Nie ma się czego bać

Inne wydania:

,,Nie wierzę w Boga, ale odczuwam Jego brak".

Jeśli strach przed śmiercią jest ,,najbardziej racjonalną rzeczą na świecie", to jak sobie z nim radzić?

Autor rozważa argumenty za Bogiem i przeciw Bogu. Sięga do szuflady z rodzinnymi pamiątkami po zmarłych i porównuje własne wspomnienia ze wspomnieniami swego brata filozofa, raz po raz trafiając na jakąś sprzeczność lub nierozwikłaną zagadkę. Odpowiedzi na liczne pytania dotyczące nieuniknionego końca życia szuka w spuściźnie bliskich mu duchowo pisarzy, u kompozytorów, teologów i naukowców. W efekcie powstał tekst błyskotliwy i inteligentny; zarówno śmiertelnie poważny, jak i zaskakująco żartobliwy. ,,Nie ma się czego bać" to fascynująca podróż, której celem jest wszystko, co może nas czekać na końcu naszej drogi.

Smutne i jednocześnie dowcipne - prawdziwie mistrzowskie dzieło.

Książka została wyróżniona na liście "New York Times Best Books".

Informacje dodatkowe o Nie ma się czego bać:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2024-01-10
Tytuł oryginału: Nothing To Be Frightened Of

Tagi: Radzenie sobie z lękiem i fobiami

Kup książkę Nie ma się czego bać

Nie ma się czego bać - opinie o książce

Avatar użytkownika - GRZADA
GRZADA
Przeczytane:2014-04-26,
Uffff. Skończyłem i przyznaję że tej pozycji nie zaliczę do tych łatwych, miłych i przyjemnych. Tematy poruszane w tej książce to wiara, Bóg, śmierć, strach, umieranie. Dużo przemyśleń autora w/w. tematach splatają się z konkretnymi sytuacjami życiowymi oraz punktem widzenia innych znanych autorowi ludzi. Generalnie odbieram tę książkę jako próbę przygotowania się Juliana Barnes-a do "procesu" umierania i samej śmierci. Całość potrafi zwichrować morale.
Raj utracony
John Milton