Bartek Kieżun, autor bestsellerowej serii książek podróżniczo-kulinarnych, powraca z nowym projektem. W pierwszej odsłonie nowej serii łakomym okiem spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii – Neapol.
Zaprasza na spacery po placach i uliczkach snując opowieści o ciekawych ludziach, dziwacznych zwyczajach, czy niezwykłych dziełach sztuki i architektury. Ale ponieważ nie samą kulturą człowiek żyje czytelnik odnajdzie w przewodniku sprawdzone tropy kulinarne – adresy restauracji, pizzerii i kawiarni, sklepów, które autor odwiedził i szczerze poleca.
A do tego wszystkiego to, za co czytelnicy kochają Bartka Kieżuna – niebanalne przepisy kulinarne, które pozwalają odtworzyć zapachy i smaki gorącego Neapolu we własnej kuchni.
Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2024-04-24
Kategoria: Kuchnia
ISBN: b.d
Liczba stron: 0
Ateny nie są łatwym kąskiem. Wysyłają chaotyczne wibracje, ale żyją pełnią życia. Potrafią zmęczyć ale i oczarować. ,,Ateny do zjedzenia" - kolejna książka...
Kolejna część niezwykle lubianej serii książek Bartka Kieżuna łączących erudycyjne opowieści i osobiste historie z przepysznymi przepisami. Tym razem wielbiciel...
Przeczytane:2024-09-01, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - 60 książek w 2024 roku,
Książka niezrównana. Takiego "przewodnika" potrzebowałam :) W jednym miejscu znajdziemy wspaniały opis architektury Neapolu, jego historii, sztuki, kuchni. To połączenie nieznanych zwykłym turystom historii, opowieści o dawnych mieszkańcach tego miasta, o ich kuchni, przysmakach, wzbogacone przepisami, tak abyśmy mogli sami poczuć ten smak, zapach, teksturę tego miasta. Jednocześnie próbując tego przy akompaniamencie opowiednio dobranej muzyki, również przez autora, zamknąwszy oczy, można poczuć że promienie słońca na twarzy to właśnie te spadające na nas przy stoliku Cafe Gambrinus...