Nocne życie

Fascynująca, epicka, wielowymiarowa opowieść o wiernych przyjaciołach i zapamiętałych wrogach, bezwzględnych przemytnikach rumu i mrocznych femme fatale, cytujących Biblię ewangelistach i okrutnych członkach klanu, walczących o przeżycie i swój udział w amerykańskim śnie.

Boston, rok 1926. Szalone lata dwudzieste w pełnym rozkwicie. Alkohol leje się strumieniami, kule świszczą w powietrzu, a pewien człowiek zamierza odcisnąć swój ślad na tym świecie.

Prohibicja spowodowała pojawienie się splątanej sieci podziemnych gorzelni, nielegalnych lokali, gangsterów i sprzedajnych policjantów. Joe Coughlin, najmłodszy syn znanego w Bostonie kapitana policji, już dawno odrzucił surowe zasady, w których go wychowano. Teraz, gdy drobne kradzieże z dzieciństwa odeszły w przeszłość, zajął się pracą dla najgroźniejszych gangsterów w mieście. Robi to dla zysku, dreszczu emocji i smaku życia na marginesie społeczeństwa.

Niestety, życie po stronie mroku ma wysoką cenę. W czasie gdy bezwzględni ludzie, mający do dyspozycji pieniądze, nielegalny alkohol i broń, walczą o władzę, nie można ufać nikomu. Buntownikom takim jak Joe pisany jest jeden los: przedwczesna śmierć. Ale ludzie jemu podobni, nie bacząc na nic, zamierzają żyć pełnią życia aż po ostatni dzień.

Joe rozpoczyna oszałamiającą wspinaczkę po szczeblach organizacji gangsterskiej, która rzuca go z Bostonu czasów jazzu do tętniącej życiem dzielnicy łacińskiej w Tampie i na słoneczną Kubę.

Nocne życie to opowieść o wielkiej miłości i saga o zemście, fascynująca historia zdrady, przebaczenia, muzyki i śmierci, która przywraca do życia czasy, gdy popełnienie grzechu było powodem do świętowania, a występek uważano za cnotę obywatelską.

Nocne życie to Ojciec chrzestny dla ludzi myślących.

Stephen King

Każde zdanie sprawia przyjemność. Jesteście w rękach eksperta i sami to poczujecie.

New York Times

Nocne życie przekracza ramy znanego nam życia i wyczarowuje własną, przekonującą rzeczywistość Misterny fresk, przedstawiający burzliwą przeszłość Stanów Zjednoczonych.

Washington Post Book World

To bezsprzecznie i pod każdym względem magnetyczna powieść przestępstwo, rodzina, namiętność, zdrada, a to wszystko na przedstawionym z dbałością o najdrobniejsze szczegóły tle historycznym.

Booklist

Mistrzostwo! Lehane stworzył dojrzałą, prawdziwie amerykańską opowieść, która przemówi zarówno do czytelników literatury pięknej, jak i do miłośników kryminałów.

Publishers Weekly

Dennis Lehane jest autorem bestsellerowych powieści kryminalnych i psychologicznych, wiele z nich zekranizowano, m.in. Rzekę tajemnic i Wyspę tajemnic. Wraz z żoną Angie dzieli czas pomiędzy Boston i Gulf Coast na Florydzie. Nocne życie nawiązuje luźno do wcześniejszej bestsellerowej powieści autora, Miasto niepokoju, ale można je czytać jako osobną całość. W przygotowaniu ekranizacja filmowa w reżyserii Bena Afflecka.

Informacje dodatkowe o Nocne życie:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2013-04-16

