Obietnica Anioła

Wspaniała katedra św. Michała wyrasta ze skalistej wysepki Mont-Saint-Michel u wybrzeży Francji. W X wieku było tu opactwo benedyktynów. Mroczne sekrety, pogrzebane pod warstwami skały, spały kamiennym snem przez tysiąc lat. Aż do dziś. Młodą archeolog, Johannę, znawczynię sztuki romańskiej, nawiedzają przerażające wizje mające związek z historią opactwa. W każdej z nich pojawia się zakapturzony bezgłowy mnich szepczący po łacinie słowa "Trzeba przekopać ziemię, by osiągnąć niebo". To właśnie na Saint-Michel mnich Roman, budowniczy katedry, zakochał się w pięknej celtyckiej znachorce Mojrze. Ukochana, uznana za heretyczkę, spłonęła na stosie, ale przed śmiercią przekazała Romanowi tajemnicę świętej góry. W 1063 roku w niewyjaśnionych okolicznościach zginęło tu kilku mnichów. Tysiąc lat później, podczas wykopalisk prowadzonych na wyspie, ma miejsce seria podejrzanych zdarzeń wyraźnie zakotwiczonych w przeszłości katedry. W opactwie znowu zaczynają umierać ludzie. Dążąc do rozwiązania tych zagadek, Johanna narazi siebie i bliskich na śmiertelne niebezpieczeństwo.

Informacje dodatkowe o Obietnica Anioła:

Obietnica Anioła - opinie o książce

Avatar użytkownika - aggi
aggi
Przeczytane:2013-07-17, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2013,
"Obietnica anioła" to książka przeciętnie dobra. Czytają ją nie mogę powiedzieć, że straciłam czas ani tez, że zmieniła coś w moim życiu. Była historia, tajemnica i zagadki trzymające w napięciu ale też fragmenty dosyć nudne.
Avatar użytkownika - Alis17
Alis17