Monografia twórczości wybitnego reżysera chińskiego Zhanga Yimou, przedstawiciela Piątej Generacji, która zrewolucjonizowała kinematografię chińską i wprowadziła ją na rynki światowe. Autorka interpretuje bogatą i różnorodną twórczość Zhanga w kontekście przemian kulturowych, jakie dokonały się wówczas w Chinach, oraz w perspektywie komparatystycznej, biorąc pod uwagę literaturę, malarstwo, teatr i muzykę. Zhang Yimou realizował początkowo ambitne i kontrowersyjne kino artystyczne, by w ostatnich latach zadziwić odbiorców kunsztownymi, pełnymi rozmachu i przepychu spektaklami spod znaku sztuk walki.\r\n \r\nAlicja Helman – urodzona w 1935 roku w Radomiu. Teoretyk i historyk filmu. Emerytowany profesor Uniwersytetu Jagiellońskiego, obecnie profesor Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi. Autorka wielu książek i rozpraw naukowych, między innymi O dziele filmowym (1970), dwutomowej Historii semiotyki filmu (1991–1993) oraz dziesięciotomowego Słownika pojęć filmowych (1991–1998). Redagowała liczne prace zbiorowe i antologie. Wypromowała ponad czterdziestu doktorów. Wśród jej zainteresowań dominują związki między filmem a innymi sztukami, zwłaszcza literaturą i muzyką. W ostatniej dekadzie opublikowała dwie monografie: Luchina Viscontiego (Urok zmierzchu, 2001) i Carlosa Saury (Ten smutek hiszpański, 2008). Przygotowuje monografię twórczości filmowej Chena Kaige.
Informacje dodatkowe o Odcienie czerwieni. Twórczość filmowa Zhanga Yimou:
Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria