Czy można się oprzeć niegrzecznym chłopcom? Nawet jeśli bywają niebezpieczni, to przecież są także... pociągający!
Niepokorni mężczyźni zawładnęli światem gorących romansów. Przekorni, buntowniczy, zadziorni, pełni nonszalancji - rozpalają wyobraźnię czytelniczek. Dziesięć opowiadań znanych polskich autorek, a w nich zdeterminowani mafiosi, szaleni motocykliści, niepoprawni kobieciarze, bezwzględni płatni zabójcy, nieobliczalni stalkerzy oraz dranie z krwi i kości. Ta antologia jest niebezpiecznie wciągająca!
K.C. Hiddenstorm, Paulina Zalecka, Camille Gale, E. Raj, Karolina Jurga, Ludka Skrzydlewska, Sandra Robins, Monika Skabara, Agata Sobczak, Nana Bekher - dziesięć niezwykłych pisarek i dziesięć portretów facetów rodem z najodważniejszych nocnych fantazji. Czy będzie to przerażający koszmar, czy sen, z którego nie zechcesz się obudzić? Jedno jest pewnie - ta lektura to wulkan emocji. Odważysz się na to spotkanie?
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2021-09-29
⭐ ⭐⭐RECENZJA⭐⭐⭐
⭐”Sponsor” Monika Skabara Strona Autorska
Ömer zmuszony przez ojca do prowadzenia ogromnego holdingu,w pracy pokazuje się od jak najtwardszej strony,by trzymać w ryzach wszystkich,a przede wszystkim siebie,ustalił dresscode wręcz aseksualny.Swoją frustracje i rządze zaspakaja w klubie Black Mirror.Tam właśnie spotyka dziewczynę,która daje mu tyle przyjemności co żadna wcześniej.Na drugi dzień w pracy,spotyka ją ponownie,ale teraz to ona ma zastąpić jego osobistą sekretarkę.Jak potoczy się ta,zaczęta od wyjątkowego…spotkania historia.
⭐”Obrońca” Ludka Skrzydlewska - strona autorska
Regina,pół toku temu rozwiodła się z mężem.Zdradzał ją i wplątał się w nieczyste interesy.Teraz jego wierzyciele, chcą zrobić jej krzywdę, by móc dobrać się do byłego małżonka.Z opresji wybawia ją Ezra…kim jest i co ma wspólnego z tą całą sytuacją?
⭐”Drań” Nana Bekher autorka
Wyjazd na studia do Paryża miłość,cudowny mąż,wspaniała wspólna praca,wspaniały sex, zdrada,rozpacz i powrót do rodzinnej wsi.Victoria myślała,że złapała byka za rogi,ale jeszcze szybciej z niego spadła.Nagle dotychczas ignorowany,ale też intrygujący sąsiad,który też wzbudza w niej niepokój,zaczyna wzbudzać w niej też dziwne emocje i uczucia,których miała już nigdy nie mieć w stosunku do żadnego mężczyzny,a szczególnie do takiego,którego miejscowi nazywali Bestią.Nathanael,kiedyś był samotnikiem i dziwakiem,a teraz jego życie to imprezy i panienki.
Jakaś siła pcha ich do siebie,ale czy z tego może być coś trwałego,skoro sytuacje z przeszłości i wypowiedziane słowa ranią bardziej niż czyny?
⭐”Drapieżnik” @karolina_jurga_autorka
Cora, jedenaście lat temu,oprócz złamanego serca, zabrała jeszcze ze sobą cząstkę ukochanego Nino. Teraz,zmuszona wrócić na pogrzeb ukochanej babci,robi wszystko,aby przejść niezauważona.Jednak gdy wpada na siostrę Nino, już wie,że nie ma szans na dotychczasowe spokojne życie.Od teraz jej serce i ich życie jest w rękach sycylijskiej mafii.
⭐”Egzekutor” K.C. Hiddenstorm - pisarka
Liam,po odzyskaniu od opornego dłużnika i złodzieja,torby pełnej narkotyków,na swojej drodze dostrzega dziewczynę w podartej sukience i skrzydłami na plecach. Dziwny splot wydarzeń,doprowadza do wspólnych namiętnych,ale też zagadkowych chwil,a to co dzieje się później to jeden wielki znak zapytania.
