Intrygująca powieść o rozpoznawaniu znaków oraz poszukiwaniu spokoju i życiowego spełnienia.
Tomasz niedawno wrócił z emigracji, mając nadzieję, że w Polsce uda mu się nie tylko zbudować nowe życie, lecz także uwolnić się od wspomnień. W chwili, gdy los znowu z niego zakpił, dostaje dwie propozycje.
Czy któraś z nich naprawdę odmieni jego życie? Co odnajdzie w opowiadaniach nieznanej autorki, które ma zilustrować? Dokąd zaprowadzi go praca nad kopią krakowskiego obrazu Matki Bożej od Wykupu Niewolników?
Wydawnictwo: eSPe
Data wydania: 2021-04-07
Przeczytane:2023-07-08, Ocena: 6, Przeczytałam,
Tomasz po powrocie do Polski dostaje dwie niespodziewane propozycje. Jedną z nich jest praca dla wydawnictwa przy ilustracji opowiadań pewnej autorki. Zaczytując się w nich zaczyna dostrzegać podobieństwo do zdarzeń z jego przeszłości. Chęć poznania kobiety, która je napisała doprowadza go do niespodziewanej prawdy jaka kryje się za historią poruszających opowiadań. Odkrycie kto jest autorką przywołuje w Tomaszu pewne tragiczne wspomnienia z młodości. Druga propozycja, początkowo dla mężczyzny zdaje się nie do przyjęcia, jednak z czasem zaczynają się w jego życiu zmiany..
"Obecność" to niezwykle głęboka opowieść o życiu, miłości, niespełnieniach. Wraz z głównym bohaterem uczymy się odczytywać znaki jakie przynosi codzienność. Z pozoru przypadkowe spotkania, wydarzenia, po czasie układają się w całość ukazując pełen obraz minionych i obecnych zdarzeń. Opowiadania tajemniczej autorki, które poznajemy wraz z Tomaszem dotykają serca, poruszają, zmuszają do zatrzymania i refleksji. Czytanie tej książki było dla mnie wielką przyjemnością. Otula nadzieją i przypomina o prawdzie, że wszystko w życiu ma sens. Często głęboki, na ten moment niewidoczny, ale przyjdzie czas zrozumienia.