Oblicza polskiej spółdzielczości wiejskiej

Cała spółdzielczość wiejska i rolnicza w jednej książce Publikacja skierowana do działaczy gospodarczych, polityków oraz młodzieży uczącej się i studiującej oraz wszystkich próbujących zgłębić problematykę rozwoju wsi i rolnictwa w Polsce. W książce: – dokonano krótkiej charakterystyki historyczno-ideologicznych uwarunkowań powstawania i rozwoju spółdzielczości na ziemiach polskich, przeanalizowano odbudowę i rozwój spółdzielczości w okresie II Rzeczypospolitej. – pokazano, jak w Polsce Ludowej przebiegały procesy rozwoju i udziału spółdzielczości w unowocześnianiu wsi i rolnictwa oraz jaki był jej udział w odbudowie kraju po zniszczeniach wojennych. – zaprezentowano główne problemy, jakie spółdzielczość wiejska musi rozwiązywać (musi się z nimi uporać), aby poszerzać i umacniać zaufanie członków-użytkowników, społeczności lokalnych, władz państwowych i samorządowych oraz zdobywać stałe rynkowe przewagi konkurencyjne (nie tylko niszowe). – naświetlono problematykę szans i zagrożeń rozwoju spółdzielczości wiejskiej i rolniczej w Polsce. „…prof. dr hab. Marian G. Brodziński napisał kolejną wartościową pracę, która powinna odegrać istotną rolę w przezwyciężaniu kryzysu i nakreślaniu wizji reaktywacji spółdzielczości w Polsce […]. Dzieło to zostało przygotowane dzięki wyjątkowo dobremu rozpoznaniu sytuacji i głębokiemu znawstwu problemów spółdzielczości wiejskiej i rolniczej, która jest od lat naukowo-badawczą pasją autora. Podnosi on otwarcie to, co powinno zmienić się w ideologii, organizacji i prawie spółdzielczym […]. Praca fragmentami bywa krytyczna, ale budująca i zmuszająca Czytelnika do myślenia. Niekwestionowana kompetencja prof. Brodzińskiego uczyniła, że przygotował On wysoce wartościową pracę «w jednej książce» dotyczącą rozległych kwestii wspomnianej spółdzielczości […]. Na rynku księgarskim stanowi ona wszechstronną i najbardziej głęboką merytoryczną ocenę szans i zagrożeń rozwoju spółdzielczości wiejskiej i rolniczej w Polsce…”. (z recenzji prof. dr. hab. Eugeniusza Mazurkiewicza)

Informacje dodatkowe o Oblicza polskiej spółdzielczości wiejskiej :

Data wydania: 2014-07-23
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 978-83-64691-05-8

Kup książkę Oblicza polskiej spółdzielczości wiejskiej

Oblicza polskiej spółdzielczości wiejskiej - opinie o książce