Czy jesteście ciekawi, z jakich roślin pszczoły produkują miód, z jakich wytwarza się barwniki, jakie są najdroższymi przyprawami lub stanowią składnik ekskluzywnych perfum? Czy chcecie się przekonać, z jakich powodów ananas, pomidor czy ziemniak były kiedyś uważane za trujące?
Jeśli tak, koniecznie sięgnijcie po tę książkę, wzbogaćcie swoją wiedzę o roślinach i podziwiajcie ilustracje i zabawne rysunki, przy oglądaniu których po prostu nie da się powstrzymać śmiechu.
Oto książka, która zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wymagających pasjonatów roślin. Dzięki jej kolorowym stronom poznamy całe bogactwo flory świata i odkryjemy jej liczne tajemnice - przyjrzymy się z bliska malutkim kwiatkom, szumiącym trawom i potężnym drzewom.
Publikacja została przygotowana w arcyciekawy sposób. Prezentowane w niej rośliny pogrupowano według strategii, jakie stosują dla przetrwania, obrony bądź rozmnażania się, ponadto wyeksponowano to, w jaki sposób dana roślina wpływa na życie człowieka. A zatem czytelnicy dowiedzą się, jakie rośliny parzą, drapią, plują, śmierdzą i... puszczają bąki. I, rzecz jasna, przekonają się, dlaczego to robią.
Nie ma na co czekać, poznajcie wraz z nami... niezłe ziółka!
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2024-05-13
Tytuł oryginału: Les Plantes qui puent, qui petent, qui piquent & Cie (Collector Dame Nature)
Czy wiecie dlaczego niegdyś kobiety unikały ananasów?
Znacie historię odkrycia wanilii?
Może potraficie opisać, jak wyglądają "ziemniaki teściowej"?
Świat roślin pełen jest niespodzianek.
Teraz możecie poznawać jego tajemnice wraz z książką, która wielokrotnie was zaskoczy!
"Niezłe ziółka. Rośliny, które śmierdzą, plują, drapią i puszczają bąki" to pełna ciekawostek publikacja od Wydawnictwa Jedność.
W jej wnętrzu znajdziecie informacje na temat roślin dających mleko (nie zawsze nadające się do spożycia) oraz takich, które potrafią wydawać dźwięki, płakać, a nawet się czepiać. Poznacie rośliny miododajne oraz służące do wyrobu tkanin, perfum, napojów i słodyczy.
W książce tej nie brakuje miejsca dla roślin naprawdę niezwykłych, będących przedmiotem licznych badań naukowych.
W dodatku zamieszczonym na ostatnich stronach zebrane zostały informacje, które przybliżają budowę roślin, kwiatów, opisują proces kiełkowania czy fotosyntezy. Ponadto zapisano tam kilka przepisów na coś do jedzenia i picia oraz coś dla zdrowia i urody. W specjalnym quizie można również sprawdzić swoją wiedzę.
Sporo przydatnych wiadomości znalazłam w tej książce.
Polecam ją serdecznie waszej uwadze!
Przeczytane:2024-07-18, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2024, 26 książek 2024, 12 książek 2024, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
Gdybym w dzieciństwie miała taką pozycję na półce jak “Nieźle Ziółka”, z pewnością byłabym dziś ekspertką od roślin! To niesamowita książka, która wprowadza młodych czytelników w świat botaniki w sposób pełen humoru i ciekawostek, które z pewnością przyciągną uwagę każdego dziecka. Ba! One zainteresują nawet dorosłych!Książka jest pełna fascynujących informacji podanych w zabawny sposób, co sprawia, że edukacja staje się przyjemnością.
Ilustracje bardzo dokładnie odwzorowują wygląd roślin, co pomaga dzieciom lepiej je rozpoznawać i zapamiętywać. Każdej z roślin poświęcone zostały dwie strony – jedna z opisem rośliny i zdjęciem, a druga z trzema ciekawostkami bajek temat. Tekst nie przytłacza objętością i przeplatany jest zabawnymi grafikami, przez co dziecko nie traci zainteresowania książką. Aby uczynić treść jeszcze bardziej atrakcyjną, rośliny podzielono na śmieszne kategorie, takie jak rośliny: które plują, śmierdzą, puszczają bąki, wykonują akrobacje, czy np. rośliny, które się czepiają. Tak oryginalny podział sprawia, że dzieci nie tylko uczą się o roślinach, ale również bawią się przy tym w najlepsze. Wprowadzenie powyższych skojarzeń pozwala dzieciom znacznie łatwiej zapamiętać poszczególne rośliny.
Zapewniam, że Wasze pociechy będą chętnie wracały do tej książki, dzieląc się z Wami zdobytymi ciekawostkami. Dzięki tej książce poznają tajemnicze rośliny, które często mijają na spacerach, a nie potrafią ich nazwać, jak np. moszenki południowe, których owoce wybuchają po ściśnięciu w palcach. Sama od zawsze chciałam wiedzieć jak nazywa się ten krzew i w końcu znalazłam odpowiedź!
Wydawnictwo Jedność zadbało o najwyższą jakość wydania. Książka ma połyskujące elementy na okładce, co sprawia, że aż chce się ją wziąć do ręki. Może stanowić idealny prezent dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, zachęcając je do zgłębiania tajników świata roślin. A czy Wy widzieliście, że sok z mniszka lekarskiego wykorzystuje się do produkcji kauczuku, który z kolei jest składnikiem opon samochodowych i rowerowych? Założę się, że większość z Was nie miała o tym pojęcia! Dziękujemy wydawnictwu za doskonałą zabawę, jakiej dostarczyła nam książka “Nieźle Ziółka”. Szczerze polecamy ją wszystkim rodzicom, którzy chcieliby zainteresować swoje dzieci botaniką. To pozycja, która zostanie z nimi na długo.