Nigdy nie wstyd¼ siê siebie

Ocena: 4.8 (5 g³osów)

Duet autorski popularnej ksi±¿ki ,,Jak uciszyæ wewnêtrznego krytyka i uwierzyæ w siebie" proponuje kolejn± ksi±¿kê pomagaj±c± wej¶æ na drogê pozytywnej zmiany. W tej ksi±¿ce autorki zajê³y siê poczuciem wstydu, który podobnie jak krytyk wewnêtrzny, dzia³a destrukcyjnie na poczucie w³asnej warto¶ci i blokuje nas przed lepszym ¿yciem. Wiedza, któr± siê podzieli³y pomaga uwolniæ siê i rozwin±æ skrzyd³a.

Informacje dodatkowe o Nigdy nie wstyd¼ siê siebie:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-05-18
Kategoria: Poradniki
Jêzyk orygina³u: polski

Tagi: Samodzielne rozwi±zywanie problemów i rozwój osobisty

wiêcej

Kup ksi±¿kê Nigdy nie wstyd¼ siê siebie

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Nigdy nie wstyd¼ siê siebie - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - Grazyna_a_czyta
Grazyna_a_czyta
Przeczytane:2022-06-12,

„Nigdy nie wstyd¼ siê siebie” to kolejna ksi±¿ka duetu Joanny Godeckiej i Aliny Adamowicz. Jest to moje pierwsze spotkanie z ich twórczo¶ci±, lecz nie ukrywam, ¿e by³am ogromnie ciekawa poruszanej w tej pozycji tematyki. Autorki w profesjonalny a zarazem bardzo przystêpny sposób poruszaj± bardzo wa¿ne kwestie. Zamieszczone w lekturze rozmowy ze specjalistami z ró¿nych dziedzin, statystyki, wyniki przeprowadzonych badañ s± namacalnymi dowodami, ¿e mamy problem ze wstydem. Wywiady z osobami, które same upora³y siê ze swoimi demonami, a które teraz pomagaj± innym, przej¶æ przez podobne do¶wiadczenia, daj± wiarê, ¿e ka¿dy z nas mo¿e siê z nim uporaæ. Wstyd, którego do¶wiadczamy jest tu tematem przewodnim, jego g³ówne ¼ród³a wynikaj±ce z ró¿nych zaburzeñ, odmienno¶ci/inno¶ci czy niskiego poczucia w³asnej warto¶ci, jego skutki na nasze ¿ycie, podejmowane decyzje. Znajdziemy tu sporo rad, æwiczenia, które pomog± nam w pracy nad naszymi problemami, podpowiedz± w jakich aspektach mo¿emy je mieæ i jak z nimi pracowaæ.  Autorki daj± nadziejê, ¿e realizacja naszych marzeñ jest w zasiêgu rêki – trzeba tylko odwa¿yæ siê, spojrzeæ sobie w oczy i otworzyæ na rozwi±zanie problemów.

Jestem mam± 5 letniej dziewczynki. Chcê j± wychowaæ na pewna siebie, niezale¿n± kobietê. By jako doros³a osoba, by³a ¶wiadoma tego, ¿e wszystko od niej zale¿y a nie od tego jak postrzegaj± j± inni. Ta ksi±¿ka u¶wiadomi³a mi, ¿e wielu czynników nie wziê³am pod uwagê i wskaza³a drogê, która ja sama powinnam przej¶æ aby byæ dla niej wzorem kobiety jak± chcia³abym aby ona sama by³a. Zobaczy³am z innej strony, jaki wp³yw na nasze postrzeganie siebie mam ja sama, ale i otoczenie w jakim ¿yjemy, nasza kultura czy przesz³o¶æ i dzieciñstwo. Polecam Wam tê pozycjê. Ka¿dy, zarówno kobieta jak i mê¿czyzna, powinien j± przeczytaæ.

Za egzemplarz do recenzji dziêkujê autorkom oraz Wydawnictwu Muza

Avatar u¿ytkownika - Booklutek
Booklutek
Przeczytane:2022-06-12,

Alina Adamowicz, Joanna Godecka „Nigdy nie wstyd¼ siê siebie”

Toksyczny wstyd to poczucie, ¿e jeste¶ bezwarto¶ciowy. Jak czêsto tak siê czujesz? Czy odczuwasz tê emocjê?

