W galijskiej wiosce panuje dziwna atmosfera. W obecności Obeliksa wszyscy wymieniają porozumiewawcze spojrzenia i uśmieszki... Sprawa jednak szybko się wyjaśnia - z okazji urodzin Obeliksa jego przyjaciele przygotowali niespodziankę - możliwość poturbowania całego legionu rzymskiego z obozu Rabarbarum. Obeliks jest uszczęśliwiony i szczerze wzruszony, a Rzymianie... zdruzgotani! Złe wieści docierają do Juliusza Cezara, a ten pod wpływem młodego doradcy Kajusa Ekonomikusa postanawia raz na zawsze pozbawić Galów chęci do walki, czyniąc z nich niezdolnych do czynu dekadentów. W tym celu Ekonomikus przybywa do osady Obeliksa i za 200 sestercji kupuje od niego pierwszy menhir. Dalsze wypadki są zgodne z prawami wolnego rynku, którym rządzą podaż, popyt, nastroje przedsiębiorców i konsumentów oraz specjaliści od kreowania potrzeb.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2013-08-05
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Obelix et compagnie
Język oryginału: francuski
Tłumaczenie: Jolanta Sztuczyńska
Ilustracje:Albert Uderzo
Każdy rzymski legionista, któremu udało się przetrwać dwudziestoletnią służbę wojskową, dostawał od Juliusza Cezara niewielką posiadłość ziemską...
Umiera przyjaciel Samotnego Kowboja, stary Baddy, a ranczo po nim dziedziczy jego daleki krewny z Anglii, Waldo Badmington. Młodzieniec przybywa wkrótce...
Przeczytane:2021-07-07, Ocena: 4, Przeczytałem,
URODZINY OBELIKSA
Dwudziesty trzeci tom „Asteriksa” to jednocześnie przedostatni, jaki stworzył wybitny scenarzysta, René Goscinny, zanim odszedł z tego świata. Niezmiennie jednak jest to kawał wyśmienitej opowieści dla całej rodziny. Opowieści, która nic się nie zestarzała, pozostaje tak samo aktualna, jak przed laty i sprawdza się doskonale zarówno jako niezobowiązująca komedia przygodowa, jak i satyryczna fabuła z ambicjami i przesłaniem.
Cóż to się dzieje? Cóż to się stało?! Pewnego dnia Obeliks odkrywa, że mieszkańcy jego wioski zachowują się dziwnie. Ale co bardziej niezwykłe to dziwne zachowanie występuje jedynie w jego obecności. Uśmiechy, wymiana spojrzeń, szepty… Co tu się dzieje? Jak to, co, zbliżają się urodziny naszego dzielnego Gala. A Galowie lubią świętować z rozmachem, dlatego zamierzają mu zapewnić najlepszy możliwy prezent: szansę pobicia całego legionu rzymskich wojsk stacjonującemu w Rabarbarum!
Ale wieści te docierają do uszu Juliusza Cezara, a ten postanawia działać. Nie chce tylko zatrzymać ich planu, ale i pozbawić ich chęci do walki już na zawsze. A jak to lepiej zrobić, niż wprowadzając do ich codzienności taki specyficzny twór, jak pieniądze? W armorykańskiej wiosce zaczyna się prawdziwe szaleństwo, ale co z niego wyniknie?