Niemoralny układ

Miłość to gra, w której nie ma zwycięzców

Vanessa, ambitna dziennikarka „New York Timesa”, postanawia zawalczyć o siebie, dlatego decyduje się na rozwód z Liamem, znanym lekarzem. Aby wyrzucić z głowy bolesne wspomnienia, kobieta zatraca się w pracy, w której nagle pojawia się szansa na wymarzony awans. Warunek jest prosty: Vanessa musi napisać artykuł, jakiego do tej pory nie widziała nowojorska prasa.

Niechciany urlop i wizyta u przyjaciółki w Westchester okazują się dla niej niezwykle inspirujące. To właśnie tutaj kobieta poznaje Tony’ego Hawthorna, niepokornego prawnika, którego brawurowy styl życia jest głównym tematem spragnionych sensacji tabloidów. Vanessa zdaje sobie sprawę, że nie będzie miała lepszej okazji do zdobycia wymarzonego materiału. By osiągnąć swój cel, musi tylko wziąć udział w niewinnej intrydze i wykazać się pewnymi zdolnościami aktorskimi. Stworzony scenariusz może okazać się jednak dużo bardziej pociągający niż prawdziwe życie…

Informacje dodatkowe o Niemoralny układ:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-02-29

Kup książkę Niemoralny układ

Niemoralny układ - opinie o książce

Życie prywatne Vanessy nie jest udane. Jej mąż jest znanym lekarzem, ale również jest brutalem. Kobieta ma dość, postanawia zawalczyć o siebie i odejść. Za to życie zawodowe jest już dużo lepsze. Pracuje jako dziennikarka w „New York Timesa” i właśnie okazało się, że ma szansę na awans. Musi tylko znaleźć świetny temat, napisać artykuł, którego nie napisał jeszcze nikt. Vanessa postanawia wyjechać do swojej przyjaciółki, tam odpocząć od wszystkiego, nabrać siły, dystansu, a jednocześnie pomyśleć o artykule, który ma być przepustką do awansu.
Na miejscu kobieta poznaje Tony'ego, brata przyjaciółki. Ich pierwsze spotkanie nie mija na przyjemnej rozmowie. Z jednej strony mężczyzna ją drażni, z drugiej coś do niego ją ciągnie. Mężczyzna jest prawnikiem, o którym dość często piszą gazety, a wszystko przez jego podejście do życia, zdecydowanie nie należy do tych grzecznych i ułożonych. Niestety ma przez to problemy, jego wspólnicy mają dość i chcą, aby poprawił swój wizerunek. Vanessa ma pomysł jak mu pomóc, a jednocześnie „załatwić” sobie awans. Jaki? Czy Tony się zgodzi? Jak potoczy się ich znajomość? Jak Vanessa poradzi sobie po rozwodzie? Czy Tony odbuduje swój wizerunek?

Mnie książka zdecydowanie się podobała. To historia o walce o siebie, nieudanym małżeństwie, nowym początku, walce o awans, a jednocześnie przyjaźni, miłości. Czytało się ją szybko, a podczas czytania towarzyszyło mi wiele różnych emocji. Były momenty, w których miałam łzy w oczach, ale również takie, w których ciężko było powstrzymać śmiech. Mnie wciągnęła praktycznie od pierwszych stron i nie pozwoliła się od siebie oderwać aż do samego końca. Akcja dość szybka, z ciekawymi zwrotami. Moim zdaniem jest to jedna z tych książek, z którymi po prostu nie da się nudzić.

Bohaterowie ciekawi, dobrze wykreowani.
Vanessa to kobieta, która postanawia zawalczyć o siebie. Z jednej strony sympatyczna, ambitna, z drugiej nieufna, umiejąca pokazać pazurki. Osobiście ją polubiłam.
Tony to jeden z tych bohaterów, których trzeba dobrze poznać, żeby ocenić. Z pozoru lekkoduch lubiący dobrą zabawę i kobiety. Jednak to tylko jedna jego twarz, skrywa swoje tajemnice, które wpływają na jego zachowanie.

„Niemoralny układ Tom I” to książka, z którą spędziłam świetny czas, historia, jaką w niej znalazłam, mi się podobała i z przyjemnością polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Książka zaintrygowała mnie opisem a okładka jest no cóż, tak zrobiona, że nie możemy się sugerować nią, jaka będzie treść książki. To duży plus choć z drugiej strony mogłaby bardziej przyciągać wzrok. Co kryje się za ta niepozorną okładką?

