Starsza kobieta zostaje zamordowana we własnym domu, a detektyw Lottie Parker i jej partner, detektyw Boyd, mają przeprowadzić śledztwo w tej sprawie. Gdy niedługo później ginie ślad po córce ofiary, przedstawiciele prawa zaczynają się obawiać, że cała jej rodzina jest w niebezpieczeństwie...
Mijają dwa dni, gdy w okolicy dochodzi do pożaru domu. Liczba ofiar rośnie, podczas gdy Lottie i jej zespół czeka żmudna praca - sprawę otacza bowiem gęsta sieć tajemnic i kłamstw. Co więcej, współczesne zbrodnie zdają się łączyć ze sprawą, którą lata wcześniej próbował rozwikłać ojciec Lottie - tuż zanim odebrał sobie życie.
Okoliczności jego samobójstwa od zawsze wydawały się Lottie niejasne, ale policjantka jest pewna, że obecne śledztwo dostarczy jej wyczekiwanych odpowiedzi. Czy jednak naprawdę powinna je poznać? Jak głęboko zdecyduje się drążyć w poszukiwaniu prawdy?
Wydawnictwo: Bukowy Las
Data wydania: 2024-09-25
Tytuł oryginału: The Lost Child
Przeczytane:2024-11-01, Ocena: 5, Przeczytałem,
Lottie Parker znowu w akcji i co najlepsze w porównaniu do drugiego tomu bohaterka już tak nie irytuje. Tym razem Gibney wchłonęła mnie w świat, gdzie od początku intryga oprócz tego, że wydaje się bardzo skomplikowana, to dotyka trudnych społecznie tematów, co wpływa na emocje podczas zagłębiana się w powieść.
Powieść czytało mi się szybko i spora w tym zasługa tempa narzuconego przez autorkę, ponieważ rozwój fabuły jest bardzo dynamiczny, co jednak ważne wbrew pozorom ten dynamizm nie pozwalał mi zbyt szybko rozwiązać zagadki, a wręcz wchłaniał mnie w kolejne warstwy intrygi.?Gibney bardzo zmyślnie myliła tropy i próbowała mnie wyprowadzić w pole i nawet jej się to udało.
Muszę docenić skrupulatność autorki, która jest wszechobecna. Bohaterowie i to ci zarówno pierwszoplanowi jak i ci będący nieco na uboczu głównej osi fabularnej są świetnie zarysowani z bardzo wyrazistymi osobowościami i przyziemnymi problemami co nadało im realizmu i chyba nawet jakiej bliskości względem czytelnika, a przynajmniej mnie. Jeszcze w kwestii intrygi muszę podkreślić to, że autorka opisując tematy trudne i bolesne, które często mogą zagrać na bardzo emocjonalnej strunie czytelnika, nie posługuje się tanią sensacją, co z perspektywy autora zapewne musi być kuszącą wizją.?
Gibney doceniam za kunsztowny balans między opisem brutalnych wydarzeń, a emocjonalnym światem postaci, unikając przy tym zbytniej dramaturgii, która mogłaby być groteskowa. Powieści nie brakuje też mrocznych momentów, które potęgowały napięcie i mogę już chyba napisać, że w moich oczach jest to cecha charakterystyczna autorki.
Dla mnie trzecie spotkanie z Parker było udane, nawet bardzo i cieszy mnie rozwój tego cyklu, rozwój bohaterki i perspektywa kolejnych części. W powieści nie zabrakło mi mroku, tajemnicy, czy nawet bólu, trudu w poszukiwaniu sprawiedliwości i nauki, że pogrzebana przeszłość bardzo często może rzutować na przyszłość kolejnych pokoleń.
Recenzja w ramach współpracy z Wydawnictwem Bukowy Las