Pytanie,czy napewno wyszedł bez szwanku z ostatniego zlecenia?
⭐”Motocyklista” Karolina Jurga - Strona autorska
Lila mimo młodego wieku,obrony licencjatu,musi zajmować się młodszą siostrą i niepełnosprawną mamą.Ich ciężka sytuacja jeszcze się pogłębia,gdy wciąż spływają nieopłacone rachunki.Dziewczyna postanawia dodatkowo pracować jako barmanka w jednym z nocnych klubów,gdzie szefem okazuje się motocyklista,który w jakiś niewyjaśniony sposób ją pociąga,lecz nie ma nawet pojęcia jak wiele ją z nim łączy i jak wiele on czuje do niej i nie jest to absolutnie nic dobrego,bo przeszłość i niezamknięte,bolesne sprawy zawsze wracają.Nic nieświadoma Lila,nie wyobraża sobie nawet,do czego kiedyś doprowadziły jej dziecięce słowa…
⭐”Prześladowca” Agata Sobczak - strona autorska
Rachel w swoim domu przechodzi przez piekło. Jej narzeczony bije ją,katuje a potem przeprasza ogromnymi bukietami róż.Pewnego razu postanawia skończyć swój dramat i rzucić się z mostu,jednak pewien mężczyzna,ostatecznie ją ratuje,a potem wręcza jej wizytówkę,na wypadek,gdyby potrzebowała pomocy.To dzieje się szybciej niż przypuszczała,nie spodziewa się jednak co będzie dalej…
⭐”Snajper” E.Raj
Hunter ma tylko jeden plan w życiu. Zemsta na człowieku,który doprowadził do śmierci jego najbliżej osoby.Żeby jego plan wypalił musi zbliżyć się do Dao…swojej „siostry”.Obcy mężczyzna,intryguje,a zarazem wzbudza nieznane uczucia.Tylko czego może się po nim spodziewać i czym może skończyć się ta dziwna relacja?Zemsta,która najpierw dzieli,ma szansę ich połączyć?
⭐”Skazaniec” Sandra Robins
Francesca jest lekarzem,odwiedzając swojego ojca w laboratorium,okazuje się,że na „nieziemskim” mężczyźnie uwięzionym w klatce,są przeprowadzane badania,a jego DNA,nie ma nic wspólnego z tym ludzikim.Fifi jest wstrząśnięta tą sytuacją i za wszelką cenę chce pomóc temu dziwnemu i pięknemu mężczyźnie.Jednak to nie będzie proste,gdy okaże się,co jego DNA może sprawić,ale zafascynowana dziwnym człowiekiem wpada w sidła pożądania i chce zrobić wszystko,aby go stąd uwolnić.
⭐”Ochroniarz” Camille Gale - strona autorska
Zatarg Davide z organizacją
„Ndrangheta”, doprowadza do sytuacji,którą Veronica może przypłacić życiem lub czymś znacznie gorszym.Wybawieniem okazuje się Adriano,który wskutek działań jej brata ma ją wywieźć do Turynu.W drodze między tą,obcą sobie dwójką,aż iskrzy.Do czego doprowadzić może chwila słabości jej „ochroniarza” i rodzące się w nim uczucia?
To chyba pierwsza antologia,w której każde opowiadanie zasługuje na oddzielną książkę.
Pełne żaru,namiętności i całego wachlarza uczuć między bohaterami,w każdej historii,sprawiają,że mamy ochotę na więcej.Pikanteria, gorące momenty i niesamowite emocje,to wszystko znajdziecie w antologii „Niebezpieczni mężczyźni”. Wiem,że jedno z opowiadań ma swoją kontynuacje i będzie wydane jako książka,inne ma swoją kontynuację na Wattpad.Ja czekam na wszystkie,aczkolwiek,nie każde może mieć ciąg dalszy…chyba,a może jednak?
Jak myślicie, czy łatwo jest napisać dobry erotyk? Jaki, według Was, musi on być?
Trochę ich w życiu przeczytałam i mam wrażenie, że rzadko trafiam na dobre książki tego typu. Większość jest płytka, banalna, często historia się nie klei, a sceny erotyczne są napisane językiem, który mnie drażni lub wręcz śmieszy.