„¦wiat jest w kryzysie. My, ludzie, tak¿e. Dali¶my siê uwie¶æ niepohamowanej konsumpcji, pogoni za szczê¶ciem, które mo¿na kupiæ za pieni±dze. Pozwolili¶my, ¿eby kontrolê nad ¿yciowymi celami przejê³o nasze ego.”

Wstyd jest toksyczny dla twojego samopoczucia i samooceny. Wa¿ne jest, aby przestaæ siê wstydziæ tego, kim jeste¶, aby budowaæ poczucie w³asnej warto¶ci. Poznaj swoje mocne strony. Jak ka¿dy, masz swoje unikalne mocne strony i dobre cechy. Skoncentruj siê na dobrych rzeczach w swoim ¿yciu. Przestañ byæ perfekcjonist±. Perfekcjonizm powoduje, ¿e zbytnio skupiasz siê na negatywach na swój temat. Nikt nie jest doskona³y i wa¿ne jest, aby mieæ rozs±dne oczekiwania wobec tego, kim jeste¶. Nie wstyd¼ siê swoich niedoskona³o¶ci. 😉

Terapeutki przeprowadzaj± wywiady z modelk± plus size, dziennikark± czy podró¿niczk±. Motywuj±cy poradnik o determinacji. Znajdziesz w nim testy i wskazówki, dziêki którym mo¿esz przywróciæ wiarê we w³asne mo¿liwo¶ci. 😀

Avatar u¿ytkownika - pannamelancholia
pannamelancholia
Przeczytane:2022-06-04, Przeczyta³am,

Wstyd ...
Towarzyszy ka¿demu, w ró¿nych sytuacjach oraz w ró¿nych momentach ¿ycia. To nie jest komfortowe uczucie i nie jest to dla nas nic dobrego bowiem wp³ywa na nasz± samoocenê i os³abia pewno¶æ siebie. Nie zdawa³am sobie jednak sprawy jak bardzo rozleg³y jest to problem. Ksi±¿ka "Nigdy nie wstyd¼ siê siebie" Aliny Adamowicz i Joanny Godeckiej u¶wiadomi³a mnie w tym. To piêknie wydana i przepe³niona m±dr±, warto¶ciow± tre¶ci± ksi±¿eczka, która powinna zawsze byæ przy nas i do której powinno siê wracaæ w chwilach zw±tpienia.

Poradnik podzielony jest na kilka czê¶ci, a dok³adniej na 10 wiod±cych tematów zwi±zanych ze wstydem odczuwanym przez kobiety. Znajdziemy tam rozmowy z innymi kobietami, które moim zdaniem s± naprawdê dobrze dobrane i przeprowadzone. Autorki oraz ich rozmówczynie daj± wiele przydatnych wskazówek jak wyeliminowaæ negatywne nastawienie, na ich przyk³adzie mo¿emy rozpoznaæ rodzaje wstydu i nauczyæ siê jak sobie z nim radziæ.

Podczas czytania mo¿na odnie¶æ wra¿enie, ¿e nasza ¶wiadomo¶æ na temat wstydu dojrzewa, a z ka¿dym kolejnym rozdzia³em wiemy co¶ wiêcej. Pomocne s± w tym praktyczne æwiczenia przygotowane przez autorki. To ³atwa w odbiorze i pouczaj±ca lektura a po jej przeczytaniu mo¿na czuæ siê zmotywowan±, aby "nigdy nie wstydziæ siê siebie".

Na koniec chcia³abym zostawiæ tu s³owa Mai Sta¶ko, które zosta³y zawarte w tej ksi±¿ce i które sk³aniaj± do refleksji:
"Czasami najgorszymi oprawcami jeste¶my my same. Przez lata naszego ¿ycia w spo³eczeñstwie ju¿ nie potrzebujemy, ¿eby inni nas zawstydzali. Same wstydzimy siê swojego cia³a, zachowania lub ubioru. Silnie ten wstyd uwewnêtrzniamy i to jest olbrzymi problem, bo mo¿emy walczyæ z patriarchatem, mo¿emy walczyæ z lud¼mi, którzy nas krzywdz±, ale w du¿ym stopniu walczymy równie¿ ze sob±."

Warto siê nad tym zastanowiæ.

Poradnik to bardzo ciekawa pozycja do przeczytania. Nie jest za d³ugi  bo ma ok. 220 stron. Napisany przez dwie panie. Ksi±¿ka jest podzielona na dziewiêæ rozdzia³u. Ka¿dy odnosi siê do ró¿nych problemów.

Ka¿dy z nas ma poczucie wstydu. Owszem jedni maj± bardziej nasilony wstyd, inni mniej a s± i tacy co nie odczuwaj± go prawie wcale. To nie odczuwanie wstydu, o ile nie jest to zaburzone, nie zawsze oznacza, ¿e dana osoba "nie ma wstydu jak to czêsto s³yszymy. Mo¿e w³a¶nie nauczy³a siê radziæ sobie z nim i odbudowa³a swoj± pewno¶æ siebie.

Autorki w bardzo przystêpny sposób pokazuj± nam jak sobie raziæ ze wstydem. W ksi±¿kê pokaza³y nam te wed³ug ich najbardziej potrzebne aspekty w naszym ¿yciu. W pierwszym rozdziale poruszy³y temat miesi±czki czy klimakterium, co jest bardzo dra¿liwym tematem dla kobiet i dziewczynek. W drugim pokaza³y nam czym jest wstyd z naruszenia naszych granic i jak sobie z tym radziæ. W trzecim czytamy o wstydzie z powodu naszej emocjonalnej wra¿liwo¶ci. Czwarty dotyczy wstydu z zaburzeñ psychicznych. Kolejne to wstyd z bycie queer, z powodu dysfunkcyjnego dzieciñstwa, niskiej samooceny, poczucia winy czy wstyd, ¿e nazw± nas egoistami.

Ka¿dy rozdzia³ jest opisany nie tylko teori± ale i od praktycznej strony. Ta praktyczn± stron± jest wywiad  jednej z autorek z osob± czy to np. modelk± plus size, znana aktorka, tancerk± czy osoba inna osob±, aby pokazaæ nam, jak objawia siê wstyd i jak sobie mo¿na z tym poradziæ. Mamy tu tak¿e wyja¶nienie, porady i konkretne wskazówki. Ksi±¿kê czyta siê lekko , szybko i dziêki wywiadom przyjemnie, bo nie mamy tu tylko suchych faktów ale konkretne przyk³ady. Polecam ka¿demu kot ma problem ze wstydem ale i wszystkim innym. Co prawda ksi±¿ka nie wyczerpuje wszystkich mo¿liwych temató ale daje nam wskazówki, by spojrzeæ an swoje ¿ycie inaczej. Dziêki temu uporamy siê z naszym wstydem, podniesiemy swoj± samoocene a je¶li nie to chocia¿ dostaniemy wskazówki jak pracowaæ na swoim problemem oraz motywacje, by to zmieniæ. Polecam

Avatar u¿ytkownika - lettoaletto
lettoaletto
Przeczytane:2022-05-29,

🌼𝑅𝐸𝐶𝐸𝑁𝑍𝐽𝐴🌼

Joanna Godecka i Alina Adamowicz mog± byæ Wam znane ze ¶wietnej ksi±¿ki "Jak uciszyæ wewnêtrznego krytyka i uwierzyæ w siebie", która nieco obija siê o temat ich kolejnej publikacji- "Nigdy nie wstyd¼ siê siebie".
W obu przypadkach znajdziecie bardzo przydatne æwiczenia i porady, a tak¿e ogrom wsparcia i motywacji oraz rzetelne informacje, statystyki i ciekawe wywiady.🥰
Tutaj jednak autorki skupiaj± siê stricte na wstydzie. No w³a¶nie, czym on jest?
Czy mo¿e byæ pozytywn± emocj±, potrzebn±?
A mo¿e zawsze to negatywne uczucie, nie nios±ce za sob± nic dobrego?🤔
Na pewno wstyd jest obecny w naszym ¿yciu i nale¿y nauczyæ siê z nim obchodziæ, w czym pomo¿e Wam ta ksi±¿ka.😊

Jest ona bardzo dobrze napisana, podzielona na dwie czê¶ci, a ka¿da z nich na rozdzia³y skupiaj±ce siê na jednym temacie/rodzaju wstydu.
Joanna Godecka zaczyna od problemu chyba najbardziej rozpowszechnionego, czyli kompleksów na punkcie wygl±du zewnêtrznego, zdrowia, wieku i, ogólnie, cia³a. Wiem, ¿e skala problemu jest du¿a, ale szczerze mówi±c, nie s±dzi³am, ¿e a¿ tak! 🤯
Gor±co polecam te w³a¶nie fragmenty, a zaszcza wywiad ze wspania³± @ewokracja, która opowiada o swoich do¶wiadczeniach i zara¿a si³± mawet w tych kilku zdaniach! 🤩

