Jak brzmiały ostatnie słowa Oktawiana Augusta? Którego rzymskiego wodza cytuje amerykański raper? Gdzie są lwy i co ma z tym wspólnego Andrzej Bargiel, himalaista i narciarz wysokogórski?

Przeznaczona dla młodych czytelników książka Zuzanny Kisielewskiej ,,Nolens volens czyli Chcąc nie chcąc. Prawie 100 sentencji łacińskich i kilka greckich" to pełna humoru kompilacja starożytnych sentencji. Pokazuje, że łacina ukrywa się wszędzie - w naszych portfelach, miastach i codziennych rozmowach. Pozwala też zatopić się w nadzwyczajnej epoce, kiedy to uczeni dawali się zabić dla nauki, a figa mogła stać się powodem wypowiedzenia wojny.

Autorka cytuje słynnych wodzów i uczonych, śledzi łacińskie mądrości na fasadach budynków i w mottach państw. Ujawnia ukryte w klasycznych dziełach prawdy życiowe i dobre rady. Przypomina, co starożytni mieli do powiedzenia na temat medycyny, czasu, pieniędzy i śmierci.

Przekonacie się, że łacina żyje HIC ET NUNC, czyli tu i teraz.

Informacje dodatkowe o Nolens volens czyli Chcąc nie chcąc. Prawie 100 sentencji łacińskich i kilka greckich:

Wydawnictwo: DrugaNoga
Data wydania: 2020-05-19
Kategoria: Inne

Tagi: bóg Dzieci od ok. 12 lat

Kup książkę Nolens volens czyli Chcąc nie chcąc. Prawie 100 sentencji łacińskich i kilka greckich

Nolens volens czyli Chcąc nie chcąc. Prawie 100 sentencji łacińskich i kilka greckich - opinie o książce

12 Półtonów. Książka o muzyce
Zuzanna Kisielewska0
Okładka ksiązki - 12 Półtonów. Książka o muzyce

Fascynująca wyprawa w świat muzyki. Czy trzeba słyszeć, żeby cieszyć się muzyką? Kiedy powstał pierwszy hit? Dlaczego smutne piosenki poprawiają humor...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk