Dlaczego i w jaki sposób papież stał się nieomylny? Kim była kobieta stojąca za Piusem XII? Czy Watykan pomagał po wojnie nazistowskim zbrodniarzom? Czy papież Jan XXIII w 1962 roku uratował świat przed nuklearną apokalipsą? Czy można być jednocześnie katolikiem i masonem? Co znaleziono w grobie świętego Piotra? Co właściwie powiedzieli sobie w 1989 roku Gorbaczow i Jan Paweł II? Czy Jan Paweł II tuszował pedofilskie zbrodnie?
Po wielkim sukcesie Tajemnic Watykanu Bernard Lecomte z właściwą sobie dbałością o historyczną dokładność dostarcza nam kolejną porcję nadzwyczajnych i zaskakujących opowieści o miejscu, które jest obiektem niekończących się fantazji.
Informacje dodatkowe o Nowe tajemnice Watykanu:
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2013-01-24
Kategoria: Historyczne
978-83-240-2156-7
Przeczytane:2019-03-10,
Ostanie kilka miesięcy było dla świata wielkim zaskoczeniem. Abdykacja papieża Benedykta XVI, konklawe oraz Habemus Papam. W dobie emocjonujących wydarzeń, nagłośniona została książka Bernarda Lecomte ‘Nowe Tajemnice Watykanu’. Autor słynie z tego, że jest jednym z najwybitniejszych znawców Watykanu. Dziennikarza określono jako twórcę prawdy.
‘Nowe Tajemnice Watykanu’ są skierowane przede wszystkim do czytelnika, który kocha fakty historyczne i potrafi zmierzyć się z słodko-gorzką rzeczywistością. Informacje przedstawione w książce ukazują sekrety papieskiego państwa. Przede wszystkim możemy dowiedzieć się co skrywają podziemia Watykanu, jak działa papieski wywiad, kto jest najważniejszym pracownikiem Stolicy Apostolskiej i dlaczego papież jest nieomylny. Do samodzielnego przeanalizowania pozostaje nagłośniona medialnie kwestia pedofilii w kościele, która ukazała Watykan w gorszącym świetle. Czytelnik musi być gotowy na poznanie głęboko skrywanych prawd przez ważnych rangą duchownych, które są opisane w krytyczny i dosadny sposób.
Lektura jest naszpikowana informacjami, które nie jeden łowca sensacji mógłby wykorzystać i stworzyć bestseller nastających czasów. Wiele lat badań autora nad funkcjonowaniem Stolicy Piotrowej poskutkowało tym, że książka wywołuje skrajne emocje i powoduję pogłębianie ciekawości. Jestem zafascynowana tym, że mogłam uczestniczyć w chwili, kiedy mity stały się faktami.
Jeśli chodzi o kwestię wizualną książki- rewelacja, która bardzo kusi. Okładka jest wymowna i przyciągająca wzrok. Rozdziały są wykonane w wyjątkowo ozdobny sposób, który umila zagłębianie się w lekturę. Uważam, że warto mieć w swojej biblioteczce perełkę historyczno- religijną.
Apeluję do tego, żeby nie bać się tego typu dzieł. Pewnie nie jeden z nas kiedyś zastanawiał się, czy media potrafią dotrzeć do prawdy? Czy kiedykolwiek będziemy w stanie zagłębić się w temat, aby obalić pogłoski? Jeśli jesteś gotowy na to, by zmierzyć się z kontrowersją przedstawioną przez autora, jest to książka wprost czekająca na Ciebie. Nie zwlekaj, wiedza pozwala rozwijać umysł. Bądź twórcą własnej opinii, na temat, który nigdy nie przestanie wstrząsać ludzkością.