Siódmy tom kolekcji "Prawdziwe owady, pajęczaki i inne robaki" przedstawia Niebieskiego ryjkowca.
Data wydania: 2021-11-17
Kategoria: Popularnonaukowe
Suplement do encyklopedii dotyczącej dorobku wszystkich dziedzin kultury: nauki, religii, moralności i sztuki. Encyklopedia ujmuje ten dorobek pod kątem...
Album prawdziwego superbohatera! Wyjątkowa propozycja dla wszystkich fanów nowej produkcji Disneya Iniemamocni 2. Album zawiera opisy postaci i...
Przeczytane:2021-11-23, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, Gatunek: Popularnonaukowe, Ukończone w roku 2021,
Niebieski ryjkowiec to chrząszcz, któremu przyjrzymy się z bliska w siódmym tomie kolekcji "Prawdziwe owady, pajęczaki i inne robaki". Okaz dołączony do tej krótkiej książeczki (z rodzaju Eupholus) jest szczególnie ładny, a jego piękna nie oddają fotografie, głównie dzięki ładnemu, niebieskiemu zabarwieniu oraz mieniącej się chitynie.
W książce przeczytamy o tym jak jest zbudowane jego ciało, jakie jest jego rozmieszczenie na mapie świata, czym się żywią, jak się rozmnażają i jak bronią się przed swoimi wrogami.
Przy okazji wymieniono inne rodzaje chrząszczy, będące szkodnikami dla upraw: między innymi wołka zbożowego i stonkę ziemniaczaną.
Opinia opublikowana na moim blogu: