Nieoficjalny Tezaurus Harry'ego Pottera

WYJĄTKOWE KOMPENDIUM WIEDZY O ŚWIECIE HARRY'EGO POTTERA POWRACA PO 20 LATACH!

Ponad 1000 haseł, które pomogą ci poznać i zrozumieć świat czarodziejów

Jak nazywają się skrzydlate konie Madame Maxime?

Gdzie mieści się Kwatera Główna Aurorów?

Czym są akwawirusy, które podobno w ukryciu hoduje Ministerstwo Magii?

Nawet najbardziej doświadczeni czarodzieje mogą czuć się przytłoczeni nadmiarem imion i nazw, od których roi się w powieściach J.K. Rowling. Na szczęście istnieje księga, która pomoże ci odnaleźć się w tym labiryncie.

Tezaurus to obowiązkowa pozycja w biblioteczkach wszystkich fanów i fanek Harry'ego Pottera! Dzięki niemu dowiesz się, czy imię profesor Trelawney ma ukryte znaczenie, jaki jest skuteczny środek na bahanki, czy wodniki kappa rzeczywiście występują w Mongolii oraz jak odróżnić rogogona węgierskiego od smoka norweskiego.

Ta naszpikowana ciekawostkami i mało znanymi faktami pozycja została przygotowana przez antropolożkęJoannę Lipińską i Andrzeja Polkowskiego, autora kultowych tłumaczeń książek o Harrym Potterze.

POTTEROMANIAKU, CAŁA WIEDZA O TWOJEJ UKOCHANEJ SERII NA WYCIĄGNIĘCIE RĘKI!

CZY ODWAŻYSZ SIĘ PO NIĄ SIĘGNĄĆ?

Informacje dodatkowe o Nieoficjalny Tezaurus Harry'ego Pottera:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-11-27
Kategoria: Inne

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 12 lat

Kup książkę Nieoficjalny Tezaurus Harry'ego Pottera

Nieoficjalny Tezaurus Harry'ego Pottera - opinie o książce

Avatar użytkownika - izanaglik
izanaglik
Przeczytane:2024-11-25, Ocena: 6, Przeczytałam,

-𝑹𝑬𝑪𝑬𝑵𝑪𝑱𝑨 𝑷𝑹𝒁𝑬𝑫𝑷𝑹𝑬𝑴𝑰𝑬𝑹𝑶𝑾𝑨-

"𝑻𝑬𝒁𝑨𝑼𝑹𝑼𝑺" jest fascynującym kompendium, które umożliwia głębsze zanurzenie się w uniwersum stworzone przez 𝐽.𝐾. 𝑅𝑜𝑤𝑙𝑖𝑛𝑔. To niezastąpione narzędzie zarówno dla fanów książek, jak i tych, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę o detalach magicznego świata. Książka pełni funkcję szczegółowego słownika, zawierającego definicje postaci, miejsc, zaklęć, magicznych przedmiotów oraz innych ważnych elementów. Jest doskonałym uzupełnieniem tradycyjnych tomów, które pozwala na szybkie odnalezienie informacji oraz lepsze zrozumienie fabuły.

Zaletą "𝑻𝑬𝒁𝑨𝑼𝑹𝑼𝑺" jest także jego uporządkowanie — wszystkie hasła są przedstawione w porządku alfabetycznym, co umożliwia łatwe dotarcie do interesujących nas pojęć. Książka może również być przydatnym narzędziem do analizy głębszych wątków, symboliki czy związku między poszczególnymi elementami uniwersum.

Choć książka nie wnosi nowych fabularnych elementów do znanego światu, to doskonale służy jako przewodnik, który pomaga w lepszym zrozumieniu szczegółów, które mogły umknąć w trakcie czytania głównych powieści. Dla tych, którzy spędzili godziny na wnikliwym studiowaniu Harry'ego Pottera, "𝑻𝑬𝒁𝑨𝑼𝑹𝑼𝑺" to pozycja, która z pewnością wzbogaci ich wiedzę i pozwoli na odkrywanie nowych znaczeń w znanym już materiale.

Avatar użytkownika - Amarisa
Amarisa
Przeczytane:2024-12-02, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, przeczytane 2024,

,,Nieoficjalny Tezaurus Harry'ego Pottera" to wyjątkowa książka, która zasługuje na uznanie zarówno ze względu na swoją merytoryczną wartość, jak i estetykę wydania. Andrzej Polkowski i Joanna Lipińska stworzyli dzieło, które jest nie tylko pomocne, ale i inspirujące. Dla każdego fana Harry'ego Pottera jest to pozycja obowiązkowa na jego półce. "

cała recenzja dostępna na moim blogu - https://magicznyswiatksiazki.pl/recenzja-nieoficjalny-tezaurus-harryego-pottera-andrzej-polkowski-joanna-lipinska/

,,Nieoficjalny Tezaurus Harry'ego Pottera" to nowe wydanie wyjątkowego kompendium wiedzy o świecie młodego czarodzieja, książki, która bezsprzecznie powinna się znaleźć na półce każdego Potteromaniaka. Świat misternie wykreowany przez J.K. Rowling jest nadzwyczaj złożony, dopełniony wieloma cennymi szczegółami, w których niekiedy można się pogubić, i tu z pomocą przybywa właśnie ta imponujących rozmiarów perełka, w której znajdziecie aż 1000 haseł, jakie pomogą lepiej usystematyzować wiedzę lub po prostu połapać się w konkretnych wydarzeniach. Bez wątpienia, przeglądanie tej księgi to fascynująca przygoda, przywracająca w pamięci mnóstwo wspomnień, a także skutecznie zachęcająca do ponownego zanurzenia się w tym magicznym świecie, który stał się bezpieczną ucieczką dla wielu z nas.

Począwszy od prezentacji i charakterystyk postaci, poprzez magiczne przedmioty, rośliny czy stworzenia, zaklęcia, miejsca, aż po kulturę czarodziejów! Nie mogło także zabraknąć całej chronologii najważniejszych wydarzeń, opisywanych w całej serii. Ten wyjątkowy leksykon oczaruje zarówno zagorzałych fanów, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z książkami J.K. Rowling i czują się przytłoczeni nadmiarem nowych wiadomości,

Samo wydanie absolutnie zachwyca, nie tylko stanowi przepiękną ozdobę biblioteczki, ale i prawdziwy balsam dla oczu, jak i dla duszy! Zastosowana forma jest przejrzysta, znajdziemy tu także nietuzinkowe ilustracje, które wspaniale obrazują poznawaną treść. Bezsprzecznie, ta szczególna skarbnica magicznej wiedzy podbije wiele czytelniczych serc!

,,Nieoficjalny Tezaurus Harry'ego Pottera" to wyjątkowy, wywołujący zachwyt przewodnik, który jest pozycją obowiązkowa dla każdego fana Harry'ego Pottera! Leksykon nie tylko zafunduje pasjonującą przygodę, będącą cudownym dopełnieniem fascynacji serią o młodym czarodzieju, ale i w pełni usatysfakcjonuje ego gadżeciarza, dopieszczając kolekcję o kolejną, przepięknie wydaną perełkę! Osobiście, jestem nią totalnie zauroczona i nie będzie chyba zaskoczeniem, że postanowiłam przeczytać sagę ponownie, tym razem z tym wyjątkowym wsparciem. Polecam gorąco!?

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak