O nas bez nas. Historia Polski w historiografiach obcojęzycznych

Niniejsza książka jest plonem sympozjum po-święconego jednemu z czterech tematów głównych XVII Powszechnego Zjazdu Historyków Polskich w Krakowie (16-18 września 2004 r.), którego zadaniem było ukazanie poglądów na dzieje Polski i miejsca polskiej problematyki w wybranych historiografiach obcych. Zawiera rozszerzone wersje wygłoszonych referatów, pióra wybitnych historyków, reprezentujących historiografie: amerykańską, francuską, niemiecką, rosyjską, litewską, białoruską, ukraińską, węgierską i czeską. Pod względem problemowym przedstawiają one dwa nurty zainteresowań. Pierwszy dotyczy obrazu historii Polski ukazywanego w obcojęzycznych podręcznikach szkolnych i akademickich oraz syntezach adresowanych do szerszego grona czytelników. Drugi śledzi kierunki, zakres i metody badań zagranicznych historyków nad dziejami Polski oraz ich wyniki przedstawiane w monografiach, artykułach i innych publikacjach naukowych.

Informacje dodatkowe o O nas bez nas. Historia Polski w historiografiach obcojęzycznych :

Wydawnictwo: brak danych
Data wydania: b.d
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-7177-552-9

Kup książkę O nas bez nas. Historia Polski w historiografiach obcojęzycznych

O nas bez nas. Historia Polski w historiografiach obcojęzycznych - opinie o książce