Nerwica Lękowa i Ja - to kolejna publikacja Adrianny Katarzyny Skitek.
Jak sama twierdzi, jest to nawiązanie do pewnego etapu w jej życiu, o którym wspominała już w poprzednich publikacjach.
W tej książce autorka bardzo otwarcie i szczerze opowiada o tym, jak stres, ambicje i wiele innych czynników, wpłynęły i zmieniły jej postrzeganie świata i ludzi.
Wyjaśnia, na czym i jak objawiał się u niej długotrwały lęk oraz jak wyglądał proces uzdrawiania.
Publikacja jest dedykowana wszystkim tym, którzy podobnie jak autorka żyją i zmagają się z lękiem i własnymi słabościami.
Do czego doprowadziły nadmierne ambicje?
Jak dziś wygląda życie autorki z nerwicą lękową?
Czego nauczył ją ten trudny moment życia?
Jak przeżycia i problemy emocjonalne, zmieniły jej charakter i relacje z ludźmi?
Na te i inne pytania odpowiedź znajdziecie w książce.
Data wydania: 2023-03-01
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
"Miłość do Kameleona" to historia Samanty dziewczyny po przejściach, która pewnego dnia spotyka na swojej drodze mężczyznę. Mężczyznę niezwykłego, wyśnionego...
Publikacja w której, wymieniam poszczególne rodzaje miłości, oraz przedstawiam swoje zdanie na temat, utrzymywania dobrych relacji rodzinnych i partnerskich...
Przeczytane:2023-06-02, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, 12 książek 2023, 26 książek 2023, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2023, 52 książki 2023,
”Jestem, żyję, istnieję -autobiografia " oraz "Nerwica lękowa i ja" to książki napisane przez Adrianne Katarzynę Skitek.
Książka jest swego rodzaju pamiętnikiem a wręcz bym powiedziała że to jak rozmowa z koleżanką, która postanowiła ci się zwierzyć.
Pierwsza pozycja pokazuje trudności w życiu autorki. Zaczynając od tego że przeżyła swoją aborcję. W tym momencie już widziany jak wyjątkowa jest ta historia. Ile już przykrości musiała przeżyć już na początku swojego życia. Druga pozycja jest rozwinięciem jej zmagań z nerwicą lekową a raczej jej rozpoznaniem i trudnościami z nimi związanymi.
Pierwsza pozycja jest to swego rodzaju pamiętnik gdzie autorka opowiada o swoim życiu. Wyróżniające jest w tekście fragmenty kierowane bezpośrednio do danej osoby, które pokazuje relacje z bliskimi. Dzięki zdjęciom łatwiej jest nam sobie wyobrazić dane sytuację. Etapami poznajemy jak ciężko jest żyć z niepełnosprawnością oraz w niepełnej rodzinie. Dzięki takim opisom możemy pomyśleć o swoim życiu bo sama autorka pokazuje że w każdej nawet najgorszej sytuacji można znaleźć promyczek nadzieji i wiary. Dziewczyna która tyle przeszła potrafi podnieść głowę i iść dalej przez życie i czerpać z niego szczęście.
W drugiej pozycji dowiadujemy się jakie symptomy towarzyszą nerwicy lękowej i jak trudno w tym kraju jest znaleźć specjalistę który pomoże nam w sferze psychicznej. Sama doskonale na własne skórze przeszłam wiele z lekarzami z tej dziedziny, którzy nie wiedzą skąd u mnie napadowe bóle głowy, które ciągną się już od 14 lat. Dlatego ta pozycja jest tak ważna dla mnie i dodaje nadzieji do walczenia o siebie i nie poddawania się. Autorka pokazuję, że mimo że ludzie nas skreślają ona szła na przód. Mówią że ludzie z niepełnosprawnością są uciazeniem a Adrianna znalazła miłość i życzę jej wszystkiego co najlepsze. Jedynie aspekt aborcji nie wiem czy dobrze że został poruszony, ponieważ jest to tak duży temat że można opacznie to zrozumieć i dojść do nieporozumienia.
Książki na pewno nie polecam osobą które szukają sensacji czy jakieś wielkich niestworzonych historii. Polecam za to wszystkim, kto lubi autobiografię, historię na faktach i wzbudzające w nas refleksje.