OBCY 4 PRZEBUDZENIE

Od dramatycznych wydarzeń w kolonii karnej na Fiorinie 161 minęło prawie dwieście lat, niebezpieczeństwo ze strony obcych zniknęło i ludzkość odetchnęła z ulgą. Jednak na dalekiej orbicie Plutona krąży ogromny statek badawczy „Auriga”, a na jego pokładzie grupa naukowców pod ochroną wojska prowadzi w tajemnicy eksperymenty naukowe, by odtworzyć zniszczony gatunek i uczynić z niego broń doskonałą. Droga do tego wiedzie przez wskrzeszenie Ellen Ripley.

Ripley pamięta jedynie własną śmierć. A mimo to żyje i odkrywa, że eksperyment zmienił zarówno ją, jak i istotę, którą w sobie nosiła. Wkrótce po tym, jak na „Auridze” ląduje statek przemytników z nietypowym ładunkiem, sytuacja wymyka się spod kontroli. Zmuszona połączyć siły z kosmicznymi renegatami i garstką ocalałych członków załogi, Ripley kolejny raz staje do walki.

Znowu potwierdza się stara prawda, że największym zagrożeniem dla gatunku ludzkiego jest sam człowiek. I że – paradoksalnie – tylko człowiek jest jego nadzieją. Ostatnią nadzieją.

Informacje dodatkowe o OBCY 4 PRZEBUDZENIE:

Wydawnictwo: Vesper
Data wydania: 2021 (data przybliżona)

Tagi: bóg

Kup książkę OBCY 4 PRZEBUDZENIE

OBCY 4 PRZEBUDZENIE - opinie o książce

Avatar użytkownika - djas
djas
Przeczytane:2023-01-26, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2023,

Trudno ocenić książkę na podstawie filmu. Sam film lepszy od 1 i 3, ale dużo słabszy niż 2. Mimo wszystko obraz nie był zły, a książka doskonale go oddała. Może nawet lepiej się czytało niż oglądało, przez co podniosłem ocenę.

Cała seria Obcych wydana przez Vesper stała na bardzo wysokim poziomie pod każdym względem. A teraz czekam z niecierpliwością na nowe pozycje o Obcym. Liczę, że też się nie zawiodę.

Avatar użytkownika - Eliza89
Eliza89
Przeczytane:2022-03-26, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2022, Mam,

Jest, jest, jest!
IV część Obcego za mną! Ależ to było dobre. Ileż emocji, ręce spocone, serce walące milion uderzeń na sekundę, gęsia skórka na rękach i ta niemożność oderwania się od lektury...
Trochę obawiałam się, że inny autor może nieco zepsuć tę część . Ale obawy okazały się całkowicie bezpodstawne:)
Pani Crispin świetnie pokazała tę historię, obraz strasznego, nowego obcego, momentami przerażającej, sklonowanej Ripley i strachu załogi statku kosmicznego, która musi zmierzyć się z obcymi- wojownikami, by przetrwać tę rzeź. A motyw telepatii między stworami a główną bohaterką, jej myśli ukazujące ją jako człowieka i jako potwora/ matkę Obcego- no super.
Cały czas miałam przed oczami fenomenalną S. Weaver:)
No dla mnie sztos! Polecam całą serię.
Jak zawsze wielkie brawa dla wyd. Vesper. Czyż ta okładka nie jest zarąbista? :)

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2021-12-17, Ocena: 4, Przeczytałem,

RIPLEY: ZMARTWYCHWSTANIE

I w końcu jest. Czwarty i ostatni tom powieściowej wersji klasycznej serii filmowej o Obcych pojawił się na polskim rynku. Od poprzedniej części zaszły spore zmiany, pisarza, który przygotował poprzednie trzy tomy - i jednocześnie autora specjalizującego się w nowelizacjach filmowych hitów - zastąpiła zmarła przed ośmiu laty pisarka A. C. Crispin. A sama opowieść, jak i filmowa, zyskała nowy, bardziej nastawiony na akcję charakter. Ale trzyma poziom poprzednich części i z czystym sumieniem można ją polecić wszystkim fanom uniwersum, bo wprowadza do opowieści nieco zmian.

Ripley poświeciła życie, by wraz z nią umarła królowa obcych, rozwijająca się w jej ciele. Teraz jednak budzi się na stacji kosmicznej i nie wie jeszcze, jaki koszmar na nią czeka. Naukowcy przywrócili ją do życia w jednym celu: zależało im na odzyskaniu obcego. A ich eksperymenty stają się zaczątkiem tragedii, która po raz kolejny będzie kosztować życie kolejnych ludzi. Kto jednak przetrwa kolejne starcie z kosmicznymi maszynami do zabijania?

Avatar użytkownika - isil
isil