Ta książka to dowód na to, że życie pisze scenariusze, jakich nie wymyśliłby żaden powieściopisarz!
Bo kto by uwierzył, że w okresie PRL w MSW działała specjalna grupa kontrwywiadu, której członkowie pod osłoną nocy regularnie wchodzili do ambasad i konsulatów? Tam przeszukiwali skarbce pełne tajnych dokumentów, kopiowali je, by kilka godzin później mogły one wylądować na biurkach najwyższych urzędników państwowych. W ten sposób polskie służby specjalne przez całe lata zdobywały informacje o działaniach ówczesnych przeciwników, w tym o operacjach CIA. Choć za sprawą grupy wyciekły setki tysięcy stron najpilniej strzeżonych dokumentów, nikt nie wpadł na jej trop.
Ci, którzy wiedzieli o istnieniu tajemniczego Wydziału IX - a była ich garstka - nazywali ich ,,straceńcami". Dlaczego? Bo do otwierania drzwi skarbcowych oraz potężnych sejfów używali niebezpiecznego dla zdrowia i życia promieniowania gamma.
Tomasz Awłasewicz, dziennikarz i specjalista ds. służb specjalnych, jako pierwszy dotarł do tych nielicznych członków grupy, którzy wciąż żyją. Na książkę składają się ich wspomnienia z lat 70. i 80. - opowieści o tym, jak dokonali tego, co zdaniem najwybitniejszych ekspertów było absolutnie niemożliwe.
Tomasz Awłasewicz od pewnego czasu jest największym odkrywcą tajemnic wywiadu i kontrwywiadu PRL. Każdy jego artykuł jest dla mnie kolejnym odkryciem, a ,,Niewidzialni" to już po prostu kopalnia tajemnic. Lektura obowiązkowa dla każdego, kto interesuje się nie tylko historią, ale i dniem dzisiejszym służb specjalnych w Polsce.
Bartosz Węglarczyk, redaktor naczelny Onet.pl
Kompetencje kontrwywiadu nie są zapisane w podręcznikach czy zarządzeniach, ale w doświadczeniach i umiejętnościach kolejnych pokoleń funkcjonariuszy. Tomasz Awłasewicz dotarł do żyjących weteranów dawnego Wydziału IX Departamentu II MSW i to właśnie oni opowiedzieli mu o spektakularnych metodach pracy operacyjnej i swoich profesjonalnych osiągnięciach. Dodatkowym walorem publikacji są autentyczne zdjęcia i dokumenty ilustrujące działania funkcjonariuszy kontrwywiadu. Z pełnym przekonaniem polecam książkę ,,Niewidzialni" wszystkim zainteresowanym tematyką polskich służb specjalnych.
gen. Krzysztof Bondaryk, szef ABW w latach 2007-2013
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2021-02-24
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Niezwykła szpiegowska historia, która zdarzyła się naprawdę. Książka "Niewidzialni. Największa tajemnica służb specjalnych PRL" ujawnia sekrety tajnej...
Przeczytane:2021-04-12, Ocena: 5, Przeczytałam, z własnej biblioteczki 2021, Wyzwanie - wybrana przez Ciebie liczba książek w 2021 roku (90), non fiction 2021, Z własnej biblioteczki, 52 książki 2021, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2021, polskie czytanie 2021, e-booki 2021,