Du¿ym problemem jest te¿ kwestia wszelkiego przekraczania granic, je¶li chodzi o cia³o i przyznam, ¿e tutaj statystyki mnie wrêcz zszokowa³y. 🥶 My¶la³am, ¿e jestem raczej ¶wiadoma, ogarniam tematy zwi±zane z ruchem #metoo i za ka¿dym razem te historiê mn± wstrz±saj±, ale fakt, ¿e niemal 90% doros³ych kobiet do¶wiadczy³a molestowania seksualnego sprawi³, ¿e poczu³am siê bardzo, bardzo zaskoczona, bezsilna, z³a i smutna. Przecie¿ to straszne!😭

Poza tymi najbardziej oczywistymi tematami, jak cia³o, orientacja, zdrowie fizyczne czy psychiczne, autorki zwracaj± równie¿ uwagê na wstyd z powodu innych czynników, jak przesz³o¶æ, rodzina, czy chocia¿by stawianie siebie na pierwszym miejscu.

Obszar badañ pokazuje, ¿e wstyd nas w³a¶ciwie nie opuszcza, ale nie wszyscy zdaj± sobie sprawê z tego, jaki wp³yw mamy na jego odczuwanie my sami.
Na szczê¶cie, w ksi±¿ce znajdziecie mnóstwo prostych i skutecznych porad i æwiczeñ, które pozwol± Wam zmieniæ my¶lenie i uwolniæ siê od tej toksycznej wersji wstydu. Nawet je¶li nie ca³kowicie, to chocia¿ po czê¶ci.😉
Warto przeczytaæ tê ksi±¿kê nawet, je¶li nie widzicie u siebie tego typu problemów. Mo¿e to gdzie¶ obok znajduje siê osoba, która mêczy siê z poczuciem winy lub wed³ug Was zas³uguje na wolno¶æ od wstydu, a nie macie pomys³u, jak jej pomóc?
"Nigdy nie wstyd¼ siê siebie" to nie tylko suche fakty, nudne statystyki i banalne æwiczenia, ale te¿ morze motywacji, rozmowy z szalenie ciekawymi osobami i s³owa, które naprawdê zmieniaj± my¶lenie i otwieraj± oczy na pozornie oczywiste sprawy.
Zachêcam do zapoznania siê z t± piêkn± lektur± (na zewn±trz i w ¶rodku), a tak¿e historiami takich wspania³ych kobiet, jak: @ewokracja, @majakstasko, @wysokowrazliwa, @svnderv, @kasia_bigos_trenerka, @tamara.arciuch czy @bozenaskarbek ❤️ Serdecznie polecam!

Zanim siêgnê³am po ksi±¿kê, nie wiedzia³am czego siê spodziewaæ. Po przeczytaniu ju¿ wiem, ¿e to jest to czego potrzebuje ka¿da kobieta (ale i mê¿czyzna), którzy walcz± sami ¿e sob±.

Ksi±¿ka napisana jest przez dwie wspania³e psycholo¿ki i terapeutki, które podzieli³y siê swoj± wiedz± aby pomóc nam "uwolniæ siê" od ograniczeñ, które nas blokuj± i nareszcie ¿yæ pe³ni± ¿ycia.

O czym jest ksi±¿ka? O ró¿nych formach wstydu ale nie tego dobrego, ucz±cego na b³êdach i motywuj±cego ale o tym z³ym, toksycznym, dotywujacym i blokuj±cym. Tym, które budzi w nas wewnetrzego krytyka i wpêdza w chore i niczym nieuzasadnione poczucie winy. Je¶li trwa d³ugo,utrwala siê i niszczy nas od ¶rodka, pozbawia nas rado¶ci ¿ycia i bycia takimi jakimi chcemy byæ, niszczy nasze poczucie w³asnej warto¶ci.

Sk±d siê bierze wstyd toksyczny?

Proste..z ¿ycia. Ró¿ne sytuacje ¿yciowe, które podcinaj± nam skrzyd³a, osoby z naszego otoczenia, które próbuj± wmówiæ nam ,¿e co¶ jest z nami nie tak, bo jeste¶my inni ni¿ oni chc±...co za tym idzie...? Czujemy siê bezwarto¶ciowi, my¶limy, ¿e co¶ z nami jest nie tak, ¿e nie zas³ugujemy na szczê¶cie, boimy siê co¶ zrobiæ, gdy¿ boimy siê pora¿ki..bo pora¿ka to wstyd...a najgorsze, ¿e czujemy ¿e jeste¶my niewystarczaj±cy i gorsi !!!

