Oblężenie Akademii Jedi to szósta książka w ramach serii Młodzi rycerze Jedi, w której Kevin J. Anderson oraz Rebecca Moesty prezentują nam atak na Yavin 4.
Akamedia Rycerzy Jedi stworzona przez Luke'a Skywalkera zostaje celem ataku, a co za tym idzie wszyscy młodsi i starsi adepci muszą się przygotować do zagrożenia.
Jacen i Jaina staną do swojej pierwszej tak poważnej walki w życiu. Porażka może zmienić świat Gwiezdnych Wojen nie do poznania. Drugie Imperium po cichu powoli rosło i już teraz zamierza powrócić do chwały.
To kolejna fascynująca opowieść przedstawiająca wydarzenia wspólne dla starszego i młodszego pokolenia bohaterów.
To ostatnia książka dziejąca się w okresie Era Nowej Republiki, po której rozpoczyna się Nowa Era Jedi. Będąca ostatnim okresem historycznym wchodzącym w skład kanonu Legendy.
Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 1998 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Jedi Under Siege
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Dave Dorman
Komiks opowiada o dwójce odkrywców, rodzeństwie: Jori i Gavie Daragonach, którzy przez przypadek stanęli po przeciwnych stronach barykady...
Zaczyna się legenda. Leto Atryda, książę Kaladanu i ojciec Muad'Diba. Wszyscy wiedzą o upadku i wzlocie jego syna, natomiast niewiele wiadomo o nim...
Chcę przeczytać,