Oddajcie mi Świętego Mikołaja! Wspomnienie z Kresów Wschodnich

Wspomnienia z dzieciństwa na Kresach Wschodnich w latach wojny. Książka Oddajcie mi Świętego Mikołaja! jest przede wszystkim hołdem złożonym matce Autorki - jej odwadze, mądrości, szlachetności i dumie. Józefa Brzozowska, z domu Jarmołowicz, żona legionisty, była kobietą bohaterską, choć o jej czynach nie przeczytamy w podręcznikach historii, ograniczają się bowiem tylko do tego, co stało się udziałem jakże wielu matek: do walki o ocalenie rodziny, a zwłaszcza - dzieci przed szaleństwem wojny. Ocalenie nie tylko od chorób, głodu, wywózki, od fizycznej zagłady być może najbardziej przejmujące w książce są wspomnienia o tym, jak matka usiłowała ratować dzieci od śmierci duchowej, jak walczyła o to, by nie straciły nadziei, aspiracji, wiary. (z listu Małgorzaty Musierowicz).

Informacje dodatkowe o Oddajcie mi Świętego Mikołaja! Wspomnienie z Kresów Wschodnich:

Wydawnictwo: Norbertinum
Data wydania: b.d
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 83-7222-251-7

Kup książkę Oddajcie mi Świętego Mikołaja! Wspomnienie z Kresów Wschodnich

Oddajcie mi Świętego Mikołaja! Wspomnienie z Kresów Wschodnich - opinie o książce

Avatar użytkownika - anoola
anoola
Przeczytane:2016-10-15, Przeczytałam, Mam,
Pęknięte ogniwa
Wanda Kocięcka0
Okładka ksiązki - Pęknięte ogniwa

Pęknięte ogniwa to książka mądra i odważna. Wątki historyczne mają w niej wyraźny kontekst współczesny, gdyż, jak podkreślał [...] św. Augustyn, przeszłość...