Dziewczyny nie skupi³y siê tylko na diagnozie ale zaproponowa³y ró¿ne æwiczenia,które mo¿emy sami robiæ aby to zmieniæ. Aby uwierzyæ,  ¿e jeste¶my WYSTARCZAJ¡CY !! Zapominamy o sobie, bo jako¶ to bêdzie a przecie¿ my te¿ jeste¶my wa¿ne/ni.

" Zajmowanie siê i dbanie o siebie nie oznacza"bêdê zajmowa³a siê tylko sob±". Oznacza " bêdê zajmowa³a równie¿ zajmowa³a siê sob±" L.R. Konst.

Pozwólmy sobie byæ idealnie nieidealne/ni.

Ponie¶æ pora¿kê i upa¶æ to nie wstyd. Wstydem jest siê poddaæ i nie wstaæ.

To nasze ¿ycie i prze¿yjmy je tak jak chcemy!!

IM ENOUGH/ JESTEM WYSTARCZAJACA /Y

Avatar u¿ytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2022-05-21, Ocena: 4, Przeczyta³em,

Czym jest wstyd? Ostatnio ten temat omawiam z dzieckiem. Wstyd chocia¿ jest nie mi³ym uczuciem jest potrzebny. Dziêki niemu wiemy, ¿e przekraczamy pewnie granice. Jednak je¶li to uczucie nad nami za bardzo panuje wtedy mowa jest o toksycznym wstydzie, który zatruwa nam ¿ycie i wp³ywa na nasz± samoocenê. Izoluje on nas od innych ludzi i od nas samych.

Wstydzimy siê ró¿nych rzeczy: swojego wygl±du, swoich prze¿yæ z dzieciñstwa, zaburzeñ psychicznych, ró¿nych lêków, tego, ¿e jeste¶my bardziej wra¿liwy. Czy mamy wstydziæ siê swoich uczyæ? Przyczyn wstydów jest wiele i mo¿na je wymieniaæ w nieskoñczono¶æ. A do czego prowadzi taki toksyczny wstyd? Do tego, ¿e nie potrafimy o sobie my¶leæ pozytywnie i wysy³amy takie informacje swojemu cia³u, a ono z kolei podatne jest na ró¿ne choroby i schorzenia. Przestajemy wierzyæ w siebie, mamy nisk± samoocenê, ca³y czas uwa¿amy, ¿e nic nam siê nie udaje i nawet nie podejmujemy próby by co¶ z tym zrobiæ. Ca³y czas jeste¶my wobec siebie krytyczni.

Poradnik napisany jest ³atwym jêzykiem i szybko siê go czyta. Autorki oprócz omówienia przyczyn wstydu, zw³aszcza tego który nie pozwala nam funkcjonowaæ, podpowiadaj± jak siê go pozbyæ i uwierzyæ w siebie. W ksi±¿ce zawarte s± liczne æwiczenia, testy, ale równie¿ rozmowy z ró¿nymi mniej lub bardziej s³awnymi osobami, które w przesz³o¶ci boryka³y siê z hejtem, wy¶miewaniem i niskim poczuciem w³asnej warto¶ci. Podane s± równie¿ linki do profilów tych osób na Istagramie. Jest wiêc szansa samemu porozmawiaæ z takimi osobami.

Poradnik polecam ka¿demu. Nie tylko tym, co my¶l± o sobie ¼le i wstydz± siê. Ale równie¿ osob±, które maj± ochotê staæ siê po prostu bardziej pewni siebie. Czasami wystarczy pomy¶leæ o sobie dobrze, nie ukrywaæ siê, tylko staraæ siê znale¼æ w sobie mocne strony i d±¿yæ do ich rozwoju.

"Nigdy nie wstyd¼ siê siebie" Alina Adamowicz Joanna Godecka Wydawnictwo Muza to poradnik dla ka¿dego czytelnika, który chce dokonaæ zmian i pozbyæ siê wstydu.

"Wstyd i kompleksy wywo³uj± obawy, niepokój, a czasem nawet silny lêk podczas konfrontacji z otoczeniem".

