W zbiorze O swoim życiu i pracach. Autobiografia. Piotr Curie Maria Skłodowska-Curie przedstawia dzieje własnego życia – od dzieciństwa w Warszawie do wczesnych lat 20. XX wieku – oraz biografię tragicznie zmarłego męża, Piotra Curie, z prostotą odsłaniając przed czytelnikiem historię najsłynniejszego w dziejach odkrycia dokonanego przez małżonków.
“Byliśmy w tym okresie zupełnie pochłonięci przez nową dziedzinę, która otwierała się przed nami dzięki tak nieoczekiwanemu odkryciu. Pomimo trudnych warunków pracy czuliśmy się bardzo szczęśliwi. Dni upływały w laboratorium i często zdarzało się nam nie wychodzić nawet na obiad. Nasza uboga szopa była przybytkiem wielkiego spokoju. Czasem, pilnując jakiegoś doświadczenia, przechadzaliśmy się po niej wzdłuż i wszerz, rozmawiając o bieżącej i przyszłej pracy; w zimne dni ogrzewała nas szklanka herbaty przy gorącym piecu. Żyliśmy jedną tylko myślą, jak w śnie czarodziejskim”.
Wydawnictwo: SBM
Data wydania: 2024-05-15
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tłumaczenie: Hanna Szyller ; Józef Skłodowski
To była niezwykła podróż, gdzie Maria Skłodowska-Curie była mi za przewodnika. Znakomicie było spojrzeć jej oczami na naukę, otaczający ją świat, czy na jej męża. Zacznijmy, że żyła w czasach gdzie ogólnie nie było łatwo, a być kobietą w tych czasach to już zupełnie droga przez mękę. Ona jednak patrzyła na to inaczej, cieszyła się ze zdobywanej wiedzy, nie poddawała się pracując często w spartańskich warunkach. Zgłębiała wiedzę i to wiedza była jej przepustką do naukowego świata mężczyzn, w którym często była pionierką. Cudownie było poznać jej zdanie na temat szkolnictwa, wychowywania dzieci, czy też podzielać niechęć do gotowania.
Druga część poświęcona jest jej mężowi Piotrowi Curie, który nie chodził do normalnej szkoły, gdyż przypisywano mu "powolność umysłową" (dacie wiarę!). Widać było w jego pasji, że wszystko co robił, robił z miłości do nauki. Okazało się że nie cierpieli sławy, a to co przynosiło im radość to natura, zatracenie w pracy i rodzina.
W książce tej znajdziecie dużo zdjęć małżeństwa Curie. Czyta się ją niezwykle przyjemnie i zdecydowanie ich pasja jest wręcz inspirująca i pełna podziwu.
Naprawdę polecam tę książkę dla każdego.
Nagroda Nobla, gdy to słyszycie kto jako pierwszy przychodzi Wam do głowy? Mi od razu przed oczami ukazuje się nikt inny jak Wisława Szymborska ale również Maria Skłodowska-Curie.
~
Była to naprawdę fantastyczna podróż do świata i życia małżeństwa Curie. Dzięki tej książce mogłam spojrzeć troszkę inaczej na naukę i świat, który mnie otacza. Maria Skłodowska-Curie żyła w czasach, kiedy kobiety nie miały lekkiego życia a tym bardziej nie miały dużej swobodny i dostępu do wykształcenia.
~
Nasza rodaczka patrzyła na to wszystko zupełnie inaczej, cieszyła się z każdej małej rzeczy i ceniła sposób zdobywania swojej wiedzy. Kobieta często pracowała w dość spartańskich warunkach ale mimo wszystko się nie poddała. Chłonęła całą wiedzę i dzięki temu zdobyła przepustkę do naukowego świata mężczyzn i była naprawdę szczerze ceniona.
~
W książce możemy też bliżej poznać jej męża Piotra Curie, który nie uczęszczał do normalnej szkoły, wiedzę zdobywał od starszego rodzeństwa. Mówiono o nim że ma "powolność umysłową". Mimo wszystko widać było w nim wielką pasję do nauki. Był dość skromnym człowiekiem, który nie lubił sławy ale za to kochał naturę i swoją rodzinę.
~
Z tej wspaniałej autobiografii można dowiedzieć się dużo ciekawostek związanych z odkryciem dwóch pierwiastków ale też z życia państwa Curie. Lubiliście chemię i fizykę? Mi te przedmioty były obojętne w szkole, ale w tej książce jest tak to fantastyczne opisane, że widzę mogła bym chłonąć.
~
Czyta się tę lekturę dość szybko i przyjemnie, nie brakuje w niej różnych naukowych sformułowań ale na szczęście są one wyjaśnione więc nie ma problemu z ich zrozumieniem. Dodatkowym plusem jest mnóstwo zdjęć co pozwala jeszcze bliżej poznać państwa Curie.
