miłości i nienawiści. Pyta o Boga i Jego udział w historii. Opowiada o symbolicznych słoniach, gwiazdach i...kurzu. Zabiera głos w sprawie Jedwabnego i konfliktu bliskowschodniego. Dotyka tematów tragicznych, czyniąc to szczerze, choć nierzadko kontrowersyjnie.

To nie jest książka historyczna, to opowieść o duszach: polskiej i żydowskiej. ,,Co jest w człowieku takiego, co sprawia, że w pewnym momencie życie nie jest najważniejsze?" - pyta autorka, Joanna Krygier. Jej praca jest w pewnym sensie odpowiedzią na to pytanie. Stereotypy, w tym polsko-żydowskie, są jak etykiety na butelkach, pełnią funkcję drogowskazów. Jednakże, nie zawsze pozwalają na zgłębienie prawdy o narodach, których dotyczą. Polacy i Żydzi, zdaniem autorki, mogą już dziś wstawić nowe etykiety, w których będą dominować wartości dla obydwu narodów wiodące: miłość i zdolność do przebaczenia. ,,Zło dobrem zwyciężaj" - głosił za pewnym Żydem, błogosławiony ks. Jerzy. Tylko narody doświadczone przez najstraszliwsze zło stać na prawdziwe miłosierdzie.

Prof. Jan Żaryn

Informacje dodatkowe o Odnaleźć ślad:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2015-06-29
Kategoria: Popularnonaukowe

Kup książkę Odnaleźć ślad

Odnaleźć ślad - opinie o książce