Chyba jeszcze trudniej napisać krótkie opowiadanie erotyczne, bo tu autora dodatkowo ogranicza ilość stron, w których musi się zmieścić. Ma niełatwe zadanie, musi stworzyć ciekawych bohaterów, niesztampową historię, oddać napięcie erotyczne między postaciami.
Dlatego, ja lubię czytać antologie, bo mogę przekonać się czyj styl pisania najbardziej mi odpowiada. Tym razem, w moje ręce trafiła książka "Niebezpieczni mężczyźni". Zbiór dziesięciu opowiadań napisanych przez znane polskie autorki.
Każda nowelka przedstawia portret niebezpiecznego faceta. Poznamy m.in. mafioza, płatnego zabójcę, stalkera, ochroniarza.
Czy prawdziwi dranie mają serce? Czy kobiety mogą im się oprzeć? Czy będą żałować, że spotkały groźnych facetów na swej drodze? A może przeżyją z nimi najlepszy seks ich życia?
Mnie "Niebezpieczni mężczyźni" z antologii nie obezwładnili swoim urokiem. Jednych polubiłam bardziej, innych mniej. Trochę drażniło mnie, że prawie każdy mężczyzna próbował rządzić kobietą. Narzucał im swoje zdanie, wolę. W łóżku to też on decydował i dominował, ale cóż, może tacy są niebezpieczni mężczyźni.
Najbardziej podobało mi się ostatnie opowiadanie "Ochroniarz".
Dla mnie to lekka lektura, w sam raz, na raz.
🖤🖤🖤Recenzja🖤🖤🖤
@monika_skabara
@dangerous_love98
@nana_bekher_autorka
E. Raj
Dziesięć ognistych i intrygujących opowiadań o dziesięciu mężczyznach, których dominują, są niebezpieczni ale w tym wszystkim bardzo pociągający.
Każde z tych opowiadań to kompletnie różna fabuła, ale łączy ich jedno : bardzo ale to bardzo nieobliczalni faceci.
Poznamy mrocznych drani, imprezowiczów, mścicieli, porywaczy a nawet facetów nie z tej Ziemii.
Ale w każdym można się bezwzgłedu zakochać. W końcu niegrzeczni mężczyźni są mocno pociągający i nie da się im oprzeć.
Będą także bohaterki, które pomimo, że się opierają nie mogą im odmówić.
Przy jednych bawiłam się świetnie, było pociągająco i groźnie. Między tym był także humor i niedowierzanie. Każde kolejne opowiadanie to pełen erotyzmu i niekonwencjonalnych przygód. Niektóre z nich były kompletnym zaskoczeniem. I bardzo bym chciała żeby była kontynuacja. Są to świetne materiały na całkowite książki.
Były także takie historie, które mniej mnie zachwyciły, ale czas z nimi spędzony był przedni.
Kochani gorących i podniecających scen było całe mnóstwo. W każdym opowiadaniu tkwi nutka pikanterii. Każda scena jest inna i jedyna w swoim rodzaju. W jednym opowiadaniu te sceny kompletnie nie przypadły mi do gustu ale reszta jest genialna.
Każde opowiadanie to odrębna przygoda, w której można się zatracić ale ma jeden minus, jest ona za krótka. Chciałam jej nigdy nie kończyć.
Autorki zaserwowały nieziemskie przeżycia. Różne oblicza facetów i różne ich rodzaje. W każdym tkwi tajemnica, którą się chce odkryć.
Kochane autorki bardzo dziękuję za wspaniałych facetów i Niegrzeczne sceny, od których rumieńce gwarantowane.
8/10🖤
"W oczach człowieka kryje się prawda. Jeśli nie widzisz oczu tego, z kim rozmawiasz, to nie będziesz wiedziała, jakie ma intencje." Monika Skabara - "Sponsor"
@niegrzeczneksiazki
Antologie mają to do siebie, że zawierają krótkie ale zaskakujące opowiadania. Ta jest w zupełności poświęcona mężczyznom, to hołd dla ich różnorodności. Znajdziemy tutaj bardzo rozgrzewające, mega wciągające i bezwzględnie porywające historie. Każdy z przedstawionych mężczyzn jest inny, zajmuje się inną profesją, w odmienny sposób żyje, jednak wszyscy bez wyjątku mają w sobie mega wielką ilość testosteronu, który aż ich rozsadza, do tego w życiu każdego z nich pojawia się istota przeciwnej płci, która potrafi wstrząsnąć ich światem. Autorki po raz kolejny spisały się wyśmienicie tworząc historie, przez które płynie się z ogromną przyjemnością. Choć nie wszyscy lubią antologie, ja lubię sobie czasem urozmaicić nimi czas. Jedne kończą się od razu, kolejne są dopiero przedsmakiem do większych historii, które już znamy, bądź dopiero przyjedzie nam je poznać w szerszej wersji.
