Neuropata

Życie Thomasa Bible'a, wykładowcy psychologii na Uniwersytecie Columbia, znalazło się na rozdrożu. Małżeństwo z piękną Norą to już praktycznie przeszłość, z dwójką dzieci ma jedynie sporadyczny kontakt, a jego obiecująca kariera naukowa po napisaniu książki stanęła w miejscu. Tę mało ekscytującą codzienność przerywa pojawienie się trójki agentów FBI z żądaniem pomocy. Chodzi o schwytanie groźnego psychopaty, za którym ciągnie się seria zagadkowych porwań, okaleczeń i morderstw. Zbrodniarz otwiera swoim ofiarom czaszki i używając elektrod ingeruje w pracę ich mózgów. Głównym podejrzanym jest najbliższy przyjaciel Bible'a, Cassidy, błyskotliwy neurochirurg zatrudniony w tajnym ośrodku naukowym Narodowej Agencji Bezpieczeństwa, specjalista od "łamania" umysłów terrorystów, który niedawno porzucił pracę i zniknął. Thomas dowiaduje się, że Neil był kiedyś kochankiem Nory. Czy ma jakieś zamiary wobec Thomasa i jego rodziny? W tej sprawie nic nie jest tym, czym się wydaje, nie wyłączając prawdziwej roli FBI.

Informacje dodatkowe o Neuropata:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2011 (data przybliżona)
ISBN: 9788376591933

Kup książkę Neuropata

Neuropata - opinie o książce

Wyobraźcie sobie, że ktoś może sterować waszym mózgiem i prowadzić do zachowań, których normalnie byście się po sobie nie spodziewali. Co gorsze otwiera waszą czaszkę i za pomocą elektrod ingeruje w pracę mózgu. Nie macie na to żadnego wpływu.
Psychopata porywa i okalecza swoje ofiary, niekiedy je morduje. Podejrzany jest o to Neil Cassaidy, błyskotliwy neurochirurg zatrudniony w Narodowej Agencji Bezpieczeństwa. Cień podejrzeń pada na niego również dlatego, że rzucił on pracę i zniknął. W jego odnalezieniu ma pomóc najlepszy przyjaciel Neila - Thomas Bible, wykładowca psychologii.
Niestety jego kariera nie jest zbyt błyskotliwa, jego małżeństwo się rozpadło, a z dziećmi ma sporadyczny kontakt.
W trakcie trwania śledztwa okazuje się, że Neil miał romans z Norą, byłą żoną Thomasa. Prawdziwe zamiary Neila stanowią zagadkę, a rola FBI nie jest taka, jak na początku może sie wydawać.

Książka jest dobra. Bardzo mnie zaciekawiła. Choć miałam chwile znużenia i niestety chwilami czułam się zagubiona w całej teorii postępowania, to podobała mi się. Takie wrażenie miałam tylko w pierwszej części książki. Kiedy akcja nabiera tempa ciężko było mi się od niej oderwać. Mnóstwo w niej żargonu medycznego, neurologiczno - psychologicznego, jednak mi to nie przeszkadzało. Na studiach lubiłam neurologię, więc trochę byłam zorientowana w temacie. Jednak dla niektórych może być on trochę przytłaczający i może być tego za dużo.
Jak już wspomniałam, do rozwiązania jest zagadka, bardzo ciekawa, a to co robi z ludźmi oprawca jest przerażające, ale również fascynujące. Ludzki mózg jest fascynujący. Jak niewiele zależy od nas, tracimy własne je i jesteśmy tylko maszyną wykonującą polecenia naszego głównego komputera. Cała analiza psychologiczna, którą znajdziemy w książce również przypadła mi do gustu. Fabuła zaskakująca i nieprzewidywalna. Akcja nabiera tempa, a zakończenie zupełnie mnie zszokowało. Nie przewidziałabym takiego obrotu spraw. Dzięki temu książka wydaje się jeszcze lepsza.
Moja ocena to 7/10

Avatar użytkownika - akarasek
akarasek
Przeczytane:2014-10-05, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Bardzo dobrze napisany thriller. Od samego początku trzyma czytelnika w napięciu. Gorąco polecam

Bardzo dobra książka. Chodź niekkórym mogłaby przeszkadzać ilość terminologii medycznej, to dla mnie była to super okazja do poznania słów z zakresu medycyny. Bardzo dobry thriller. Szybko się czyta, jest tam sporo akcji :)

Avatar użytkownika - patsi
patsi
Przeczytane:2014-11-11, Ocena: 4, Przeczytałam, czytam regularnie w 2014 roku,
Pamięć doskonała
Scott Bakker0
Okładka ksiązki - Pamięć doskonała

Disciple Manning obdarzony jest pamięcią absolutną. Zapamiętuje najdrobniejszy szczegół: każdą chwilę swojego życia, każdą kobietę, z którą spał, wszystko...