Nie ma jak u mamy Kuchnia polska – opis wydawcy
Nie ma jak u mamy: rodzinne ciepło, miłość i pyszna kuchnia.
Wypróbowane przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, zostały wzbogacone wskazówkami dotyczącymi gotowania, anegdotami opowiadanymi przy stole oraz pięknymi fotografiami.
Bogactwo kuchni polskiej, mnogość smaków, aromatów i barw. To wszystko znajdziesz w wyjątkowej książce Kuchnia polska. Nie ma jak u mamy. Publikacja stanowi zbiór sprawdzonych tradycyjnych przepisów. Przypomni czasy dzieciństwa i pozwoli stworzyć atmosferę domu, do którego chce się wracać.
Kuchnia mamy to kolorowe przystawki, pachnące zupy, wyśmienite dania z mięs, ryb i warzyw, świeże surówki i sałatki, wymarzone desery, napoje oraz potrawy świąteczne.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2013-09-05
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 288
Tytuł oryginału: Nie ma jak u mamy Kuchnia polska
Język oryginału: polski
Tłumaczenie: brak
Ilustracje:zdjęcia potraw
Przedstawiamy nowe wydanie kultowej książki kucharskiej, którą pokochali Polacy Wysmakowane zdjęcia i aranżacje pozwalają spojrzeć na tradycję...
Sprawdzone przepisy tradycyjnej i nowoczesnej kuchni polskiej: przekąski (zimne i gorące) oraz sosy, zupy (kremy, staropolskie, codzienne), jarzyny (zasmażane...
Przeczytane:2017-10-05, Ocena: 6, Przeczytałam, WYZWANIE CZYTELNICZE 2017- 26 KSIĄŻEK,
Książka pt. Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska autorstwa Pani Ewy Aszkiewicz to prawdziwe polskie królestwo odkrywania na nowo smaków.
Książka składa się z 6 rozdziałów:
1.Zupy
2.Przystawki
3.Mięsa i ryby
4.Dania mączne z ziemniaków i kasz
5.Dania z warzyw
6.Słodkości, przetwory, nalewki
Słowo wstępne od autorki powinno zachęcić do przeczytania tej książki, gdyż oparta jest na wspomnieniach jakie spędzała w magicznym miejscu, w którym spędzała swoje dzieciństwo, a stanowiła dla niej prawdziwy raj kuchenny.
Każdy z Czytelników zapoznając się z tą kulinarną książką wspomni z miłą chęcią Nie ma jak u mamy , gdy spróbuje tychże smakołyków.
Zwróciłam szczególną uwagę na następujące przepisy autorstwa Pani Ewy Aszkiewicz, które kuszą estetycznym wyglądem oraz prostym ich przyrządzeniem: jajka faszerowane rzeżuchą, jajka faszerowane pieczarkami, domowy przepis na majonez, borowiki na grzance , sos staropolski ze świeżych grzybów, staropolska zupa „ Nic”, zupa krem szparagowy, zupa krem selerowy, zupa szpinakowa, barszcz czerwony, kiszenie buraków ćwikłowych, zupa ziemniaczana, bigos staropolski, pieczona szynka, sznycelki rybne, ziemniaczane knedelki, naleśniki z zaścianka, farsz do pierogów ruskich, krokiety orzechowe, kalafior zapiekany z zapiekankami, staropolski piernik z bakaliami, pączki domowe, rolada czekoladowe, tort Sachera , babka piaskowa luksusowa, dżem truskawkowy, powidła ze śliwek węgierek, sok z malin wystawny.
Prawdziwe bogactwo smaków, aromatów, opowiedziane anegdotami zostało przez autorkę w sposób zachęcający do przyrządzenia przepisu znajdującego się na łamach pięknie wydanej książki, w której możemy odkryć na nowo polską kuchnię.
Twarda oprawa, na której został zaprezentowany talerz z potrawą, Wydawnictwo Publicat, Poznań, 2013.
Zapraszam z miłą chęcią do kuchni Pani Ewy Aszkiewicz.