Zdecydowanie jest to antologia, godna polecenia. Zbiór aż dziesięciu opowiadań rozgrzeje, zaskoczy, zaciekawi, że nie będziecie chcieli aby książka skończyła się zbyt szybko. Świat kobiet, których życie ubarwią mężczyźni niebezpieczni, szybcy, mroczni, kłopotliwi, silni, niegrzeczni, gorący, namiętni, zdeterminowani, bezwzględni, męscy, nieobliczalni oraz sprawiający, że bez nich życie, było by zbyt nudne i szare. To właśnie oni nadają im odpowiednich barw, melodii i tempa, do których należy się w danej chwili dostosować. Nie potrafiłam poraz kolejny wybrać kilku najlepszych, bowiem każdej z autorek należą się brawa za niesamowicie apetyczne opowiadania. Nie będę rozpisywała każdej z osobna bowiem brakło by miejsca.
Niebezpieczni mężczyźni"
@niegrzeczneksiazki
Lubicie antologie? Ja lubię i mimo że nie każde opowiadanie mnie zachwyca, to jednak ich czytanie idzie mi bardzo szybko. "Niebezpieczni mężczyźni" to zbiór opowiadań dziesięciu autorek, które przestawiają nam w swoich historiach niebezpiecznych facetów, którzy nie wyznają uczuć od pierwszego spotkania ani nie paradują z bukietem róż na każdym kroku. I chociaż uczuć w tych historiach nie brakuje to każdy z tych mężczyzn nie jest grzecznym chłopcem, a jak wiadomo kobiety lubią niegrzecznych mężczyzn.
Antologie mają to do siebie, że często jest okazja poznać styl nowych autorów i przekonać się czy warto poznać jego twórczość.
Tak więc z dziesięciu opowiadań przedstawię ml one TOP3, które podbiły moje serce i powiem że nie był to łatwy wybór, bo większość opowiadań była świetna.
TOP 1 "Sponsor" @monika_skabara
Świetnie stworzona historia, która chciałby się przeczytać w rozszerzonej wersji bo losy Alany i Ömera dopiero zaczynały się rozwijać.
TOP 2 "Drań" @nana_bekher_autorka
Zdradzona kobieta, wiejska posiadłość i sąsiad, znajomy z dzieciństwa. Bestia, który przyciąga Victorie jak magnes. Gorąca historia, pełna zawirowań i namiętności.
TOP 3 "Prześladowca" @dangerous_love98
Maltretowana kobieta, która prosi o ratunek mężczyznę, którego spotkała wcześniej przypadkiem na moście. Ich znajomość zaczęła w tragicznym momencie dla Rachel, a połączyła ich namiętność. A Calum zajmuje się interesami niekoniecznie legalnymi. Świetna historia. I chętnie przeczytała bym jej więcej.
Ogólnie dobrze mi się czytało te antologie, choć nie wszystkie opowiadania mnie zachwyciły, to jednak niebezpiecznych mężczyzn nie brakowało
Zbiór opowiadań o niebezpiecznych mężczyznach. To co lubimy najbardziej a tutaj pojawia się ich bardzo wielu. Dziesięć wspaniałych autorek które znam doskonale i uwielbiam ich pióro. Ale najbardziej zapadło mi w pamięci oraz trafiło do mojego serca opowiadanie
@karolina_jurga_autorka
Znajdziemy tutaj mafię ale również tajemnicę z przeszłości która teraz wyjdzie na jaw i zmieni życie bohaterki.
Kolejne opowiadanie @_paulinazalecka_ chyba najbardziej ze wszystkich historii ta fabuła mi się spodobała. Dostałam tutaj wiele emocji i z chęcią sięgnęłabym po całą Książkę z motocyklistą.
