Nie liż tej książki

Min jest mikrobem. Jest mały. Bardzo mały. Właściwie to jest tak strasznie mały, że potrzebujecie mikroskopu, aby go zobaczyć. Możecie jednak po prostu otworzyć tę książkę i zabrać go na wycieczkę w niezwykłe miejsca, których nigdy wcześniej nie widział – jak śnieżnobiałe szczyty waszych zębów albo dziki gąszcz pogniecionych koszulek.

To idealna książka dla każdego, kto lubi dokładnie przyglądać się światu. Genialnie prosta, zabawna, interaktywna książeczka obrazkowa, która wprowadza dzieci w niewidoczny gołym okiem świat mikrobów.

"Nie liż tej książki" to efekt współpracy bardzo szanowanego naukowca Idana Ben-Baraka i ilustratora Juliana Frosta. Ta urocza i pełna humoru książeczka edukacyjna łączy prosty tekst, komiksowe cyfrowe ilustracje, fotografię mikroskopową i interakcję z czytelnikiem. A wszystko to po to, aby przekazać dzieciom wiedzę o zarazkach: o tym, gdzie mieszkają, jak łatwo są przenoszone i jakich są rozmiarów.

Informacje dodatkowe o Nie liż tej książki:

Data wydania: 2018-03-12
ISBN: 978-83-945873-7-6
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Chamielec Grażyna
Ilustracje:są kolorowe

Kup książkę Nie liż tej książki

Nie liż tej książki - opinie o książce

Avatar użytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2023-10-21, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2023,

Świetna książeczka dla dzieci, która w ciekawy, a zarazem zabawny sposób opowiada o mikrobach, które są wszędzie. Znajdziemy tu ciekawe ilustracje, które przedstawiają książkę, koszulkę, zęby i pępek w dużym powiększeniu. Mamy też dialogi bakterii, które tam żyją. Dzięki nim dziecko może łatwiej przyswoić ważne informacje, np. - dlaczego należy myć zęby. Warto mieć tę książkę w dziecięcej biblioteczce.

Mało tekstu, dużo rysunków, a właściwie i zdjęć różnych powierzchni w ogromnym powiększeniu oraz zarazków. Niekoniecznie dziecko je zrozumie, ale autorzy zagwarantują mu wędrówkę po sobie samym z palcem jako przewodnikiem i bakteriami znajdującymi się na kolejnych etapach wycieczki. Głowy bohater to mikroorganizm Min, którego dziecko zabiera z książki na wycieczkę po sobie. Z czasem dołączają do niego inne bakterie. Na końcu pokazane są prawdziwe pierwowzory literackich bohaterów – bakterii E.coli, streptokoków, kropidlaka czarnego i maczugowców. Prosty tekst, powtarzające się frazy, zachęcenie dziecka do uczestnictwa w aktywnym czytaniu. Pouczająca i ciekawa podróż z bakteriami.

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;