Kto z Nas nie zna uczucia wstydu. Wstyd, obok strachu jest obecny w naszym ¿yciu, choæ nie jest przyjemny. Wstyd czêsto nas parali¿uje. Wystarczy rozejrzeæ siê wokó³ nas a zobaczymy liczne historie wstydu np. kobiety wstydz± siê swojej kobieco¶ci, cia³a, tego ¿e nie mog± znale¼æ partnera, mê¿czy¼ni wstydz± siê chwil zw±tpienia i niemocy. Takich przypadków jest wiele i napotykamy je ka¿dego dnia.

Mo¿emy tutaj zadaæ pytanie "Jak sobie poradziæ ze wstydem". To proste najwa¿niejsze jest przyznanie siê do niego. Musimy potrafiæ dokonaæ z nim konfrontacji, a nastêpnie znale¼æ jego przyczynê.

Autorki w ksi±¿ce pokazuj± Nam jak odwa¿yæ siê byæ sob± i nie wstydziæ siê siebie. Dziêki æwiczeniom przedstawionym w ksi±¿ce mo¿emy nauczyæ siê nie odczuwaæ wstydu. Ksi±¿kê czyta siê szybko i przyjemnie dziêki wywiadom, które przeprowadzi³y autorki oraz radom, które dostajemy. Oczywi¶cie nic na si³ê. Autorki czêsto naprowadzaj± nas na zmiany. Je¶li nie uda nam siê zrobiæ tego samemu, warto skorzystaæ z pomocy terapeuty.

"Cia³o s³yszy, rozumie, ma swoj± pamiêæ. Cia³o to integraln± czê¶æ systemu, który sk³ada siê na ciebie. To ty".

Avatar u¿ytkownika - niezdarusia
niezdarusia
Przeczytane:2022-05-20, Ocena: 5, Przeczyta³am, Mam,

,,Nigdy nie wstyd¼ siê siebie" to ksi±¿ka, która porusza bardzo wa¿ne tematy. Niestety o czê¶ci z nich nadal zbyt ma³o siê mówi albo wcale.

Bardzo mi siê podoba³o, ¿e w tym tytule mo¿emy znale¼æ wywiady z ró¿nymi lud¼mi, którzy opowiadaj± o swoich do¶wiadczeniach, o tym jak siê czuli, jak postanowili o siebie zawalczyæ, a tak¿e jak czuj± siê teraz.

W tej pozycji s± przedstawione ró¿ne zagadnienia, ³±czy je jedno - wstyd. To ¿e wstydzimy siê tego jak wygl±damy, jacy jeste¶my, jacy nie jeste¶my, jak siê czujemy...

Autorki poruszaj± kwestie miêdzy innymi  wygl±du czyli aspektu fizycznego, miesi±czki, wysokiej wra¿liwo¶ci, chorób psychicznych, dysfunkcyjnej rodziny, toksycznego poczucia winy, naruszania granic.

Dowiedzia³am siê kilku ciekawych rzeczy podczas lektury. My¶lê, ¿e tak¿e trochê inaczej spojrza³am na siebie, gdy¿ kiedy czyta³am mia³am takie ,,ej, przecie¿ to mnie! Ja te¿ tak mam!".

Ponadto znajdziemy tutaj tak¿e rady i æwiczenia, które mo¿na wprowadziæ w ¿ycie, a które pomog± nam na przyk³ad zyskaæ wiêksz± pewno¶æ siebie czy osi±gn±æ akceptacjê.

Uwa¿am, ¿e takie ksi±¿ki s± potrzebne. Znajdujemy tutaj zarówno dane statystyczne, jak i fachowe rady i opinie, a tak¿e czytamy historie ludzi, którzy zmierzyli czo³o wstydowi i udowodnili, ¿e jest to mo¿liwe. Chocia¿ nie³atwe.

Inne ksi±¿ki autora
Jak uciszyæ wewnêtrznego krytyka i uwierzyæ w siebie
Joanna Godecka0
Ok³adka ksi±zki - Jak uciszyæ wewnêtrznego krytyka i uwierzyæ w siebie

Hejt i krytyka to zjawiska, z którymi musimy siê mierzyæ w dzisiejszym ¿yciu. Jednak zdarza siê, ¿e najsurowszym krytykiem jest wewnêtrzny g³os, który...

B±d¼ pewna siebie
Joanna Godecka0
Ok³adka ksi±zki - B±d¼ pewna siebie

Wszystko, co dzieje siê w naszym ¿yciu - sposób, w jaki dzia³amy, planujemy, reagujemy, tworzymy relacje z otoczeniem - wynika z tego, w jaki sposób my¶limy...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Z pamiêtnika je¿a Emeryka