Nowe uregulowania z zakresu VAT

Książka poświęcona jest regulacji prawnej z zakresu VAT. Zaprezentowano w niej przede wszystkim ? w podziale na poszczególne zagadnienia ? unormowania zawarte w nowej dyrektywie 2006/112/WE w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej. Przedstawiono także unormowania prawa wspólnotowego obowiązujące przed wejściem w życie tej dyrektywy oraz obecną regulację zawartą w polskim prawie ? przede wszystkim w ustawie z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług.Szczególną uwagę poświęcono tym przepisom dyrektywy 2006/112/WE, które w istotny sposób zmieniły dotychczasowe zasady wspólnego systemu podatku od wartości dodanej. Omówiono je ponadto w odniesieniu do polskiej regulacji, co stanowi dodatkowy walor praktyczny tej publikacji. Wojciech Maruchin ? autor lub współautor 20 książek i ponad 200 artykułów z zakresu prawa podatkowego ? jest doktorem nauk prawnych, doradcą podatkowym oraz współtwórcą reformy systemu podatkowego w Polsce, w tym pierwszej polskiej ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym. Autor książki jest także wykładowcą wyższych uczelni oraz członkiem Rady Nadzorczej Międzynarodowego Stowarzyszenia Podatkowego (IFA).

Informacje dodatkowe o Nowe uregulowania z zakresu VAT:

Wydawnictwo: Wolters Kluwer