Nie ma nieba nad Afryką

Historia kobiety walczącej o wolność

To szczur! Skąd on się tu wziął? Z niedowierzaniem przyglądam się, jak z jakiejś dziury w dachu wystawia łebek, a później zbiega zwinnie po metalowym słupie. Po chwili pojawiają się kolejne gryzonie; drugi wyskakuje z odpływu kanalizacji, po nim przybiega trzeci, czwarty.... Kerstin Cameron nie może w to uwierzyć: wtrącono ją do więzienia dla kobiet w Tanzanii i rozdzielono z czwórką dzieci. Oskarżenie? Zabójstwo męża, Nowozelandczyka Cliffa Camerona. Zarzut absurdalny, bo nawet policyjne dochodzenie jednoznacznie wykazało, że Cliff sam odebrał sobie życie strzałem z pistoletu. Rodzice Cliffa nie potrafią tego zaakceptować. Nie mają wątpliwości - nielubiana synowa zamordowała ich chłopca... Kerstin ze strachem spogląda w przyszłość, bo w Tanzanii mordercy kończą na stryczku.

Kerstin Cameron urodziła się w 1960 roku w Nigerii, a dorastała w różnych krajach Afryki, podróżując z rodzicami Helgą i Geraldem Lößer, Niemcami pracującymi na tym kontynencie. W roku 1991 z drugim mężem Cliffem Cameronem przeprowadziła się do miasta Arusha w Tanzanii. Tam prowadzili firmę oferującą loty czarterowe i zbudowali dom. Po uniewinnieniu Kerstin wróciła do rodziny do Niemiec. Dziś mieszka w Kenii.

Informacje dodatkowe o Nie ma nieba nad Afryką:

Wydawnictwo: Świat Książki