Oczy Tanatloca

Tom 11 cyklu Thorgal

Jolan, syn Thorgala, i Drewniana Noga próbują uciec z miasta Xinjinów, ale nie są w stanie przebrnąć przez pustynię. Z kolei Thorgal, jego żona Aaricia, Tjall i podstępna Kriss przedzierają się przez dżunglę, by dostać się do wielkiego miasta Czaamów, którym rządzi demoniczny król-bóg - Ogotai. Ich zadaniem jest kradzież magicznego hełmu władcy miasta, nie przypuszczają jednak, że zarówno po drodze, jak i w samej stolicy napotkają tak liczne przeszkody...

Władca Xinjinów z kolei odkrywa, kim tak naprawdę jest Thorgal, i uświadamia sobie, że musi zająć się "magiczną" edukacją jego syna.

Kontynuacja znakomitej podserii o Thorgalu, która do dziś jest uważana za jedną z najlepszych komiksowych opowieści fantastycznych.

Informacje dodatkowe o Oczy Tanatloca:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2005 (data przybliżona)
Kategoria: Komiksy
ISBN: 83-237-1328-6
Tytuł oryginału: Les yeux de Tanatloc
Język oryginału: Francuski
Tłumaczenie: Wojciech Birek
Ilustracje:Grzegorz Rosiński

Kup książkę Oczy Tanatloca

Oczy Tanatloca - opinie o książce

Ciąg dalszy historii przynosi nam ucieczkę, proste ale skuteczne palny nawigacji, odciągnięcie uwagi starego człowieka bez nogi, zdradę towarzyszy i wciągnięcie w nią jednego z nich, wyznanie części prawdy i zatajenie innej ważniejszej. Zobaczymy jak dalej potoczy się ta historia, puki co nie jest źle, ale niestety przez to co poznaliśmy w tomie siódmym i to co wyjawiono nam teraz o władcy Xinjinów i Ogotaim cały urok niewiedzy przepadł. Wszystkie zostało w prostu sposób odkryte i wcześniejsze tropy, jak twarz posągu bezimiennej bogini lub bandera na latających okrętach z Mayaxatl zostały od tak zniweczony, mimo że można by za pomocą podobnych tropów jeszcze dłużej trzymać czytelnika w niepewności.

Avatar użytkownika - djas
djas