Odkrywczynie. Losy 20 kobiet, które poświęciły się nauce

Pierwsza kobieta, która otrzymała Nagrodę Nobla i jak do tej pory jedyna, która otrzymała dwie takie nagrody (z fizyki i z chemii).

Maria Skłodowska-Curie była jedną z najważniejszych osobowości świata nauki XX wieku.
Światowe i historyczne uznanie jej odkryć otworzyło drogę wielu innym kobietom, pozwalając im zaangażować się w badania naukowe i udowodnić, że mogą na równi ze swymi kolegami przyczynić się do odkryć, z których korzystać będzie cała ludzkość.

Niniejszy album oddaje hołd niektórym z tych Odkrywczyń!

Informacje dodatkowe o Odkrywczynie. Losy 20 kobiet, które poświęciły się nauce:

Wydawnictwo: Scream Comics
Data wydania: 2022-04-24
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Women Discoverers
Tłumaczenie: Małgorzata Fangrat-Jastrzębska

Tagi: komiks kobiety nauka biografia

Kup książkę Odkrywczynie. Losy 20 kobiet, które poświęciły się nauce

Odkrywczynie. Losy 20 kobiet, które poświęciły się nauce - opinie o książce

Avatar użytkownika - Uleczkaa38
Uleczkaa38
Przeczytane:2022-08-27, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek 2022,

Mówi się, że świat należy do mężczyzn... Jednakże gdyby tak dokładniej się przyjrzeć dziejom ludzkości, to doszlibyśmy do wniosku, że za przełomowymi momentami jej rozwoju stoją w duże mierze jednak kobiety. I to właśni im - wielkim kobietom naszej historii, poświęcono interesującą opowieść komiksową pt. ,,Odkrywczynie - Losy 20 kobiet, które poświęciły się nauce", która ukazała się w naszym kraju nakładem Wydawnictwa Scream Comics.

Maria Skłodowska-Curie, Rosalind Franklin, Ada Lovelace, Hedy Lammar, czy też Mae Jemison... - oto kilka z bohaterek tej opowieści, która przedstawia nam życiorysy, dokonania i wkład w rozwój nauki tych wybitnych kobiet na polu chemii, informatyki, biologii czy też astronautyki. Oczywiście postaci tych jest tu znacznie więcej, by wspomnieć choćby o wybitnej matematyczce w osobie Dorothy Vaughan, czy też znakomitej fizyk  - Donnie Strickland. To kobiety, które zmieniały i wciąż zmieniają świat.

Marie Moinard - twórczyni scenariusza tego komiksu, postawiła tu przede wszystkim na wiedzę, fakty i konkret, ukazując najpierw krótką biograficzną notkę o danej bohaterce, a następnie najważniejsze sceny z jej życia i zawodowej kariery - przełomowe odkrycia, ich wpływ na naukę oraz należne nagrody i wyróżnienia. I to wydaje się być właściwym i chyba też jedynym możliwym rozwiązaniem, które pozwala opowiedzieć o tak dużej liczbie wybitnych kobiet nauki. Oczywiście najwięcej miejsca poświecono tu najsłynniejszym z nich - na czele z Marią Skłodowską-Curie, co wydaje się być jak najbardziej zrozumiałym.

Niewątpliwie największą wartością tego tytułu jest ta poznawcza, która pozwala odkryć nam dokonania i życiorysy tych wspaniałych bohaterek, co jest szczególnie ważne zwłaszcza w kontekście tych z nich, które nie wpisały się w ogólnoświatową świadomość, a które na to z pewnością zasługują. Jednakże lektura tego tytułu niesie sobą także świetną zabawę i rozrywkę, gdzie to pasjonujemy się historiami o tych wybitnych kobietach nauki, poznając tak je same, ich życie, pracę, jak i daną rzeczywistość, w jakiej przyszłości im żyć i przełamywać męską dominację na polu naukowych odkryć.

Tej naprawdę ciekawej, interesującej i podanej w bardzo przystępny sposób treści, dopełnia ładna dla oka ilustracyjna szata. To niezwykle lekka i płynna kreska, duża dbałość o każdy drobiazg i szczegół, dobre kadrowanie oraz dość wierne odzwierciedlanie realiów czasów, w jakich żyła dana z bohaterek. Do tego mamy ładne i bogate w swej ofercie kolory, które wraz z jakością wydania tego komiksu (duży format, twarda oprawa, dobry papier i farba), stanowią przysłowiową, pozytywną ,,kropkę nad i".

Przyjemnym jest spotkanie z tym komiksem, który z pewnością może przynieść nam wiele ciekawej wiedzy, pozwala odkryć dokonania wielkich postaci nauki oraz przekonuje o tym, że rola kobiet zawsze była wielką i znaczącą - na długo przed emancypacją i współczesnym, ze wszech miar potrzebnym równouprawnieniem. To także przyjemność lektury, wielkie emocje i nierzadko szczere wzruszenia, gdyż wielu z tych wspaniałych bohaterek nie doczekało się należnej im sławy i docenienia w czasie ich życia.

Słowem podsumowania - komiksowy album ,,Odkrywczynie - Losy 20 kobiet, które poświęciły się nauce", to pozycja ciekawa, bardzo sprawnie wykonana i przede wszystkim ze wszech miar potrzebna. I jest w tym oczywiście feminizm, ale też i najprawdziwszy i należy hołd dla tych wybitnych kobiet, dzięki którym dziś żyje nam się lepiej. Dlatego też z jak największym przekonaniem polecam i zachęcam was do sięgnięcia po ten tytuł - naprawdę warto!

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;