Niezłomni

Tom 5 cyklu Wybrani

Nathaniel zdobywa przewagę. Uczniowie Akademii Cimmeria podupadają na duchu. Udręczona Allie martwi się nie tylko o szkołę, ale także o los Cartera. Wie jednak, że musi odnaleźć w sobie siły do walki, dlatego namawia Isabelle do wznowienia treningów w Nocnej Szkole. Uważa, że tylko wtedy uczniowie nie utracą wiary w zwycięstwo. Czy Nathaniela można pokonać? Jak wiele będą gotowi poświęcić bohaterowie i jakie tajemnice jeszcze skrywają?

Informacje dodatkowe o Niezłomni:

Niezłomni - opinie o książce

Avatar użytkownika - Hell-and-Heaven
Hell-and-Heaven
Przeczytane:2016-05-15, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki- konkurs, Mam,
Poznałam zakończenie i jestem w pełni usatysfakcjonowana. Ta seria należy oczywiście do ulubionych. Nigdy nie miałam wrażenia że jest pisana na siłę,żeby tylko zarobić pieniądze, a pojawiło się przecież aż pięć tomów. Przygody Allie zapadną mi w pamięć na bardzo długi okres. Cała przemiana nastolatki sprawiającej duże kłopoty w poukładaną kobietę jest po prostu świetna.W końcu znalazła swój dom i miejsce, zaczęła wierzyć w ludzi, a przede wszystkim w samą siebie i swoją lepsz przyszłość. Z nie małym smutkiem żegnam się z Akademią Cimmeria. Uważam ją za jedną z najcudowniejszych szkół pod, szkoda że istnieje tylko w książce.
Avatar użytkownika - paulina0944
paulina0944
Przeczytane:2016-02-11, Przeczytałam,
Fabuła: Wreszcie w ostatniej części dostałam to czego oczekiwałam *.* Cały czas akcja, nieoczekiwane zwroty akcji, niepewna przyszłość, zdrady i nowe sojusze- tych rzeczy brakowało mi bardzo w trzeciej i czwartej części, a w tej było ich aż za dużo, ale mi się podobało. Co do samej historii no ciągle coś się dzieje. Po pewnym wydarzeniu z końcówki czwartej części Allie cały czas próbuje pomóc, jednak nie pomaga jej w tym Sylvian ciągle wyznając jej swoją miłość. Do tego babcia ciągle daje nowe warunki i ultimatum w ramach za pomoc, do tego ludzie zmieniają strony, nieoczekiwane morderstwa i napady. Ciągle coś. Do tego w szkole jest więcej ochrony niż samych uczniów. Ciągle nowe zasady i obowiązki, że ci biedni uczniowie już prawie nic nie mogą robić bez ochrony w pobliżu. Najwięcej akcji dzieje się a punkcie kontrolnym gdzie ochroniarze szpiegują, podsłuchują podejrzanych, a zwłaszcza Nathaniela. Bardzo w ogóle jestem zła z zakończenia, bo nie tego oczekiwałam. Miało się zakończyć epicko, a była klapa :/ Podsumowanie: Jeżeli ktoś zaczął serię czytać polecam skończyć, warto i na samym końcu wszystko się wyjaśnia i wiadomo kto jest kim. Tym, którzy chcą ją przeczytać muszą nastawić się na trochę denerwującą główną bohaterkę, na pierwszym planie trójkąt miłosny i dużo dziwnych zdarzeń. Szczerze cieszę się, że mam tą serię za sobą, bo nie wiem czy znosiłabym Allie, z drugiej zaś nie chce żegnać się z Carterem
Avatar użytkownika - ewaboruch
ewaboruch
Przeczytane:2015-09-20, Ocena: 6, Przeczytałam, obyczaj,
Opis książki jest dobrym opisem. Można do tego dodać, że Allie wpada na kilka dość dobrych pomysłów, by rozwikłać pewne sprawy i z którymi dzieli się z Isabelle. Tylko, czy one są dość dobre, by wygrać z Nathanielem, czy tylko pogorszą sprawę? Mimo, że to ostatnia część to jednak trzyma w napięciu.
Avatar użytkownika - LilyBlack
LilyBlack
Przeczytane:2015-09-05, Ocena: 6, Przeczytałam, Genialna,
Genialne. Szkoda że to ostatnia część.

Świetna niezmiennie, aż żal ściska serce , że to już koniec. Lepszego rozwiązania chyba być nie mogło tak naprawdę i autorka dobrze sobie wszystko przemyślała- tak coby uniknąć zawodu ze strony czytelników.

Bohaterka poradziła sobei ze śmiercią bardzo bliskiej osoby a zaraz potem spotkała ją ogromna niespodzianka, która ma zaważyć na dalszym jej życiu. Oprócz tego znajdziemy tu prawdziwą wojnę, walkę o przetrwanie, spotkanie oko w oko z "koszmarem" a w rezultacie świetny, mądry koniec .

Autorka nie tylko pisze świetne ksiażki ale również uczy. Wskazuje młodzieży , że zawsze można dokonać lepszego wyboru, że zawsze jest jakieś rozwiązanie w nawet najgorszej sytuacji. Że nie można się poddawać ale też ni można iść "po trupach do celu", że nie można zatracić w tym wszystkim siebie .

Ostatni raz napiszę-polecam szczególnie nie tylko młodym czytelnikom.

Avatar użytkownika - karolina128
Przeczytane:2017-08-01, Ocena: 3, Przeczytałam,
Akademia Cimmeria. Zbuntowani [wyd. 2, 2024]
C.J. Daugherty0
Okładka ksiązki - Akademia Cimmeria. Zbuntowani [wyd. 2, 2024]

Miłość i nienawiść pod wieloma względami są do siebie bardzo podobne. Znajdując schronienie w sekretnym miejscu na południu Francji, Allie prawie udaje...

Dziedzictwo
C.J. Daugherty0
Okładka ksiązki - Dziedzictwo

Zimne kalkulacje i porywy serca Wielka polityka i szkolne troski. Drugi tom bestsellerowej sagi „Wybrani” zabierze Was ponownie do najbardziej...