Na malowniczej Gotlandii, podczas sezonu turystycznego, zostaje zamordowana m³oda dziewczyna. Podejrzenie pada na jej mê¿a, jako ¿e poprzedniego wieczora widziano, jak dosz³o miêdzy nimi do burzliwej k³ótni. Inspektor Anders Knutas, po zapoznaniu siê ze spraw±, rozpoczyna rutynowe dochodzenie. Parê dni pó¼niej zostaje odnalezione cia³o innej m³odej kobiety zamordowanej w podobny sposób. ¦ledztwo zaczyna siê komplikowaæ, a inspektor musi pogodziæ siê z faktem, i¿ przyjdzie mu siê zmierzyæ z szalej±cym na wyspie psychopatycznym zabójc±. Jego wysi³ki wspieraæ bêdzie dociekliwy dziennikarz Johan Berg, który pomo¿e mu zebraæ w ca³o¶æ fragmenty tej wielce skomplikowanej i przera¿aj±cej uk³adanki, a tak¿e do³o¿y wszelkich starañ, aby poznaæ logikê mordercy i odtworzyæ historiê ofiar.
Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2010-09-22
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller
Tytu³ orygina³u: Den du inte ser
Jêzyk orygina³u: szwedzki
T³umaczenie: Teresa Ja¶kowska-Drees
Ilustracje:Pawe³ Panczakiewicz
Czy mo¿na staæ siê niewidzialnym dla otoczenia po latach kiedy by³o siê a¿ nadto widzialnym...takim sta³ siê morderca m³odych kobiet... jest to pewnego rodzaju wyrównania rachunków z przed lat... tak odciska siê na psychice cz³owieka znêcanie przez rówie¶ników w latach szkolnych...
Krymina³ jak krymina³. W stylu, do którego przyzwyczai³o mnie wielu skandynawskich pisarzy. Akcja toczy siê raczej leniwie i dopiero pod koniec ostro przyspiesza. Tym razem ciê¿ko by³o mi wytypowaæ mordercê. Postacie s± raczej niewyra¼ne. Oczywi¶cie we wszysto wpleciony w±tek romansowy. Du¿ym plusem jest bardzo lekki jêzyk narracji, wiêc naprawdê dobrze siê czyta.
Nie jestem znawc± skandynawskich krymina³ów, choæ na pó³ce mam kilka. Jednak brak czasu zawsze przesuwa je na dalsze miejsca w kolejce. Wznowienie debiutu Mari Jungstedt, która w tej chwili na koncie ma zdecydowanie wiêcej ksi±¿ek wyda³o mi siê interesuj±ce. W koñcu muszê siê przekonaæ o co chodzi z tymi krymina³ami i thrillerami naznaczonymi ch³odem.
,,Cz³owiek nie musi byæ chory psychicznie, aby pope³niæ morderstwo. Czasami wystarczy, ¿e zosta³ powa¿nie zraniony."
,,Niewidzialny" jest pierwszym tomem cyklu gotlandzkiego z inspektorem Andreasem Knutasem w roli g³ównej. Ksi±¿ka w oryginale zosta³a wydana w 2003 roku, a u nas doczeka³a siê t³umaczenia dopiero po siedmiu latach. W tej chwili cykl/seria zawiera czterna¶cie tomów przet³umaczonych i jeden, który na przek³ad czeka. Z tego wynika, ¿e moja przygoda z Gotlandi± dopiero siê zaczê³a i nie prêdko siê skoñczy.
To dla nikogo nie bêdzie niespodziank±, ¿e akcja ,,Niewidzialnego" rozgrywa siê na szwedzkiej wyspie, Gotlandii, która s³ynie z malowniczych widoków. Klimat surowy zim± zmienia siê latem i wyspa rozkwita kolorami, dlatego sta³a siê popularnym miejscem wypoczynku nie tylko dla Skandynawów.