Vanessa to młoda kobieta, która właśnie podjęła decyzje o rozwodzie. Długo się zierała ale lepiej późno niż wcale. Po rozwodzie rzuca się wir pracy. Jako dziennikarka wyrobiła sobie renomę ale jej pracoholizm był widoczny. Kiedy zostaje zmuszona do wzięcia krótkiego urlopu postanawia wyjechać do domku przyjaciółki. Planują razem babskie 2 tygodnie ale jak zawsze coś psuje im plany a właściwe nie coś  ktoś.

Tony to wzięty prawnik. Od lat jest na świeczniku za sprawa ojca, który ma swój biznes. Mężczyzna poszedł jednak swoja droga i jest dobry w tym co robi. Jednak jego życie prywatne zaczyna przeszkadzać wspólnikom. Jego reputacja casanovy kłóci się z poważnym prawnikiem co przekłada się na wizerunek kancelarii. Tony dostaje ultimatum: urlop i poprawa wizerunku zaproponowana przez dział PR. Czy mu się to spodoba? A może będzie miał swój plan na poprawę wizerunku?

Historia jest zupełnie inna niż się jej spodziewałam. Vanessa to młoda kobieta, która ma za sobą trudne przejścia. Kiedy poznaje brata swojej przyjaciółki  proponuje mu układ. Ona pomoże mu ocieplić wizerunek on udzieli jej wywiadu dzięki, któremu zdobędzie awans. Ale układ wymyka się spod kontroli. Oboje dostają propozycje nie do odrzucenia od działu PR. Początkowo wszystko idzie zgodnie z planem ale im bardziej poznają się im więcej odkrywają tajemnic przed sobą, tym bardziej wszystko się komplikuje. Czy uda im się utrzymać układ w takim założeniu, w jakim go zaczynali? Jakie komplikacje wystąpią po drodze?

Postacie są świetnie wykreowane. Fabuła świetnie przemyślana, nie jest klasyczna wiec mamy tu połączenie romansu, erotyki z czymś głębszym. W zasadzie romans i erotyka robią tu za tło. Całość napisana lekkim i fajnym stylem, choć nie jest jakiś wyjątkowy. Rozdziały są podzielona na te z punktu widzenia Vanessy i te z punktu widzenia Tonego. Sama historia nie należy do długich ma niecałe 300 strona i muszę przyznać, że odrobinę za szybko wszystko się w niej rozwinęło. Historia mimo scen erotycznych i pełnych humoru nie jest z tych lekkich i przyjemnych. Porusza kilka trudnych tematów. Książkę czyta się szybko choć trzeba przyznać, że nie należy do tych łatwych w czytaniu.  I ciężko było polubić mi Tonego od początku. Jego zachowanie, mimo że na koniec poznaliśmy przyczynę było miejscami dziecinne. Vanessa to twarda babka ale także do końca jej zachowanie było czasem irracjonalne. Mimo to z czasem obje zyskują na plus. Jednocześnie idealnie pasują do siebie.

Zakończenie, mimo że było przewidywalne w pewien sposób zaskakuje. Jednocześnie jako czytelnicy zostajemy postawieni przed faktem, że będzie kontynuacja. Ciekawi historii Vanessy i Tonego? Jeśli tak to zapraszam do lektury. Polecam

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2024-03-16, Ocena: 6, Przeczytałam,

Najnowszą książka autorki sprawiła,że mój czas z bohaterami stał się niezapomniany i ogromnie gorący.Możliwość poznawania ich trudnej przeszłości wraz z osobami,które spowodowały u nich cierpienie,dały fabule wiele ciekawych wątków.
Zarówno Vanessa jak i Tony wzbudzali we mnie ogrom emocji.Ich układ daje początek gorących momentów na które chyba nikt nie był gotowy!Tony jest idealnym prawnikiem mających swoje grzeszki,pokazując jego inną twarz!

🔞Przybliżenie przeszłości bohaterów dało inny obraz ich postaci.Mogliśmy poczuć ich powód zachowania i arogancję w stosunku do innych.Często przeszłość kształtuje człowieka i tak stało się z naszymi bohaterami.

