Niebezpieczna podróż

Zuzanna od rana jest w złym humorze. Nawet letnie słońce i zieleń trawy ją drażnią. Chciałaby, żeby wreszcie coś się zaczęło dziać. Nawet najgorszego... Wypowiedziane na głos życzenie nagle się spełnia. Mech leśny zamienia się w grząskie błoto, robi się ciemno i strasznie. Dziewczynka wyrusza w fascynującą podróż, podczas której spotyka bohaterów książek o Muminkach.

Co czeka Zuzannę u kresu jej wędrówki?

Tove Jansson (1914-2001) marzyła, by zostać latarnikiem, a stała się znaną na całym świecie pisarką, malarką, ilustratorką i rysowniczką komiksów. Zadebiutowała jako graficzka prasowa w 1928 roku - miała wtedy niespełna 14 lat. Studiowała malarstwo w Sztokholmie, Helsinkach i Paryżu. Pierwszy raz wzięła udział w wystawie w 1933 roku i wtedy też wydała pierwszą książkę z własnymi ilustracjami. W latach czterdziestych zaczęła pisać i publikować utwory w różnych periodykach. Jesienią 1945 roku wyszła drukiem pierwsza część muminkowej sagi: ,,Małe trolle i duża powódź". Po dwóch kolejnych powieściach: ,,Komecie nad Doliną Muminków" (1946) i ,,W Dolinie Muminków" (1948) pisarka zyskała ogromną popularność, a jej bohaterowie na stałe zagościli w domach i sercach czytelników.

Informacje dodatkowe o Niebezpieczna podróż:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2020-07-15
Tytuł oryginału: Den farliga resan

Tagi: bóg

Kup książkę Niebezpieczna podróż

Niebezpieczna podróż - opinie o książce

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2020-07-13, Ocena: 4, Przeczytałem,

W ŚWIECIE MUMINKÓW

„Niebezpieczna podróż” to cienka książeczka dla dzieci. 32 strony, mało tekstu, dużo ilustracji. Coś, co kiedyś nazywało się książką z obrazkami, a teraz modnie określa się mianem picture booka. Jakkolwiek jednak by o niej nie mówić, praca legendarnej Tove Jansson to kawał przesympatycznej lektury dla dużych i małych. A w szczególności tych, którzy uwielbiają jej opus magnum, serię o Muminkach.

Zuzanna nie ma lekko. Chciałaby, żeby coś się działo, żeby wydarzyło się cokolwiek, choćby coś złego, ale niestety wokół panuje nuda. I to nuda taka, że ani letnie słońce, ani wszystko, co inne nie jest w stanie dać jej radości, a właściwie to wszystko ją drażni. Do czasu, kiedy jej wypowiedziane na głos życzenie w końcu się spełnia i dziewczynka trafia do świata Muminków! Tak, dokładnie tego świata tych Muminków! Co tu na nią czeka? Kogo spotka? I jak zakończy się ta jej przygoda?

Dolina Muminków w listopadzie
Tove Jansson0
Okładka ksiązki - Dolina Muminków w listopadzie

W 2014 roku obchodzimy setną rocznicę urodzin Tove Jansson - twórczyni Muminków, sympatycznych trolli znanych czytelnikom na całym świecie...

Muminki i urodzinowy guzik
Tove Jansson0
Okładka ksiązki - Muminki i urodzinowy guzik

Bohaterowie jednej z najfajniejszych dobranocek zapraszają dzieci do zabawy.\r\nHej, Hej! Dziś są moje urodziny! To na pewno będzie cudowny dzień! Muminek...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;