Kup książkę Nocne życie

Nocne życie - opinie o książce

Avatar użytkownika - bibliotekarkaB
bibliotekarkaB
Przeczytane:2013-07-04, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2013,
Epicka opowieść o dobrym gangsterze. Na okładce umieszczono rekomendację Stephena Kinga: "Nocne życie to Ojciec chrzestny dla ludzi myślących". Oj, poniosła fantazja Kinga. Historię czyta się dobrze, ale fabuła nie porywa, czasami wręcz irytuje. Więcej powieść obyczajowa niż sensacyjna. Można górnolotnie powiedzieć, że to studium psychologiczne bohatera, który niejako wbrew sobie zostaje przestępcą.
Avatar użytkownika - KaMax
KaMax
Przeczytane:2013-05-12, Ocena: 6, Przeczytałam, Grupa wsparcia - 12 książek,
,,Nocne życie" Dennisa Lehane`a należy do klasyki gatunku powieści gangsterskich. I chociaż w książce leje się krew i rządzą twarde prawa ciemnego świata, to autor stawia w niej jedno z najbardziej fundamentalnych pytań XXI wieku - Czym jest dzisiaj dobro, a czym zło? Jaki jest punkt odniesienia? Bo okazuje się, że w świecie mafijnym to właśnie dobro i sumienie stanowią swego rodzaju fatum, które ciąży nad każdym gangsterem. Brzmi to wręcz nieprawdopodobnie, ale pisarz nam udowodnił, że tak właśnie jest. Powieść Lehane'a okazała się hitem wydawniczym za Oceanem. Otrzymała nagrodę im. Edgara Allana Poe za 2013 rok. W Polsce również cieszy się wielkim powodzeniem wśród czytelników. Dennis Lehane jest z pochodzenia Irlandczykiem. Urodził się 4 sierpnia 1965 roku w Bostonie. Jak sam się przyznaje, w młodości zaznał dużo biedy i związanych z nią upokorzeń. Imał się różnych zajęć, jednak najbardziej mu w życiu wychodziło... fantazjowanie. Ponieważ trudno nawet z bardzo rozwiniętą wyobraźnią znaleźć stałe zajęcie, Lehane postanowił zostać pisarzem. I to był strzał w dziesiątkę. Jego książki cieszyły się wielkim powodzeniem. Pisanie rozpoczął od serii powieści o przygodach pary detektywów - Patryka Kenzie i Angeli Gennaro, które od razu zyskały sympatię czytelników. Na podstawie dwóch ostatnich książek z tej serii - ,,Gdzie jesteś Amando" i ,,Mila księżycowego światła" - zostały nakręcone filmy, które otrzymały liczne nagrody, między innymi tegorocznego Oskara (,,ARGO"). Najnowsza książka Dennisa Lehane'a ,,Nocne życie" nawiązuje do jego powieści z 2008 roku, ,,Miasto niepokoju". Jej akcja toczy się w czasach prohibicji i opowiada o losach Joe Coughlina, gangstera powiązanego z mafią. Bohater książki jest synem funkcjonariusza policji. Po osiągnięciu pełnoletniości postanawia wieść gangsterskie życie. Już na początku ,,kariery" zyskuje groźnego wroga, napadając na lokal jednego z szefów mafii i wiążąc się z poznaną w czasie napadu kobietą mafijnego bossa. Odtąd żyje poza prawem, otoczony zdradą, uzbrojonymi wrogami i zasadzkami. Igra ze śmiercią. Za współudział w zabójstwie policjanta odbywa karę w jednym z najcięższych zakładów karnych. W więzieniu rozszerza swoje kontakty ze światem przestępczym. Po wyjściu na wolność jego sława i potęga wydają się nie do pokonania. Jest silny i bezwzględny. I wtedy traci ukochaną żonę. Odtąd najważniejszym celem staje się dla niego wychowanie syna. Po zniesieniu prohibicji wiedzie spokojne życie. Cieszy się nawet ogólnym szacunkiem, chociaż jego przeszłość jest powszechnie znana. Kreśląc postać Joe Coughlina, autor pokazuje nie tylko mroczny świat nielegalnych interesów, ale także przedstawia drogę i sposoby pięcia się na szczyt w mafijnej hierarchii zależności. Poznajemy świat mafii w ujęciu przekrojowym. A jest to świat brudny, bezwzględny i oparty na żądzy pieniądza. Nie ma tu miejsca na przyjaźń i sentymenty. ,,Nocne życie" jest klasyczną powieścią gangsterską, podobną do ,,Ojca Chrzestnego", ale według mnie ciekawiej i sprawniej napisaną. Zawiera dużo dających czytelnikowi do myślenia dialogów i sentencji. Bohater powieści jest bezwzględny i ma na sumieniu liczne zabójstwa. Jednak budzi w nas także cieplejsze uczucia, kiedy widzimy jego miłość do ojca i brata, lojalność w stosunku do przyjaciela z dzieciństwa, a także różne ,,uczciwe zachowania" w świecie, w którym się obraca. Dennis Lehane w mistrzowski sposób maluje obraz Stanów Zjednoczonych lat 20 i 30 minionego wieku. Książkę przeczytałam jednym tchem i polecam ją bez skrupułów każdemu amatorowi ambitnej lektury.
Avatar użytkownika - gendun
gendun
Przeczytane:2019-12-18, Ocena: 5, Przeczytałam,

Denis Lehane w bardzo wysokiej formie."Nocne zycie" jest zdecydowanie lepsze niz pierwsza czesc cyklu.To znacznie wiecej niz zwykly kryminal.

Avatar użytkownika - Furin
Furin
Przeczytane:2014-01-25, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
Przed Gwen
Dennis Lehane0
Okładka ksiązki - Przed Gwen

Opowiadanie Dennisa Lehanea, autora bestsellerowych powieści "Rzeka tajemnic" i "Wyspa skazańców". Bobby wychodzi z więzienia po czterech latach. Chce...

Ostatnia przysługa
Dennis Lehane0
Okładka ksiązki - Ostatnia przysługa

Brawurowa powieść autora bestsellerowej Wyspy tajemnic. Bestsellerowy autor ,,New York Timesa" powraca z powieścią, która może śmiało konkurować z jego...