I w tych piêknych okoliczno¶ciach przyrody rozpoczyna siê krymina³ Mari Jungstedt od ,,trzêsienia ziemi". Ale do rzeczy. Helena Hillerström i Per Bergdal tworz± od sze¶ciu lat parê. Po jednej z zakrapianych imprez zazdrosny o partnerkê Per robi jej awanturê, której ¶wiadkami s± ich znajomi. Po k³ótni Helena zabiera swojego ukochanego psa Spencera na spacer. Kilka godzin pó¼niej starszy emeryt znajduje zabitego psa, a kawa³ek dalej natrafia na nagie zw³oki kobiety, brutalnie zamordowanej i z majtkami wepchniêtymi do ust.
Ofiara zostaje zidentyfikowana jako Helena Hillerström, a Per, miêdzy innymi ze wzglêdu na wcze¶niejsz± k³ótniê, staje siê g³ównym podejrzanym.
¦ledztwo prowadzi policja z Visby, której nadzoruje inspektor Andreas Knutas. By³am trochê zdziwiona, poniewa¿ wiêkszo¶æ autorów przyzwyczai³a mnie do tego, ¿e prawie ka¿dy bohater, a ju¿ zdecydowanie policjant czy detektyw bywa od czego¶ uzale¿niony albo ma co¶ na sumieniu. Przy tej galerii Knutas wypada niemal kryszta³owo: od wielu lat jedna ¿ona, bli¼niaki, facet rodzinny; zero na³ogów; ¿adnych romansów; mo¿na by powiedzieæ nudny, ale czy na pewno?
Wracaj±c do fabu³y. Per siedzi w areszcie. Wszyscy oddychaj± z ulg±, bo w koñcu na Gotlandii jest ¶rodek sezonu turystycznego i nie s± potrzebne ¿adne tego typu rewelacje. Jednak wszystko siê zmienia, bo zostaj± znalezione kolejne zw³oki, zamordowanej niemal w identyczny sposób. Per tym razem ma niepodwa¿alne alibi. Czy to seryjny morderca?
Jak to bywa w takich przypadkach, w³±cza siê prasa i na scenê wkracza dziennikarz Johan Berg. W³adze miasta natomiast wywieraj± coraz wiêkszy nacisk na ¶ledczych, zauwa¿aj±c straty w kasie spowodowane niepokojem turystów.
W ksi±¿ce mamy mo¿liwo¶æ poznania historii z kilku punktów widzenia, nawet mordercy. Jest to na pewno zalet±. Niespieszne tempo, dziêki któremu mo¿emy spokojnie ,,przyjrzeæ siê" otoczeniu, ofiarom i wydarzeniom te¿ wychodzi na plus. Akcja w odpowiednim momencie przyspiesza i nabiera tempa, wiêc potrzeba skupienia ¿eby nad±¿yæ za tym, co siê dzieje. Jungstedt ma przyjemny w odbiorze styl, do¶æ czytelny. My¶lê, ¿e mo¿e siê spodobaæ. Szczególn± uwagê nale¿y zwróciæ na kreacjê bohaterów krymina³u, gdzie w moim odczuciu na czo³o wysuwa siê postaæ mordercy a nie inspektora. Mordercy, z którym mo¿e siê nie sympatyzuje, ale na pewno mu siê wspó³czuje.
,,Niewidzialny" stanowi interesuj±cy debiut, który jest ciekawym pocz±tkiem cyklu i jestem przekonana, ¿e przeczytam kolejne czê¶ci ¿eby przekonaæ siê w jaki sposób rozwija siê talent Mari Jungstedt.
Moje pierwsze spotkanie ze skandynawskim krymina³em.
