Świat po raz kolejny rozkoszuje się smakiem Polski, dzięki... Rozkosznemu. Jeden z najpopularniejszych polskich blogerów kulinarnych powraca z najsmaczniejszą książką sezonu, prezentując polską kuchnię w ekscytującym wydaniu. Michał Korkosz, znany lepiej jako Rozkoszny, kontynuuje odczarowywanie stereotypu, że polski talerz wypełniony jest jedynie tłustym mięsem i ziemniakami. "Nowe Rozkoszne" to zbiór wegetariańskich przepisów o polskim smaku, przeplatającym się z obecnymi nad Wisłą globalnymi wpływami. To receptury, które pobudzają wyobraźnię.
Rozkoszny jest jedną z najbardziej znanych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Jego kariera eksplodowała w 2017 roku, kiedy jako młody, mało jeszcze znany bloger z Polski, został uhonorowany dwiema prestiżowymi nagrodami magazynu ,,Saveur", nazywanymi kulinarnymi Oscarami. Potem przyszedł również sukces na rynku wydawniczym. Fresh from Poland: New Vegetarian Coocking from the Old Country, czyli pierwsza książka Rozkosznego, podbiła listy bestsellerów Amazona i została okrzyknięta jedną z najlepszych książek kucharskich roku. Książka ukazała się w USA i Kanadzie, a niedługo potem powstały inne edycje językowe, w tym polska wersja zatytułowana Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami, która szybko stała się jedną z najlepiej sprzedających się książek kucharskich ostatniej dekady.
W książce Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują autor sięga do współczesnych rozwiązań kulinarnych, w których króluje fuzja odważnych smaków, żywych kolorów i wpływów z całego świata. To polskie wegetariańskie jedzenie zanurzone w wielokulturowym sosie. Nowe Rozkoszne zawiera ponad 100 ekscytujących przepisów, które otulają brzuchy i serca. Są lekkie, łatwe i do przygotowania z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki.
Mamy więc recepturę na pierogi, ale nie ruskie, tylko z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem. Są i pampuchy, czyli bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smakowitymi smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini. Albo młoda kapusta z glazurą z harissy, podana na kwaśniej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To przepisy, które otwierają głowy i kubki smakowe na niecodzienne połączenia i zabawę smakiem.
Misją Rozkosznego jest nie tylko odczarowanie polskiej kuchni na arenie międzynarodowej, ale też rozbudzenie wyobraźni samych Polaków. Czytelnicy mogą poszerzyć swoją kulinarną wiedzę o nowe, fascynujące receptury, a ponadto lepiej zrozumieć samą technikę gotowania i nabrać ogólnej swobody w kuchni. Dlatego Korkosz zdecydował się, aby w nieoczywisty sposób pogrupować przepisy ze swojej książki: wedle technik gotowania (m.in. pieczone, gotowane na parze, konfitowane, kiszone.)
Przy rozkosznym stole warto się rozsiąść i odnaleźć w nim inspiracje nie tylko do zabawy w kuchni (a książka daje do tego praktyczne narzędzia), lecz także do kosztowania życia z ciekawością i pasją.
Michał Korkosz, mimo młodego wieku, jest już autorytetem kulinarnym i autorem wiralowych przepisów, które pokochał internet - jak sernik baskijski czy pieczona feta z figami. Sędziuje w plebiscytach kulinarnych, jest zapraszany do podcastów, programów telewizyjnych i udziela wywiadów, a także pisze dla polskiej edycji magazynu ,,Vogue". Jest też uwielbiany przez swoich obserwatorów w social mediach: na Instagramie ma już ponad 400 tysięcy, a na TikToku ponad 200 tysięcy followersów.
Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2023-11-08
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 235
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie. Odkryj ich nieprawdopodobny smak. Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia. Znane...
Przeczytane:2024-12-12, Ocena: 6, Przeczytałem,
Czytacie blogi kulinarne? Przyznam, że sama lubię wraz z mamą przeglądać przepisy znanych kucharzy lub te zamieszczane w prasie.
Niejednokrotnie receptury te sprawdziły się i urozmaiciły nasz jadłospis.
Zazwyczaj decydujemy się na dania bezmięsne, więc książka Michała Korkosza w sieci znanego jako Rozkoszny zdecydowanie nas zaciekawiła.
Tym razem autor pistanowił skoncentrować się na kuchni polskiej dodając do niej nutkę nowoczesności i szaleństwa, by pokazać, że znane składniki niw muszą się wiązać z nudą.
Co ciekawe Michał podzielił opisane w książce dania nie według pory spożywania poszczególnych posiłków, lecz biorąc pod uwagę sposób ich przygotowania - surowe, smażone, gotowane na parze czy grillowane.
Znajdziemy tu między innymi gulasz z borowikami, risotto , zupę krem z pomidorów i papryk, karmelizowane marchewki czy według mnie absolutny hit szarlotkę na ciepło.
Po przeczytaniu kolejnych receptur opatrzonych pięknymi zdjęciami naprawdę aż ciekła ślinka.
Serdecznie polecam, obiecuję nie będziecie żałować ?