W CHOWANEGO ZE ŚMIERCIĄ
Mówiono, że śpieszył się z przeżyciem własnego życia. Gdy w 1951 roku na zebranie Związku Literatów Polskich dotarła tragiczna wiadomość, nie dowierzano, że postanowił się zabić.
Przed wojną był poetą. W 1943 roku trafił do Auschwitz, gdzie zaczął pisać nowatorską prozę. Opublikowana po wojnie stała się sensacją. Nikt do tej pory nie opowiadał tak o obozach i więźniach, nikt tak bezkompromisowo nie podawał ceny przeżycia. Gdy jednak partyjni towarzysze oskarżyli go o nihilizm - przeprosił za swoją twórczość. Chciał wierzyć, że komunizm jest przepustką do nowego, wspanialszego świata.
Ukochana Maria, którą odnalazł w Auschwitz i którą uśmiercił w swoim najsłynniejszym opowiadaniu, została jego żoną i urodziła mu córkę. Borowski zdążył zobaczyć dziecko w szpitalu, jednak kilka dni później postanowił wypisać się z ojczyzny i życia.
Marta Byczkowska-Nowak, literaturoznawczyni i dziennikarka, na nowo odkrywa autora ,,Pożegnania z Marią". Dociera do osób, które znały najbliższych Borowskiego i jego samego. Odnajduje człowieka tajemniczego i tragicznego, pełnego sprzeczności, gwałtownego, zapalczywego działacza i zarazem wrażliwego indywidualistę.
To pierwsza biografia Tadeusza Borowskiego nieuwikłana w kontekst polityczny i środowiskowy, książka napisana z dociekliwością i empatią, wzbogacona o nowe fakty, perspektywę psychologiczną i przenikliwą analizę jego twórczości.
To historia buntownika i idealisty, który do końca grał w chowanego ze śmiercią, nie przestając patrzeć jej oczy.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-01-29
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Nieocalony. Tadeusz Borowski. Biografia autorstwa Marty Byczkowskiej - Nowak to wyjątkowa biografia, która oferuje głęboką i kompleksową analizę życia oraz twórczości Tadeusza Borowskiego, jednego z najważniejszych polskich pisarzy XX wieku. Autorka w mistrzowski sposób łączy elementy biografii z analizą literacką, odsłaniając nie tylko dramatyczne przeżycia Borowskiego, ale także jego skomplikowaną postawę wobec rzeczywistości powojennej.
Byczkowska-Nowak skupia się na wielu kluczowych momentach z życia pisarza, począwszy od jego doświadczeń w obozach koncentracyjnych Auschwitz i Dachau, aż po jego kontrowersyjne wybory w okresie powojennym. Pisarka przedstawia Borowskiego jako postać, której życie zostało naznaczone nie tylko traumą wojenną, ale także głębokimi dylematami moralnymi i egzystencjalnymi, które miały wpływ na jego twórczość. Autorka pokazuje go nie tylko jako literata, ale przede wszystkim jako człowieka zmuszonego do zderzenia się z okrutną rzeczywistością, która zdefiniowała jego życie i prace.
W książce autorka nie unika trudnych pytań o tożsamość Borowskiego, o jego stosunek do Polski powojennej oraz kontrowersje związane z jego poglądami politycznymi. Stara się z wielką starannością zrozumieć motywacje pisarza i jego zachowania, co sprawia, że książka staje się nie tylko biografią, ale także próbą dotarcia do głębszego sensu jego literackiej i życiowej drogi.
Wielu z nas zna twórczość autora jeszcze ze szkoły średniej. W swoich opowiadaniach, takich jak "Pożegnanie z Marią" czy "Kamienny świat", Borowski ukazywał brutalną rzeczywistość obozów oraz ludzi, którzy musieli zmierzyć się z moralnym upadkiem, przetrwaniem w warunkach nieludzkich, ale także przetrwaniem w powojennej rzeczywistości, w której wojenne traumy nie dawały o sobie zapomnieć. Jego literatura jest pełna dystansu, cynizmu, ale także pytań o moralność w sytuacjach ekstremalnych.
Po wojnie Borowski był związany z lewicą, a jego późniejsze życie i postawy stały się kontrowersyjne. Praca w komunistycznym państwie nie zmniejszyła jednak ciężaru wojennej traumy, która ciążyła nad jego twórczością. Mimo, że Borowski był postacią zaangażowaną politycznie, nie bał się krytykować zarówno rzeczywistości powojennej, jak i postaw wobec przeszłości wojennej.
W 1951 roku, w wieku zaledwie 28 lat, Tadeusz Borowski popełnił samobójstwo. Jego śmierć była wstrząsem dla polskiej literatury, ponieważ Borowski pozostawił po sobie nie tylko dzieła, które wciąż są częścią kanonu literatury wojennej, ale także pytania o sens przetrwania w obliczu traumy, o odpowiedzialność za historię i o naturę człowieka. Jego twórczość nie była łatwa ani optymistyczna, ale była niezwykle ważnym głosem w polskim dyskursie po wojnie.
Nie można nie wspomnieć, że mamy przed sobą piękne wydanie tej biografii. Całość zamknięta w twardej oprawie, a wnętrze zdobione licznymi zdjęciami z życia pisarza. Lektura jest pełna drobiazgowej i wnikliwej analizy, autorka poświęciła wiele czasu i pracy, aby dotrzeć do tych wszystkich informacji o bohaterze i jego bliskich i znajomych.
Twórczość bohatera jest próbą odpowiedzi na pytanie, jak można żyć po wojnie i jak człowiek może ocalić coś z siebie w świecie, który zniszczył tak wiele. Dzięki temu Borowski pozostaje jedną z najważniejszych postaci w polskiej literaturze XX wieku, a jego książki są wciąż aktualne, zmuszając czytelników do zastanowienia się nad naturą cierpienia, moralności i odpowiedzialności.
Jeśli interesuje Cię nie tylko życie pisarza, ale także szeroki kontekst jego literackiego dorobku, Nieocalony to lektura warta uwagi. Polecam.
Chętnie czytam biografie ludzi, którzy mnie ciekawią i intrygują. Jedną z takich postaci jest Tadeusz Borowski, którego dotychczas kojarzyłam przede wszystkim z lekturą szkolną - zbiorem opowiadań obozowych „Pożegnanie z Marią”, bezkompromisowo ukazujących rzeczywistość, z których najbardziej poruszają właśnie to tytułowe oraz „U nas w Auschwitzu…” i „Proszę państwa do gazu”.
Zdawałam sobie sprawę, że to nie będzie łatwa lektura, nie ze względu na mnogość faktów i detali charakterystycznych dla biografii, bo Autorka potrafiła je przedstawić bardzo zajmująco posługując się pięknym językiem, lecz na ładunek emocjonalny związany z tragiczną historią Borowskiego. Nie zdawałam sobie jednak sprawy z mnogości zła, jakie spadło na tego człowieka tylko dlatego, że urodził się w tamtym miejscu i czasie.
Już jako dziecko zostaje rozdzielony na lata z rodzicami wskutek represji sowieckich i nigdy nie zazna ciepła prawdziwego domu. Należy do rocznika, który rozpoczyna ostatni rok liceum, przygotowujący do matury, gdy na Warszawę spadają bomby. Choć wojna przynosi mu miłość, oboje z Marią trafiają do Auschwitz w miesiącu, w którym mieli wziąć ślub. „Miałem być na obiad” pisze do swojej matki, a z obozowej tułaczki wraca po kilku latach. Takie przeżycia nie mogą pozostać bez wpływu i nie pozostają.
Po wojnie nie odnajduje spokoju. Choć wraca do Polski jako znany pisarz, wewnętrzna walka nie ustaje. "Tradycyjnie mówi rzeczywistości 'sprawdzam' i jak zwykle sąd jest surowy". Jego konfrontacyjny charakter i bezkompromisowe podejście do prawdy prowadzą do konfliktów nie tylko w środowisku literackim. Obraz Auschwitz z jego opowiadań odarty z „mistycyzmu, mesjanizmu, moralizatorstwa, uwznioślenia cierpiącego dobra przegrywającego ze złem i megalomanii narodowej” dla wielu gorzką pigułką, nie do przełknięcia. Zarzucają mu cynizm i nihilizm.
Czy jego zwrot ku marksizmowi jest desperacką próbą odnalezienia sensu w świecie, który go rozczarował? "Tak bym chciał uciec na księżyc" mówi, odwiedzając w szpitalu żonę i dopiero co narodzoną córeczkę. Chwilę potem zamyka księgę swojego życia na zawsze. "Palił się. Palił się całe życie" – i to wypalenie doprowadziło go do tragicznego końca.
Łatwo dostrzec, że Autorka włożyła w tę biografię dużo pracy i serca. Że starała się przedstawić szczegółowo, w szerszym kontekście i co najważniejsze obiektywnie postępowanie, wybory i motywy Tadeusza Borowskiego, co zdecydowanie się jej udało. I choć niektórych nigdy nie będziemy pewni, z perspektywy czasu możemy je lepiej zrozumieć i wytłumaczyć. Miałam wrażenie jakbym obserwowała jego życie z bliska, patrząc na nie przez pryzmat jego twórczości, listów i wspomnień znających go osób. Gdy myślę o nim teraz, współczucie ściska mnie za gardło, a łza kręci się w oku.
"Nieocalony. Tadeusz Borowski" to biografia, która wstrząsa, skłania do refleksji i zostawia czytelnika z uczuciem pustki towarzyszącym obcowaniu z historią człowieka, który do końca pragnął tylko jednej rzeczy: prawdy. I to w świecie, w którym okazywała się ona boleśniejsza niż kłamstwo.
Marta Byczkowska-Nowak jest dziennikarką, literaturoznawczynią. Czytelnikom znana jest ze swojej debiutanckiej powieści ,,Którędy na wolność", która kazała się w 2021 roku.