🔞 Powieść jest bardzo ciekawą i ekscytującą historią zabierającą czytelnika w świat dziennikarzy,prawnika i układu z którego powstaje świetna historia.Mogę was zapewnić,że niejednokrotnie zostaniecie zaskoczeni przebiegiem akcji a decyzje bohaterów spowodują szybsze serca 💓

💙P O L E C A M💙

Vanessa, ambitna dziennikarka „New York Timesa”, od zawsze wiedziała, że tylko w tym zawodzie będzie się spełniać. W jej życiu wszystko układało się jak w dobrze zaplanowanym scenariuszu. Studia ukończone z wyróżnieniem, praca marzeń, dom, kochający mąż wzięty lekarz, czegóż chcieć więcej. Jednak dziewczyna skrywała przed światem pewien sekret, który zaważył na jej decyzji o rozwodzie. W pracy pojawia się szansa na wymarzony awans, ale jest warunek. Trzeba napisać artykuł, jakiego do tej pory nie widziała nowojorska prasa. Zmuszona przez przełożonego do urlopu, postanawia go spędzić u przyjaciółki w Westchester, na miejscu okazują się, że nie tylko ona wpadła na taki pomysł… . ????

Nie jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki, zawsze bardzo chętnie sięgam po książki Victorii Black. Autorka to mistrzyni w łączeniu ciepłych i romantycznych historii z ważnymi, bardzo trudnymi i jakże często bolesnymi tematami życia codziennego.
Tak i w tej historii pokazuje, że małżeństwo to nie teatr, to nie puste role męża i żony do odegrania przed światem, to nie tylko przywiązanie. Związek to przede wszystkim szacunek, zaufanie, poczucie bezpieczeństwa, zespolone namiętnością partnerów. Bo to jest siła, która pozwala pokonać napotkane po drodze przeszkody, jeżeli zabraknie, choć jednego z tych podstawowych filarów, to wszystko może runąć i ciężko jest to odbudować.

„Niemoralny układ” piękna romantyczna historia, która pokazuje nam, że życie to nie bajka. Stań się swoim rycerzem, nie uciekaj przed trudnościami życia, wykaż się wielką odwagą i zawalcz o siebie. Uprzedzenia i złe doświadczenia, należy pogrzebać głęboko w ziemi.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

,,W każdym kryje się po trochu dobrych i złych cech. Wszystko zależy od tego, co zacznie nas definiować."

Vanessa Everheart jest ambitną dziennikarką, która pnie się po szczeblach kariery i ma szansę na awans. Jednak jej życie prywatne nie jest takie, jakby pragnęła. Zrozumiała, że małżeństwo z Liamem nie daje jej szczęścia. Podejmuje decyzję o rozwodzie i układa sobie życie na nowo. Nie było łatwo, bo mimo wszystko kochała męża, ale jego porywczość i zbyt agresywne emocje nie pozwalały jej prowadzić spokojnego życia. Szef redakcji oświadcza, że zwolnił się etat starszego redaktora i ten, kto napisze intrygujący artykuł, ma szansę na objęcie tego stanowiska. Vanessa dostaje urlop, który ma zamiar wykorzystać na poszukanie ciekawego tematu będącego kolejnym szczeblem kariery dziennikarskiej. Ma być nietypowo, wyjątkowo i zwalająco z nóg. Temat pojawia się niejako sam, gdyż do domu przyjaciółki, która ją do siebie zaprosiła, wkracza znany prawnik, Anthony Hawthorn.

Anthony ma alergię na dziennikarzy, bo nikt tak jak oni nie potrafią zepsuć opinii drugiemu człowiekowi. Zawsze widzą, to co chcą widzieć i przypinają łatki, które wzbudzają sensacje u czytelników. On jest znanym i skutecznym prawnikiem, ale dla wielu klientów ważne jest też jakie prowadzi życie prywatne. A jego wizerunek nie świadczy o tym, by wykazywał cechy wskazujące na dobre rodzinne życie. Ma raczej opinię playboya, podrywacza i kobieciarza. Wspólnicy z jego kancelarii wysyłają go urlop, by dał odpocząć od siebie mediom i by sprawa ostatniego skandalu ucichła. Postanawia wyjechać do siostry, Annie, która mieszka w odosobnionym miejscu w Westchester, gdzie ma dom z basenem. Ironią losu okazuje się, że na miejscu poznaje dziennikarkę, która jest przyjaciółką Annie i akurat też potrzebuje kilkunastu dni odpoczynku.

Po ich pierwszym starciu i wyjaśnieniach, dochodzą do porozumienia. Ona deklaruje, że pomoże mu poprawić wizerunek, a w zamian będzie mogła napisać o nim artykuł. O ile pierwsza część planu idzie dobrze, to gorzej z udzieleniem wywiadu, gdyż Tony nie chce za bardzo otworzyć się na szczerą opowieść o sobie.

Victoria Black ma na swoim koncie siedem książek, z których ja poznałam do tej pory cztery, więc jest to moje piąte spotkanie z jej twórczością. Po tym, jak poznałam dylogię: ,,Związani z lojalnością" oraz ,,Pragnienia serc" i ,,Walka zmysłów", z chęcią sięgnęłam po jej najnowszą powieść ,,Niemoralny układ". Napisane przez nią historie charakteryzują się charyzmą i często skupiają się na relacjach międzyludzkich. Tak też jest w tej książce, w której fabuła zbudowana została wokół Vanessy i Anthony'ego, którzy opowiadają nam o sobie w narracji naprzemiennej. W tle poznajemy losy ich znajomych, którzy są z nimi w różnych relacjach.

To historia, która z pewnością będzie miała swoich zwolenników, jak i przeciwników. Wszystko zależy od tego, czego oczekujemy od danej książki. Ja należę do tej pierwszej grupy, gdyż sięgając po ,,Niemoralny układ", wiedziałam, że będę miała do czynienia z romansem i to napisanym bardzo przyjemnym i lekkim stylem. Pani Victoria Black ma umiejętność opisywania emocji i odczuć tak, że bez problemów mogłam wniknąć w nastrój wydarzeń, przeżycia bohaterów i ich emocje.

Tony nie jest zwolennikiem stałych związków, zbudował wokół siebie mur, który trudno rozbić. Pilnie strzeże swoich głęboko ukrytych uczuć, pokazując na zewnątrz tylko to, co chce, by inni widzieli. Natomiast Vanessa ma traumę po nieudanym małżeństwie, więc też nie zamierza wchodzić w nic trwałego. Nie potrafi zaufać mężczyznom i wszystkich mierzy tzw. jedną miarką. Ich historia pokazuje, że jeżeli spotkamy na swej drodze właściwą osobę, to wówczas inaczej patrzymy na życie, gdyż wiemy z kim czujemy się wyśmienicie i kto daje nam szczęście. Podobało mi się, że oboje od początku stawiają jasno sprawę, są wobec siebie szczerzy, chociaż czasami nie zgadzałam się z podejmowanymi decyzjami, zwłaszcza, jeżeli chodzi o Vanessę, która w pewnym momencie nie wykazała się rozsądkiem i otwartością. Wsparciem dla obojga jest Annie, która także ma swoje problemy, ale też doskonale zna swego brata i przyjaciółkę. To bardzo sympatyczna postać, której losy śledzimy w tle pierwszoplanowych wydarzeń.

Autorka zbudowała tę historię na problemach natury emocjonalnej i przeżyciach z przeszłości, które rzutują na obecne zachowanie bohaterów. Można dostrzec znane schematy i początek powieści wskazywał, że wszystko potoczy się w przewidywalny sposób, ale nie do końca tak było. To jednak nie jest wadą, lecz doskonałym punktem wyjściowym do dalszych wątków. Bardzo zgrabnie zostały one wkomponowane w ciąg zdarzeń, które przyciągają uwagę. Z każdą stroną byłam ciekawa, co wydarzy się dalej i mimo że spodziewałam się jak może wyglądać finał, to i tak niektóre epizody przebiegły inaczej, niż myślałam. Oczywiście w tego rodzaju powieściach są sceny erotyczne, ale nie ma ich za dużo i doskonale uzupełniają to, co dzieje się między bohaterami.

,,Niemoralny układ" jest początkiem serii, o której nie ma informacji na okładce, ale napis ,,koniec części pierwszej" żegna nas wraz z ostatnią stroną książki. Mam nadzieję, że autorka nie będzie nas zbyt długo trzymała w oczekiwaniu, i już wkrótce będę mogła ponownie spotkać się z poznanymi osobami.

Książkę przeczytałam w ramach współpracy z wydawnictwem Novae Res

Avatar użytkownika - agnieszka_rowka
agnieszka_rowka
Przeczytane:2024-02-29, Przeczytałam,
Pokusa w garniturze
Victoria Black0
Okładka ksiązki - Pokusa w garniturze

Della Collins nie ma łatwego życia. Odkąd została opiekunem prawnym swojego młodszego brata, stara się pogodzić pracę, studia i bycie matką. Zaczyna zdawać...

Pragnienia serc
Victoria Black 0
Okładka ksiązki - Pragnienia serc

Evelyn Hudson może uważać się za szczęściarę. Pracuje w największej bibliotece w Seattle, bo kocha książki, a na dodatek jej pierwsza powieść właśnie okazała...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;