Sztormy, statki widma, krwiożercze syreny, portowe meliny, morskie potwory i groza kryjąca się w oceanicznych głębinach, to wszystko i jeszcze więcej znajdziecie w antologii opowiadań z motywami marynistycznymi „Odmęt”.

Wybierzecie się w rejs na skute lodem morza północy, zanurkujecie w ciepłych, równikowych wodach, traficie na tajemnicze wyspy i do oceanicznych rowów. W zebranych w tym zbiorze tekstach morze jest czasem głównym bohaterem, a czasem tylko pretekstem do tego, by wejrzeć w głąb najczarniejszych zakamarków ludzkiej duszy. Oceany, wciąż nie do końca zbadane i kryjące wiele tajemnic, od wieków stanowią dla człowieka wyzwanie. Bohaterowie opowiadań patrzą w słone odmęty z nadzieją, strachem i butą, nieraz płacąc za morskie przygody najwyższą cenę.

Informacje dodatkowe o Odmęt. Antologia morska:

Wydawnictwo: Planeta Czytelnika
Data wydania: 2024-08-13
Kategoria: Horror

Kup książkę Odmęt. Antologia morska

Odmęt. Antologia morska - opinie o książce

Wyobraźcie sobie wzburzone morza, statki-widma wyłaniające się z mgły, syreny, których śpiew może być ostatnim, co usłyszycie, oraz morskie głębiny kryjące potwory, o jakich nawet nie śniliście… To wszystko znajdziecie w antologii "Odmęt", która zabiera nas na mroczną podróż po nieprzeniknionych oceanicznych głębinach.

Każda z tych opowieści jest jak oddzielny rejs – wyruszamy na skute lodem wody północy, by za chwilę zanurzyć się w gorących, równikowych falach. Niezbadane wyspy, przerażające rowy oceaniczne, potężne siły natury i bohaterowie, którzy stają przed największymi wyzwaniami swojego życia.

Morze, mimo że od wieków badane, wciąż pełne jest sekretów. Bohaterowie tej antologii mierzą się z nim z nadzieją, strachem i odwagą, często płacąc za swoją brawurę najwyższą cenę.

Czytając tę antologię, czułem się jakbym płynął na nieznane wody. Z jednej strony – ekscytacja i dreszczyk emocji, z drugiej – niepokój, co czai się pod powierzchnią. Każda historia ma swój wyjątkowy klimat, ale łączy je jedno: morze jako bohater pełen grozy, który nie wybacza błędów.

Czy odważysz się zanurzyć w te tajemnicze wody? 🌊

Raj utracony
John Milton