Nieuporządkowane życie planet

Planety, podobnie jak ludzie, mają swoją burzliwą historię, a ich losy obfitują w wiele dramatycznych wydarzeń i zwrotów akcji.

Wydaje się nam, że Układ Słoneczny działa z doskonałą regularnością, jak zegarek albo instrumenty w Planetarium. W krótkiej skali czasowej rzeczywiście tak jest. Ale kiedy wydłużymy perspektywę, zobaczymy, że planety i ich satelity mają pasjonujące, pełne wydarzeń życie.

Nowa, zachwycająca książka Paula Murdina, będąca ukoronowaniem życia poświęconego astronomii, jej cudom i dziwom, ukazuje wszystko to, co chcielibyśmy wiedzieć o planetach, ich satelitach i naszym miejscu w Układzie Słonecznym. Murdin, opisując planety, traktuje je nieomal tak, jakby były ludźmi - z bogatą historią i osobowością.

[...]

Czy wiecie, że na powierzchni Tytana, księżyca Saturna, znajdują się jeziora wypełnione płynnym metanem, otoczone wysokimi wzgórzami i dolinami, dokładnie tak jak to miało miejsce na Ziemi, zanim na naszej delikatnej planecie ewoluowało życie?

Czy wiecie, że Merkury jest najbardziej płochliwą, bojaźliwą planetą?

Czy wiecie, że największy wulkan na Marsie jest 100 razy większy niż największy wulkan na Ziemi albo że największy kanion jest 10 razy głębszy niż Wielki Kaniom Kolorado, albo że Mars był kiedyś nie czerwony, lecz niebieski?

Informacje dodatkowe o Nieuporządkowane życie planet:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2020-06-17
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: The Secret Lives of Planets
Język oryginału: angielski

Tagi: bóg Biografie i literatura faktu

Kup książkę Nieuporządkowane życie planet

Nieuporządkowane życie planet - opinie o książce

Avatar użytkownika - Bookendorfina
Bookendorfina
Przeczytane:2020-07-19,

"Każda z planet ma własną osobowość i własne życie, ale razem tworzą układ planetarny, który funkcjonuje jak społeczeństwo, w którym niektórzy członkowie… mają większe wpływy niż inni.”

Warto sięgnąć po książkę, zwłaszcza osoby, które nie zdołały jeszcze uporządkować wiedzy o Układzie Słonecznym powinny skusić się na spotkanie z nią. Paul Murdin przystępnie i przejrzyście prezentuje bogate tajemnice życia planet, ale zahacza też o planety karłowate i wspomina o małych ciałach. Narracja poprowadzona w pasjonującym stylu. Niebieskie obiekty odsłaniają burzliwą historię i barwne osobowości, często osobliwie, kontrastowo, zadziwiająco. Swobodnie poruszamy się po publikacji, żargon naukowy pojawia się jedynie w miejscach, gdzie jest to absolutnie niezbędne. Wyjaśnienia natychmiast owocują zrozumieniem i zapamiętaniem.

Wiedzę zawartą na łamach książki zaliczam do podstawowej, dobrze by było, aby każdy biegle się w niej odnajdywał, gdyż nie tylko poszerza horyzonty z perspektywy kosmosu, ale również, poprzez odniesienia do innych planet, pozwala lepiej zrozumieć naszą Ziemię. Logicznie ułożony i czytelnie zaprezentowany materiał to solidna baza do dalszych uszczegółowień i aktualizacji. Ludzkość od zawsze przyciągają odległe światy i niezwykłość odkryć poznawania. Zaś szereg sekretów wciąż pozostaje niedostępnych dla współczesnych technik obserwacji, interpretacji i przewidywań. Publikacja podzielona na rozdziały, które poznawać można niezależnie od siebie, choć ja zdecydowałam się na wariant od pierwszej do ostatniej strony bez zbędnych przerw. Płynnie szło mi przypominanie i ugruntowanie informacji, tym bardziej, że lekki humor przebijał się przez pojęcia, zjawiska i osoby. "Nieuporządkowane życie planet" to Merkury z ekstremalną orbitą, Wenus z chmurami kwasu siarkowego, Ziemia z różnorodnością życia, Mars z czerwoną poświatą, Jowisz z burzową plamą i księżycami, Saturn z pierścieniami i księżycami, Uran z bocznym przewróceniem, Neptun z niewłaściwym umiejscowieniem, oraz zdegradowany Pluton.

bookendorfina.pl

Avatar użytkownika - Angela1990
Angela1990
Przeczytane:2020-06-28, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2020, 26 książek 2020,

Zapnijcie pasy, bo Paul Murdin zabiera nas na niecodzienny lot w kosmos a konkretnie na wycieczkę po układzie słonecznym. Jeśli lubicie napisaną w przystępny i humorystyczny sposób literaturę faktu to ta pozycja zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. No dobra, może czasem musiałam przeczytać jakiś fragment kilka razy żeby zrozumieć o co chodzi, ale właśnie tak nabywamy przecież wiedzę ? W książce „Nieuporządkowane życie planet” poznacie fascynującą historię nie tylko 8 planet układu słonecznego, ale również innych obiektów niebieskich, takich jak księżyc, planety karłowate czy satelity innych planet. Jest to również historia astronomów, którzy dokonywali przełomowych odkryć, wypraw kosmicznych, konstruktorów i całych sztabów ludzi dzięki którym mamy wiedzę na temat przestrzeni kosmicznej.
Wiecie że Ziemia znajduje się w tzw. strefie złotowłosej a na powierzchni księżyca ciągle powstają nowe kratery? Te i inne ciekawostki poznacie właśnie dzięki tej książce ?

Avatar użytkownika - paulina_89
paulina_89
Przeczytane:2021-08-02, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
Wszechświat. Biografia
Paul Murdin0
Okładka ksiązki - Wszechświat. Biografia

Historia Wszechświata - od Wielkiego Wybuchu, przez chwilę obecną, aż po przyszłość - opowiedziana przez jednego z czołowych astronomów na świecie.Wszyscy...