Na ma³ej szwedzkiej wyspie - Gotlandii dochodzi do makabrycznego morderstwa kobiety i jej psa. Komisarz KNutas wraz z ekip± policjantów próbuje z³apaæ mordercê. Jednocze¶nie spraw± interesuje siê dwóch dziennikarzy z regionalnej szwedzkiej telewizji. Maj±c swojego informatora na wyspie s± czasem o ca³y krok przed policj± w prowadzonym ¶ledztwie. Niestety liczba ofiar drastycznie wzrasta a komisarz razem ze swoimi lud¼mi zaczyna odczuwaæ du¿a presjê ze strony prze³o¿onych.
Ciekawy pomys³ na fabu³ê, choæ dla mnie zbyt nierównomiernie roz³o¿ona akcja. Przez 90% ksi±¿ki ¶ledzimy pracê policjantów, którzy b³±dz± po omacku i s± do¶æ s³abo zorganizowani. By pó¼niej, w ostatnich 10% wyja¶niæ wszystko tak nagle i niespodziewanie, ¿e czytelnik czuje lekkie zdezorientowanie.
Na du¿y plus zapisujê przedstawion± krajobrazowo oraz historycznie Gotlandiê- tam po prostu musi byæ piêknie.
Sam komisarz wyda³ mi siê taki nijaki, ale mo¿e w kolejnych czê¶ciach bardziej mnie do siebie przekona, poniewa¿ tej serii nie zamierzam porzucaæ :)
Polecam.
Wcze¶niej czyta³am dalsze tomy z cyklu o Inspektorze Andersie Knutasie. Pierwszy dopiero teraz trafi³ w moje rêce. Widaæ tutaj, ¿e autorka dopiero zaczyna tworzyæ tê postaæ. Jest jeszcze trochê szorstka ale obiecuj±ca. Kolejne ksi±¿ki by³y lepsze wiêc jest progres. Plusem s± krótkie rozdzia³y i wstawki z ¿ycia mordercy, którego to zaczê³am podejrzewaæ dopiero pod koniec lektury. Nie jest tak¿e zbytnio rozbudowane ¿ycie prywatne ¶ledczych co jest akurat dobre, w koñcu to nie obyczajówka. A w sumie czyta³o mi siê szybko i lekko. Jak uda mi siê zdobyæ pozosta³e ksi±¿ki z cyklu to je tak¿e przeczytam.
Kolejna czê¶æ gotlandzkiej sagi jednej z najbardziej popularnych pisarek szwedzkich. Na Gotlandii ju¿ dawno skoñczy³o siê lato. Opustosza³y hotele, pensjonaty...
Czwarta ofiara to dziesi±ta pozycja w cyklu gotlandzkim Mari Jungstedt, wschodz±cej gwiazdy skandynawskiej literatury kryminalnej. Ju¿ teraz jej twórczo¶æ...
Przeczytane:2023-08-22, Ocena: 5, Przeczyta³am, Mam, 52 ksi±¿ki 2023,
Szata graficzna zmieni³a siê od wydania, które mia³am okazjê czytaæ. Tutaj widzimy mg³ê, psa, piasek... Nawi±zuje mocno do fabu³y - wiêc wydaje mi siê, ¿e jest trafnie dobrana. Posiada skrzyde³ka, które chroni± j± przed uszkodzeniami mechanicznymi. Na jednym z nich przeczytacie kilka s³ów o autorce, a na drugim polecajkê. Stronice s± kremowe, czcionka wystarczaj±ca dla oka. Odstêpy miêdzy wersami i marginesy zosta³y zachowane, literówek kilka siê pojawi³o, nie przeszkadza³o to w czytaniu, ale jednak by³y. Jest dzielona na nienumerowane rozdzia³y, mamy kilka punktów widzenia, co mnie kompletnie w tym przypadku nie przeszkadza³o.