@dangerous_love98
Wprowadziła mnie w brutalny świat przemocy w związku, rozpływalam się czytając te opowiadanie i chciałam więcej i więcej.
Te opowiadania zapamiętam na długo. Ale każdy męski bohater w książce miał coś fajnego i niegrzecznego i cieszę się bardzo że mogłam spędzić przyjemnie czas z tymi panami ?
"Niebezpieczni mężczyźni" to zbiór opowiadań aż 10 polskich Autorek. Ta antologia rozpali Was do czerwoności, zapewni niesamowite wrażenia oraz da zastrzyk adrenaliny dzięki przygodom, które czekają główne bohaterki. Jest niebezpiecznie, jest namiętnie, jest interesująco, więc dostajemy wszystko czego można szukać w tego typu książkach. Wszystkie opowiadania są na bardzo wysokim poziomie, i choć o zróżnicowanej tematyce to jedno je łączy- są niesamowicie wciągające! W przypadku kilku z nich naprawdę z ogromną przyjemnością przeczytałabym całą książkę.
A jaki byłby dla Was idealny niebezpieczny mężczyzna? Czy to szef z piekła rodem, a może obrońca, który pojawia się gdy jest potrzebny? Czy może wolicie tajemniczego sąsiada z dzieciństwa, a może niezaplanowany powrót miłości życia? Chyba, że jesteście bardziej szalone i wolicie interesującą znajomość zawrzeć z przypadkowym kierowcą w środku lasu? A może fantazjujecie o niegrzecznym motocykliście? A jakby tak "romantycznie" rozpocząć romans spotkaniem na moście samobójców? Lub stanięciem w obronie nieznajomego? A co, jeśli zwykła wizyta w pracy ojca sprawi, że poznacie kogoś, kto Was zaintryguje? Lub dzięki nieostrożności brata spotkacie tego jedynego? Cokolwiek byście nie wybrały to Omer, Ezra, Nat, Nino, Liam, Sasha Calum, Hunter, Oliver i Adriano już na Was czekają!
Dla mnie antologie to także możliwość zapoznania się z szerokim gronem Autorek, poznanie ich stylu pisania oraz pomysłów. To taka zachęta żeby sięgnąć po więcej w solowym wydaniu ;-) I zdecydowanie polecam ten sposób szukania kolejnych ulubionych twórców. Jeśli chodzi o tę antologię to moje serce skradła Pani Karolina Jurga oraz Pani Ludka Skrzydlewska- to są opowiadania, które z ogromną chęcią przekształciłabym w pełnowymiarowe książki, a o bohaterach czytała i czytała.. ;-) Ale uwierzcie, że każda z Autorek dała z siebie w tej antologii naprawdę wszystko i każdy znajdzie tu swoją perełkę. Niemniej jednak całość czyta się po prostu ogromnie dobrze i serdecznie Wam ją polecam!
Przeczytane:2022-08-30, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2022, 26 książek 2022, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022, 12 książek 2022,
Antologia "Niebezpieczni mężczyźni" napisana przez dziesięć polskich autorek jest jedną z najlepszych, jaką miałam okazję czytać.
Jestem pod ogromnym wrażeniem tych opowiadań, ponieważ wszystkie bardzo mi się spodobały, a to mi się nie często zdarza przy czytaniu antologii.
Wszystkie autorki trzymały się tematyki niebezpiecznych mężczyzn. Stworzyły bohaterów, przy których tajemnica, adrenalina i strach to ich drugie imię. A sceny erotyczne były tak świetnie tu opisane, że rumieńce są gwarantowane. Chciałam wybrać jedno najlepsze ale nie potrafię 🙈♥️.
"Sponsor" Moniki Skabora to bardzo świetne opowiadanie. Miało w sobie niesamowitą chemię między bohaterami, którzy byli rewelacyjnie wykreowani. Niebezpieczną sytuację i scenę, w trakcie której szybsze bicie serca gwarantowane. Młody biznesmen dostaje zaproszenie na bal charytatywny z osobą towarzyszącą. A wcześniej, podczas wieczoru w klubie poznaje pewną kobietę która ma ogromne problemy finansowe. Za dodatkową opłatą oddaje mu się. Gdy po paru dniach, jego sekretarka bierze urlop z powodu choroby, na zastępstwo zatrudnia swoją siostrzenicę. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że ... już widział te oczy i pamięta zapach ....
