Niewidzialni

Tytułowi "Niewidzialni" to zawodowcy, żołnierze którzy wykonując swoje zadania wykorzystują szeroką wiedzę i doskonałe umiejętności z zakresu wprowadzania przeciwnika w błąd. To wojskowi eksperci między innymi z sił specjalnych, snajperzy, zwiadowcy, obserwatorzy oraz inni, którym niewidzialność a konkretnie maskowanie i stosowanie różnorodności jego technik, zapewnia bezkonfliktowe wykonanie danej operacji. W obecnych czasach, gdy na niektórych kontynentach konflikt goni konflikt, maskowanie staje się jednym z najważniejszych elementów zabezpieczenia bojowego działań.

Informacje dodatkowe o Niewidzialni:

Niewidzialni - opinie o książce

Avatar użytkownika - kavayee
kavayee
Przeczytane:2015-02-08, Przeczytałam,

Każdy, kto choć trochę interesuje się militariami wie, że ukrycie jest niezwykle cenną umiejętnością nabywaną w wojsku. Najwięcej wiedzą o tym snajperzy i inne specjalistyczne jednostki, których obecność powinna pozostać dla wroga niezauważona. Jakie są sposoby takiego maskowania i jak można wykorzystać je na swoją korzyść?

W poszczególnych rozdziałach książki poznajemy poszczególne rodzaje maskowania (którego nie należy mylić z kamuflażem, będącym tylko jego częścią!). Dowiadujemy się jakie rzeczy sprawiają, że jesteśmy w pełni lub częściowo widoczni dla ludzkiego oka. Możemy przeczytać czemu malowanie się farbami jest istotne i w jaki sposób zrobić to poprawnie! Autor zdradza nam sposoby maskowania nie tylko ludzkiej sylwetki, lecz także broni, plecaka czy śladów opon. Nagle możemy wkroczyć w świat, w którym wszystko ma znaczenie i rzeczy pozornie błahe (jak zapach czy trochę spocone czoło) nabierają kolosalnego wymiaru i mogą mieć wpływ na powodzenie misji.

Rafał Kubiński w „Niewidzialnych” ukazał w praktyce teorię maskowania. Książka jest bogata w ilustracje różnych sposobów ukrycia, co pozwala Czytelnikowi od razu zauważyć, jak wyewoluowała na przestrzeni lat ta dziedzina. „Niewidzialnych” czyta się błyskawicznie, nawet nie będąc związanym w jakikolwiek sposób z wojskiem lub nie będąc szczególnym fanem wojskowości. Polecam jednak szczególnie tym, którzy wiążą swoje nadzieje z militarną stroną naszego życia lub po prostu miłośnikom tej tematyki – będą zachwyceni!

„Niewidzialni” Rafała Kubińskiego to fascynująca podróż po najróżniejszych stylach maskowania, możliwościach środowiska naturalnego, które można do tego celu wykorzystać oraz zachowaniach, których powinno się unikać w czasie priorytetowych misji. Rafał Kubiński  to wojskowy będący specjalistą taktyki, który niejednego już szkolił i niejedno widział. Jego wcześniejsza książka „Snajper. Ukryta broń dowódców”, spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem i przedstawia życie współczesnego snajpera. Choć niektórzy myślą, że to świetna profesja, nie zdają sobie sprawy z wielu poświęceń i katorżniczej pracy, której trzeba się poświęcić, aby być najlepszym w tej dziedzinie. A trzeba wiele i z pewnością lektura chociaż jednej z tych książek pozwoli Wam zgłębić tajniki tej specjalności.

Snajper. Ukryta broń dowódców
Rafał Kubiński0
Okładka ksiązki - Snajper. Ukryta broń dowódców

Snajper - jego zadaniem jest zapewnienie skutecznego ognia celom, które nie mogą być rażone przez konwencjonalne środki ogniowe ze względu na odległość...

Surwiwal Niewidzialnych
Rafał Kubiński0