,,Nieocalony" to obszerna współczesna biografia Tadeusza Borowskiego. Tadeusz Borowski to pisarz, poeta i publicysta. Najbardziej znane jego opowiadania to ,,Pożegnanie z Marią i ,,U nas w Auschwitzu." Choć żył tylko niespełna 30 lat, przeżył wiele. Śpieszył się z przeżyciem własnego życia.
" Myśli prędko, chodzi prędko, mówi prędko, ba! - nawet w szachy gra prędko." ,,Gwałtowność, polemiczność, bezkompromisowa szczerość - to jego znaki rozpoznawcze."
Na jego twórczość miały wpływ traumatyczne przeżycia z zesłania, więzienia i obozu oraz rozczarowanie komunizmem. W 1943 roku trafił do Auschwitz. Po wojnie wierzył, że komunizm to przepustka do nowego wspanialszego życia. Był zdeklarowanym komunistą i działaczem partyjnym. ,,Jako dziennikarz Borowski obsługiwał procesy pokazowe, będące w powojennej Polsce krwawymi spektaklami terroru. Na ławie oskarżonych siadali przywódcy Polskiego Państwa Podziemnego {proces szesnastu}, działacze podziemia antykomunistycznego, przeciwnicy polityczni, wojskowi {najgłośniejszy to proces generałów} i księża." Autorka nie ocenia jego postawy, opisuje fakty. Publikacja powstała na podstawie artykułów prasowych, wcześniejszych publikacji, wspomnień i twórczości Borowskiego. Uzupełnieniem są liczne fotografie z różnych okresów życia autora. Jest to biografia bardzo szczegółowa, wymagająca skupienia i uwagi podczas czytania. Autorka z niezwykłą empatią przybliżyła pełną sprzeczności sylwetkę Borowskiego. Marta Byczkowska- Nowak musiała poświęcić mnóstwo czasu, aby powstało to dzieło. Poznajemy historię rodziny Borowskiego, jego młodzieńczą miłość do Marii zakończoną małżeństwem, przeżycia obozowe i życie w powojennej Polsce. Wszystko to na tle wydarzeń historycznych i obyczajowych. To przejmująca, pełna empatii opowieść o trudnym życiu i tragicznym końcu Borowskiego. To ciekawa, pełna emocji książka, nie tylko dla historyków i literaturoznawców.
Powieść inspirowana prawdziwą historią Janiny Nowak, pierwszej kobiety, której udało się uciec z KL Auschwitz. Jej ucieczka była powodem utworzenia...
Przeczytane:2025-02-26, Ocena: 6, Przeczytałem,
“Myśli prędko, chodzi prędko, mówi prędko, ba! - nawet w szachy gra prędko”.
Wartościowa, przemyślana, emocjonująca biografia. Wnikliwy portret, jednego z najważniejszych polskich pisarzy XX wieku. Pisarz jest znany przede wszystkim z przejmujących, do bólu prawdziwych opowiadań o obozach koncentracyjnych. Biografia ukazuje nam przede wszystkim człowieka, który był świadkiem i przeżył straszne rzeczy. Doświadczył tragedii, które go naznaczyły, wryły się w niego, miały ogromny wpływ na jego życie i twórczość.
Rzetelna, dociekliwa, napisana pięknym językiem biografia, którą czyta się dobrze, ale wymaga skupienia, zadumy, spokoju. Autorka wykonała ogromną pracę, włożyła w nią dużo serca, oddała w ręce czytelnika lekturę wybitną. Przemierzamy kręte ścieżki życia Tadeusza Borowskiego. Wyraźne odniesie do wszystkich kluczowych, istotnych momentów jego trudnej codzienności. Jego dzieciństwo nie było łatwe, przyszedł na świat w czasach represji sowieckich, jego matka była trudną osobą, choroba brata, poczucie, że może liczyć tylko na siebie. Nigdy nie zaznał ciepła domu rodzinnego. Od zawsze angażował się społecznie, lubił się uczyć i dużo czytał. Więzienie na Pawiaku, wywózka do Auschwitz, pobyt w obozie. A obok wpływ, jaki te wydarzenia miały na psychikę pisarza i dalej na jego życie osobiste i twórczość. Borowski był postacią skomplikowaną, przeżył wiele, zbyt wiele, doświadczył ogromu zła. Kobietą jego życia była Maria, ona również przeżyła Auschwitz. Był buntownikiem i idealistą, skłócony ze sobą, targany wewnętrznymi konfliktami, poczuciem winy, pełen sarkazmu, nie mógł znieść otaczającej go obłudy. Nigdy nie znalazł spokoju. Cierpiał na depresję. Jego życie zakończyło się tragicznie, popełnił samobójstwo, niebawem po narodzinach córki.
Bibliografia, źródła historyczne, z których korzystała autorka, są bardzo bogate. Liczne zdjęcia pisarza, jego bliskich, dokumenty, pobyt w obozie zasługują na duży plus.
Doskonała, trudna, wymagająca, chwilami wstrząsająca lektura. Daje do myślenia, trudno przejść obok niej obojętnie. Często, podczas czytania miałam wrażenie, że z boku przyglądam się życiu Borowskiego. Bardzo, bardzo polecam! Tatiasza i jej książki :)