Ogólnie poczu³am znów to specyficzne i lekkie pióro autorki. U¶wiadomi³am sobie, ¿e za nim têskni³am. Zapomnia³am, jak lekko przysz³o mi poznawaæ kolejne stronice, nie mia³am ¿adnych przeszkód ani kiedy¶, ani teraz. Po prostu przez powie¶æ siê p³ynie. Jest taka prosta, a zarazem wci±gaj±ca, ¿e trudno jest siê oderwaæ. Czytam z ogromnym zainteresowaniem i czujê emocje bohaterów. A to jest dla mnie bardzo wa¿ne. Czyta³am pierwszy tom dok³adnie... w 2015 roku. Albo i jeszcze wcze¶niej, kupa czasu! Niemniej jednak mia³am ma³± amnezje i nie wszystko dok³adnie pamiêta³am i mia³am okazjê kolejny raz znale¼æ siê w Gotlandii i i¶æ tropem Karin i Andersa.
Karin i Anders, to nie jedyni wa¿ni bohaterowie. Jest równie¿ Johan czy Emma, czy sama nasza denatka, Helena. Wszak gdyby nie ona, to nie by³oby akcji!
Emma jest kobiet±, która ma u³o¿one ¿ycie, dwoje dzieci, kochaj±cego mê¿a. Jednak gdy na jej drodze staje pewien dziennikarz - wszystko siê zmienia. Tak, jakby kto¶ zdj±³ jej z oczu ró¿owe okulary lub przebi³ bañkê, w której siê zamknê³a... Polubi³am j± i mocno trzymam kciuki za to, ¿eby w koñcu zazna³a szczê¶cia, tego prawdziwego... :)
Johan to niezwykle dok³adny i trochê w¶cibski dziennikarz, który niemal zawsze stawia na swoim. Te¿ go polubi³am i chcia³am dla niego dobrze, bo poczu³am do niego pozytywne emocje.
Karin i Anders to para detektywów, czy tam inspektorów, którzy pod±¿aj± szlakiem mordercy, chc±c poznaæ jego to¿samo¶æ. Nie jest to ³atwe, jednak gdy pojawia siê kolejna ofiara z majtkami w ustach, robi siê nieprzyjemnie. Maj± bowiem do czynienia z trudnym przestêpc±...
Ogólnie ich polubi³am bardzo, ka¿dy z nich jest inny, ró¿ni siê od siebie. Ma inne problemy, my¶li, ¿yje inaczej, a mimo wszystko jako¶ zapa³a³am do nich sympati±. Nie s± p³ascy i nijacy. A¿ chce siê czytaæ, co bêdzie siê dalej dzia³o w ich ¿yciu.
Sam pomys³ na fabu³ê? Czapki z g³ów! Nie spodziewa³am siê, ¿e mo¿na wpa¶æ na taki ¶wietny pomys³! Idealnie skleja siê wszystko w ca³o¶æ i przyznam szczerze, ¿e takie ksi±¿ki lubiê. Gdzie ca³a historia na sam koniec zlepia siê w jedno, a co wa¿ne, nie domy¶li³am siê, ani nie przypomnia³am sobie, o co tam chodzi³o.
Dodatkowo osadzenie akcji - Gotlandia - pamiêtam, ¿e w³a¶nie po tych tomach chcia³am kiedy¶ odwiedziæ to miejsce, z³apaæ trochê tego innego klimatu. I kiedy¶ mo¿e tam trafiê!
Podejrzanych jest sporo, ale wiedzia³am ¿e to nie ci, czu³am, ¿e z tego bêdzie grubsza sprawa - i by³a.
Reasumuj±c uwa¿am, ¿e fajnie by³o wróciæ do tej serii i ju¿ nie mogê siê doczekaæ, a¿ bêdê mieæ trochê wiêcej wolnych chwil, ¿eby przeczytaæ nastêpne dwie czê¶ci, które czekaj± na pó³ce. Lekki i przyjemny krymina³, który dos³ownie siê po³yka. Ja osobi¶cie poch³onê³am j± w jeden dzieñ, tak siê wkrêci³am, na nowo. I Wam serdecznie polecam, zdecydowanie jest warta uwagi. Wci±ga, fabu³a jest skonstruowana po mistrzowsku - nie zawiedziecie siê!