"Obrońca" Ludka Skrzydlewska W tej historii autorka rzuca nas od razu na głęboką wodę a raczej pod wodę w basenie. Reginę napada nieznajomy i próbuje ją zastraszyć podduszająć w basenie. Na ratunek przybywa jej kolejny nieznajomy robiąc miazgę z oprawcy. Zabiera kobietę do jej mieszkania nic nie wyjaśniając. A przy tym jest bardzo stanowczy, pewny siebie i równie niebezpieczny. Lecz to nie koniec jej problemów one dopiero się zaczynają. Te opowiadanie również mi się spodobało. Miało w sobie niesamowity dreszczyk ekscytacji, adrenaliny jak i tajemnice oraz porywającą chemię między bohaterami.
W opowiadaniu "Drań" Nany Bekher dostałam historię o tajemniczym i skrytym mężczyźnie nazywanym "Bestią". Nat i Victoria są sąsiadami. Ona jest po rozwodzie a on zmaga się z bólem po stracie matki. Uwielbiam styl pisarki. Bohaterowie stworzeni przez Nanę nigdy nie mają lekko. I tak było w tym opowiadaniu. Na scenę wkroczyła pewna osoba, która nieźle tu namieszała. A Victoria i Nathanael muszą poradzić sobie z przeszkodami jakie ich spotkają.
"Drapieżnik" Karoliny Jurgi to ciekawa historia pełna zwrotów akcji i tajemnic oraz porachunków mafijnych. Cora będąc nastolatką, porzuca miłość swojego życia pod naciskiem matki chłopaka. Po dziesięciu latach musi wrócić by zamknąć sprawy związane z pogrzebem babci. Boi się spotkać Nino, ponieważ tajemnica jaką skrywa może, jak sądzi zniszczyć jego rodzinę.
"Egzekutor" K.C Hiddenstorm to historia o mężczyźnie, który zabija na zlecenie. Podczas wykonywania wyroku dzieje się coś, co sam bohater tego nie rozumie. Opowiadanie, które spowodowało u mnie dreszczyk strachu i adrenaliny z zakończeniem, które zostawiło mnie w kompletnym szoku. Uwielbiam 😍.
Opowiadanie "Motocyklista" Pauliny Zaleckiej miało w sobie coś z grozy i dreszczyku adrenaliny. Sasha to właściciel klubu, który żyje zemstą do niewinnej dziewczyny. Gdy dochodzi do konfrontacji między tą dwójką, może wydarzyć się coś co całkowice zmieni jego zachowanie.
"Prześladowca" Agaty Sobczak ta historia miała w sobie dużo z tajemniczości jak i z brutalności. Główna bohaterka postanawia ze sobą skończyć skacząc z mostu. Jest bita i poniżana przez swojego męża. Ratuje ją pewien tajemniczy mężczyzna oraz wręcza jej swój numer telefonu. Czy dziewczyna go użyje ?
"Snajper" E.Raj ta historia zmyliła mnie na samym początku. Posiada bardzo oryginalna fabułę, w której to zemsta jest na pierwszym planie. Hunter wiele lat nosił w sobie chęć zemsty na człowieku, który zniszczył jego rodzinę. Gdy już jest bliski osiągnięcia celu na drodze staje mu dziewczyna przez którą musi dostać się do swojego wroga. Czy niewinna ofiara ucierpi? A co jeśli i ona będzie miała swój udział w zemście.
"Skazaniec" Sandra Robins fenomenalne opowiadanie z wątkiem paranormalnym. Trwają badania polegające na wykryciu lekarstwa na raka. Okazuje się, że uwięziony mężczyzna posiada krew dzięki, której można wyleczyć tą śmiertelną chorobę. Pewna młoda lekarka nie zgadza się na testy na ludziach. Czy uratuje skazańca ?
"Ochroniarz" Camille Gale to opowiadanie posiada niesamowite zakończenie, przez które popłakałam się ze wzruszenia. Do tego nic w nim nie było takie na jakie wyglądało. Przez problemy brata Veronica musi uciekać z jego przyjacielem, który ma ją dostarczyć do bezpiecznego miejsca. Podczas podróży dzieje się coś co zmienia myślenie Adriano.