~
Była to naprawdę niesamowita przygoda. Każdy z nas chociaż raz słyszał o Marii Skłodowskiej-Curie. Każdy z nas chociaż raz słyszał o odnalezieniu przez nią dwóch pierwiastków. Dlatego zachęcam Was moi drodzy aby sięgnąć po tę wspaniałą książkę, abyście i Wy mogli zaczerpnąć więcej informacji o tej wspaniałej osobie. Na lekcjach historii, chemii czy fizyki nie dowiecie się o trudach i ciężkiej pracy podczas odkrywania nowych cząsteczk. Także jeśli Was to ciekawi to zachęcam.
Dziękuję wydawnictwu SBM za egzemplarz ?
,,Pani Curie jest-ze wszystkich ludzi na świecie jedynym niezepsutym przez sławę człowiekiem. " Albert Einstein
Jakie biografie, autobiografie zapadły Wam w pamięć bądź czy macie takie osoby, o których chcielibyście przeczytać?
Trafiła w moje ręce wyjątkowa pozycja w pięknym wydaniu od Wydawnictwa SBM. Pozycja o kobiecie, która jako pierwsza kobieta w historii została uhonorowana dwukrotnie Nagrodą Nobla w dziedzinie promieniotwórczości.
Książka ,,Maria Skłodowska-Curie. O swoim życiu i pracach. Autobiografia" Piotr Curie to pozycja wyjątkowa zawierająca nie tylko informacje na temat samej Marii, ale także jej wspomnienia o mężu, a także fragmenty z życia Piotra Curie.
Napisana w bardzo ciekawy i szczery sposób. Treść przeplata się ze zdjęciami, co jest równie ekscytujące. Uwielbiam poznawać ciekawostki na temat życia osób, które zasłynęły z konkretnych osiągnięć, a autobiografię tejże osoby miałam w planach już dawno.
To niesamowita przygoda móc czytać o osobie, której ludzkość zawdzięcza tak dużo.
Cóż Wam będę więcej pisać. Osobę Marii znacie, kojarzycie i przynajmniej najważniejsze informacje z nią związane na pewno znacie, choćby ze szkoły. Dlatego też, jeśli ciekawi Was coś więcej, to koniecznie sięgnijcie po tę pozycję.
Przeczytane:2024-07-14,
Dokładnie 90 lat temu w świecie nauki zabrakło wybitnej kobiety. W 1934 roku po przebytej chorobie zmarła Maria Skłodowska-Curie, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla, odkrywczyni dwóch pierwiastków promieniotwórczych i najpopularniejsza na świecie polska naukowczyni. By uczcić pamięć o tej wybitnej kobiecie, rozmaite wydawnictwa publikują powieści i opowiadania, których bohaterką jest słynna Polka. Tak się składa, że Wydawnictwo SBM postanowiło oddać głos jej samej publikując fragmenty autobiografii Marii Skłodowskiej- Curie pt. „O swoim życiu i pracach. Autobiografia. Piotr Curie”.
Oddana w ręce czytelników pozycja to uzupełnione wydanie autobiografii noblistki, która po raz pierwszy ukazała się w j. polskim w 1935 roku, dzięki przekładowi brata i siostrzenicy uczonej. Nie brak w niej licznych fotografii rodziny Curie, portretów Marii i Piotra oraz zdjęć upamiętniających naukowe spotkania najsłynniejszych badaczy I połowy XX wieku. Największą wartość tej książki stanowią jednak wspomnienia samej autorki podzielone na dwie części. W pierwszej z nich przedstawia Nam w telegraficznym skrócie jej życie od narodzin aż do śmierci ukochanego Piotra Curie. W drugiej zaś, poświęconej w całości mężowi, z czułością prezentuje jego życiorys, aż do feralnego 19 kwietnia 1906 roku i tragicznego zgonu francuskiego naukowca.
Wspomnienia Marii to słodko-gorzka opowieść o życiu w naukowym świecie zdominowanym przez mężczyzn, w którym brak środków finansowych ograniczał naukowców do tego stopnia, że wielu z nich musiało porzucić prace badawcze, a inni zaś, jak państwo Curie, zmuszeni byli wydłużyć swoje badania w wyjątkowo niekorzystnych warunkach. Ów niedostatek finansowy to przykry leitmotiv tej zajmującej autobiografii.
Dla równowagi jest w tej opowieści wiele pięknych i szczerych uczuć, którymi obdarzali się członkowie rodziny Curie. Jest bezinteresowna miłość dwojga naukowców, która pozwoliła im osiągać naukowe szczyty, odkrywać to, co nieodkryte i stworzyć silną, ugruntowaną więź, cenniejszą niż wszelkie bogactwo tego świata. I właśnie dla tych fragmentów polecam Wam tę budującą, miejscami naukową lekturę wspomnień Naszej noblistki.